TOPO_PL_100 Białka-Poprad-Dunajec

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
jmc
Nowy

TOPO_PL_100 Białka-Poprad-Dunajec

Post autor: jmc »

Witam,
Mam wniosek do Szanownych twórców kolejnych uaktualnień Topo Mapy_PL o rychłą korektę nazw wielkich karpackich rzek: Dunajca i Poradu.
Otóż ściągnięta przeze mnie, ponoć najnowsza wersja tejże mapy, pokazuje, - iż moje miasto - Nowy Sącz- leży jakoby nad rzeką Poprad. Ów Poprad - jeśli wierzyć Topo - płynie gdzieś z okolic Jazowska, a dotąd ma to być Białka. Ha, ha, ha....
Dyć łod samiućkich Tater do Sonca, i dalij, przeca to rzyka Dunojec!
Pozdrawiam
Jerzy
Awatar użytkownika
rafalo
Początkujący

Re: Bialka-Poprad-Dunajec/TOPO_PL_100

Post autor: rafalo »

Ale masz problem, u mnie połowy miasta w okolicy nie ma, a jedna z ważnych linii kolejowych kończy się w polu :lol: i nie narzekam. Trzeba zgłaszać problem i znaczyć trasy swoim GPS-em.
Ale mi chodzi o mapę UMP, jeśli chodzi o topo100 moja okolica : ziemia Kluczborska, Oleska i piękne bory Stobrawskie to jedna wielka pustynia, jak po wybuchu paru megaton.
Także, gdybym nie miał świetnej mapy UMP Powiat Kłobucki i Lubliniecki + tereny "przylegające" Krzysztofa Świtalskiego, to bym mógł pomyśleć że żyje na pustyni.

Pozdrawiam
Garmin etrex Vista Hcx, Nuvi 205
Mapy: UMP, GPMapa 2010.1, GPMapa Topo 2009, CN 2011.10
Kaufman
Bywalec

Post autor: Kaufman »

jmc pisze:Witam,
Mam wniosek do Szanownych twórców kolejnych uaktualnień Topo Mapy_PL o rychłą korektę nazw wielkich karpackich rzek: Dunajca i Poradu.
Otóż ściągnięta przeze mnie, ponoć najnowsza wersja tejże mapy, pokazuje, - iż moje miasto - Nowy Sącz- leży jakoby nad rzeką Poprad. Ów Poprad - jeśli wierzyć Topo - płynie gdzieś z okolic Jazowska, a dotąd ma to być Białka. Ha, ha, ha....
Widzisz akurat to nie problem bo istonym jest to ze masz na mapie rzeke. A jak bardziej jesteś zainteresowany filozofią mapy topo to poczytaj tutaj
http://gpsmaniak.com/
Pozdr. Konrad
Nüvi 760 + 60CSx + GPMapa 2007.4 + CNE 2008
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Bialka-Poprad-Dunajec/TOPO_PL_100

Post autor: GPS Maniak »

rafalo pisze:.... tereny "przylegające" Krzysztofa Świtalskiego..
Tak przy okazji skoro padło to nazwisko ....
Krzysztof to prawdziwa historia turystycznego "umpowania".

Kiedy w 2003 roku zaczynałem zabawy w robienie mapek, moim patronem duchowym był właśnie Krzysztof "KSW" Świtalski.
No i jeszcze jedna ciekawostka w tamtych czasach nie było jeszcze MapCenter :!:
Takie to były czasy :D

-----------------------------

Co do Popradu i Białki. Tak miałem w źródłach i tak zostało. Nie obiecuję poprawy :oops: bo jak słusznie zauważył Konrad - filozofią Topo_PL_100 jest to, żeby wędrując z punktu A do punktu B mieć możliwość zobaczenia w GPSie tego, że po drodze jest przeszkoda w postaci rzeki. Jej nazwa jest dla mnie jako wędrowca mało istotna. Zresztą i tak będę wiedział w pobliżu jakiej rzeki operuję, bo zawsze przed wycieczką poznaję topografię terenu na podstawie map papierowych. Prawdziwie papierowych. Bo ani mapa wektorowa w Garminie ani skan mapy w pockecie nie nadają się do tego celu. Do poznania topografii okolicy potrzebna jest płachta papieru rozłożona na stole.

Nieco inaczej wygląda sprawa z przełęczami czy szczytami. Tu ewentulane błędy w nazewnictwie zgłoszone przez użytkowników usuwam, bo szczyt czy przełęcz mogą być celem wędrówki, a w takiej sytuacji (przy błędnej nazwie) jedna z najwiekszych zalet turystycznego GPSu: wyszukiwarka zawiedzie.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
ODPOWIEDZ