Witam wszystkich.
Mam pewien problem...Ja i moja żona kupiliśmy sobie właśnie ona Fenixa 7s a ja Fenixa 7 Pro. Wczoraj byliśmy w Tatrach i zaskoczyła mnie jedna rzecz...będąc na szczycie zegarek mojej żony wskazał idealną wysokość, a mój fenix 7 Pro pomylił się o aż 25m!!!! Byłem w szoku bo miałem ustawione w GPS wszystkie satelity+wielopasmowy !!! A moja żona tylko wszystkie satelity bo 7s nie wspiera wielopasmowego...I jej zegarek pokazał idealną wysokość, a mój zaniżył o 25m !!! Przed wyjściem na szlak, na parkingu ja nawet kalibrowałem GPS, a ona nie!!!!! Byłem na to wściekły...Czy ktoś ma pomysł co mogło pójść nie tak!?
Z góry dziękuję.
Garmin Fenix 7 Pro - problem z dokładnością GPS
Re: Garmin Fenix 7 Pro - problem z dokładnością GPS
Dane wyświetlane w polu "Wysokość" nie wskazują wysokości bezpośrednio na podstawie danych GPS.
Zegarek posiada pola danych "Wysokość" i "Wysokość GPS", pole 'Wysokość" prezentuje dane
na podstawie wysokościomierza barometrycznego, pole Wysokość GPS" prezentuje dane
na podstawie danych GPS, wskazania w obu polach mogą się różnić, z różnych powodów.
Może wskazania zegarków były zbliżone a dane, które były porównywane pochodziły z różnych źródeł,
inną przyczyną może być błędna kalibracja wysokościomierza barometrycznego.
Zegarek posiada pola danych "Wysokość" i "Wysokość GPS", pole 'Wysokość" prezentuje dane
na podstawie wysokościomierza barometrycznego, pole Wysokość GPS" prezentuje dane
na podstawie danych GPS, wskazania w obu polach mogą się różnić, z różnych powodów.
Może wskazania zegarków były zbliżone a dane, które były porównywane pochodziły z różnych źródeł,
inną przyczyną może być błędna kalibracja wysokościomierza barometrycznego.
Czyli co następnym razem proponujesz ? Bo ja oczekiwałem, że jak w ustawieniach GPS mam ustawione wszystkie satelity+wielopasmowy to pomiar powinien być bardzo dokładny...Dla ścisłości wychodząc z parkingu wysokość nam zegarki pokazały taką samą! Przez większość trasy jak porównywaliśmy wysokości to byly takie same.. i nagle na ostatnich 30min podejścia mój zgłupiał i gdzieś mu się straciło bagatela 20m...
Dane o wysokości n.p.m na podstawie sygnału GPS nie są stabilne,
bywają chwilowe zakłócenia, co wpływa na wskazania, wysokościomierz barometryczny
jest mniej podatny na wahania, chociaż nie jest bez wady.
Proponuję obserwować wysokość n.p.m wyświetlaną w polu "Wysokość".
Ja zrezygnowałbym z opcji Autostart, po ustabilizowaniu dostępności sygnału ( na otwartej przestrzeni)
włączył zapis aktywności przy ustawieniu wysokościomierza Automatyczna kalibracja - tylko tyle.
Jeśli dostęp sygnału jest utrudniony możemy przeprowadzić ręczną kalibrację lub posłużyć się
danymi CMW, cyfrowym modelem wysokości zawartym w mapie Gmapdem.img.
bywają chwilowe zakłócenia, co wpływa na wskazania, wysokościomierz barometryczny
jest mniej podatny na wahania, chociaż nie jest bez wady.
Proponuję obserwować wysokość n.p.m wyświetlaną w polu "Wysokość".
Ja zrezygnowałbym z opcji Autostart, po ustabilizowaniu dostępności sygnału ( na otwartej przestrzeni)
włączył zapis aktywności przy ustawieniu wysokościomierza Automatyczna kalibracja - tylko tyle.
Jeśli dostęp sygnału jest utrudniony możemy przeprowadzić ręczną kalibrację lub posłużyć się
danymi CMW, cyfrowym modelem wysokości zawartym w mapie Gmapdem.img.