Instalacja map w wewnętrznej pamięci GPS

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Instalacja map w wewnętrznej pamięci GPS

Post autor: popej »

Witam,

ciekawy sposób został przedstawiony na holenderskim forum:
http://forum.gps.nl/viewtopic.php?p=145283#145283

W tym przypadku chodzi o załadowanie CNE 2008 do wewnętrznej pamięci GPSMAP 278. Przepis w skrócie jest następujący:
- wygenerować mapę np. na karcie SD, skopiować ją na HD i zmienić nazwę na gmapprom.img
- uruchomić WebUpdater podając jako parametry ścieżkę do mapy, numer regionu w pamięci GPS, FID i PID mapy.

W omawianym przykładzie wywołanie było następujące:
WebUpdater.exe /upload_file rgn=49 path=C:\MIJN FOLDER\gmapprom.img -autorun usb /unlock_check fid=284 pid=1 /i
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
wojtek
Moderator

Re: Instalacja map w wewnętrznej pamięci GPS

Post autor: wojtek »

popej pisze: - uruchomić WebUpdater podając jako parametry ścieżkę do mapy, numer regionu w pamięci GPS, FID i PID mapy.

W omawianym przykładzie wywołanie było następujące:
WebUpdater.exe /upload_file rgn=49 path=C:\MIJN FOLDER\gmapprom.img -autorun usb /unlock_check fid=284 pid=1 /i
Hmmm a jeśli chcemy wysłać plik, w którym są dwie mapy? To co z FID/PID ?

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Widziałem doniesienia o załadowaniu wielu map. Opcja unlock_check chyba nie jest istotna, tylko sprawdza przy ładowaniu, czy kod jest poprawny. Spróbuj wywołać WebUpdater /? .
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
polemnik
Nowy

Post autor: polemnik »

ok, działa bardzo ładine. A ktoś mi powie jak tym sposobem wrzucić GPmapę? :)
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

A w czym problem?
Tak samo.
wrzeszyk
Nowy

Post autor: wrzeszyk »

witam, od kilku dni mam GPS i nie wiem jak zainstalować w nim (albo na jego karcie) Mapę Topo PL 100 i mapę szlaków. Interesują mnie szlaki w Tatrach. Czy zna ktoś instrukcję "krok po kroku" ? Podobnie nie wiem o co chodzi w Mapsource-ta mapka nie ma szczegółów, więc jak planować na niej trasy? Poproszę o radę lub linki. Pozdrawiam
Jarek
Etrex Vista HCX TOPO
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam.
Obydwie mapy czyli Topo PL 100 i Szlaki zainstaluj w MapSource zaznacz obydwie do eksportu i wyślij w jednej sesji
Pozdrawiam.
Zrób kopie posiadanego pliku map bo przy wysyłce nadpisze istniejący na karcie lub w urządzaniu plik.img.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

wrzeszyk pisze:witam, od kilku dni mam GPS i nie wiem jak zainstalować w nim (albo na jego karcie) Mapę Topo PL 100 i mapę szlaków. Interesują mnie szlaki w Tatrach.
Nie instaluj obu map. Przecież Topo_Pl_100 też zawiera szlaki :!:
Generalnie te same, ale częstokroć poprawione, czyli w nowszej wersji.
Załaduj GPMapę Topo i Topo_Pl_100 - bez dodatkowych "szlaków".
wrzeszyk pisze: Podobnie nie wiem o co chodzi w Mapsource-ta mapka nie ma szczegółów, więc jak planować na niej trasy?
Nie wiem jaką mapkę masz w MapSource, ale jeżeli Topo_Pl_100, to - zakładając, że Tatry są Parkiem Narodowym i na skróty nie chodzimy - masz wystarczającą ilość szczegółów. Przynajmniej mnie na niej nic nie brakuje :D
wrzeszyk pisze:Czy zna ktoś instrukcję "krok po kroku" ?
Mapkę znalazłeś, a tego już nie? :wink:
http://gpsmaniak.com/new/mapy-wgrywanie.htm#1
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
mateo112
Początkujący

Post autor: mateo112 »

Witam
Przepraszam za odgrzanie starego tematu

1. potrzebuję wgrać 2011.10b NT do 278. Pytanie brzmi co z tym "rgn=49"? czy w moim przypadku będzie tak samo?
2. ile wewnętrznej pamięci jest w 278 ?

plik gmapprom.img posiadam na dysku c: (czyli c:\gmapprom.img)
WebUpdater: c:\Program Files\Garmin\WebUpdater

plik gmapprom waży 1.88 GB

czy wejdzie? jeśli nie to ile max?
NUVI:775 i 255W z softem od 465 by =PouchX=; Mapy: CN -LMU, UMP-pcPL -LMU:-)
eTrex Venture HC powered by UMP-pcPL LMU
a teraz jeszcze nowiutki GPSMAP 60 Cx
wojtek
Moderator

Czy wejdzie to nie wiem ale wywołaj polecenie webupadter.exe wskazując plik do wysyłki z opcją
/sacrifice_maps rgn=<reg_num>
Zgodnie z opisem webupdater powinien sprawdzić czy plik zmieści się we wskazanym obszarze pamięci. Obszar taki jak w pierwotnym poście czyli 49

W.
nuvi 215W, SP 2720
Awatar użytkownika
mateo112
Początkujący

Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Mam prośbę: ponieważ nie jestem za mocny w linii poleceń czy mógł byś mi "łopatologicznie" rozpisać co mam naskrobać żeby to porobić?
Oczywiście jeżeli miał byś chwilkę czasu to bym bardzo prosił.

lokalizacja pliku gmapprom.img to c:\
webupdater standardowo w c:\Program Files\Garmin\WebUpdater

BTW:
co w przypadku gdyby mapy się nie mieściły i będę zmuszony wygenerować mniejszy plik z MS to czy RGN pozostaje bez zmian (gdy np. wytnę Skandynawię)
wojtek
Moderator

Myślę, że taka składnia będzie OK:

Kod: Zaznacz cały

c:\"Program Files"\Garmin\WebUpdater\WebUpdater.exe /sacrifice_maps rgn=49 path=C:\gmapprom.img -autorun usb 
To powinno sprawdzić czy jest wystarczająco miejsca dla Twojego gmapprom.img ale nie wyśle map do urządzenia.
Nie jestem jedynie pewien czy dobrze oklamrowałem znakiem zapytania ścieżkę. Folder "Program Files" zawiera spację w nazwie więc bez tego nie pójdzie.
Gdyby coś się pluł to wywołaj polecenie będąc w katalogu z Webupdaterem i wtedy wytnij wszystko przed Webupdater.exe.
Jeśli będzie OK pod względem działania :mrgreen: i ilości wolnego miejsca to wysyłasz tak:

c:\"Program Files"\Garmin\WebUpdater\WebUpdater.exe /upload_file rgn=49 path=C:\gmapprom.img -autorun usb /i
Niestety nie mam jak sprawdzić działania tej pierwszej linijki, bo mój SP2720 jest chwilowo out of order :lol:

W.

PS. Moim zdaniem pójdzie również wrzucenie mapy (czyli punkt 2 z tekstu powyżej) w taki sposób (klikalny), że "chwycisz" plik gmapprom.img i "upuścisz" go na webupdater.exe, ale .... nigdy nie sprawdzałem. Teraz na szybko widzę, że webupdater się uruchamia i próbuje aktualizować urządzenie mapą ale nie mam urządzenia podpiętego więc dalej nie idzie :wink:
nuvi 215W, SP 2720
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

wojtek pisze:

c:\"Program Files"\Garmin\WebUpdater\WebUpdater.exe /sacrifice_maps rgn=49 path=C:\gmapprom.img -autorun usb 
[....]
Nie jestem jedynie pewien czy dobrze oklamrowałem znakiem zapytania ścieżkę. Folder "Program Files" zawiera spację w nazwie więc bez tego nie pójdzie.
Zawsze dla folderów ze spacją można posłużyć się taką sztuczką:

c:\Progra~1\Garmin\WebUpdater\WebUpdater.exe /sacrifice_maps rgn=49 path=C:\gmapprom.img -autorun usb
wtedy bez cudzysłowów. A ogólniej jeżeli pierwsze 6 liter powtarza się w nazwach również innych katalogów o nazwach ze spacjami (np. masz katalog "c:\Programy Wojtusia" ;) ) to zamiast "tylda 1" używamy "tylda 2", 3 itd. w kolejności alfabetycznej.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
beemer
Nowy

Post autor: beemer »

Witam panowie

Mam pytanko odnosnie wewnetrznej pamieci 478
Wiem ze w pamieci wewnetrznej sa dwa osobne pliki -Mapy samochodowe i mapy morskie

To jak wprowadzic dodatkowe mapy na pamiec wewnetrzna to jest to juz tutaj wyjasnione..
Ale czy mozna np wykasowac mapy morskie z pamieci wewnetrznej 478 (co oczywiscie powiekszy pamiec wewnetrzna) i wgrac na to miejsc np mapy TOPO.
Dziekuje za odpowiedz

PS:
A i jak wywolac to na macu . :oops: :oops:
Awatar użytkownika
mateo112
Początkujący

wojtek pisze:Myślę, że taka składnia będzie OK:

To powinno sprawdzić czy jest wystarczająco miejsca dla Twojego gmapprom.img ale nie wyśle map do urządzenia.
niestety przy tym mi wywalało jakiś błąd i nie pokazało (choś może ten błąd był odpowiedzią, że mapa sie nie zmieści)

wojtek pisze:Jeśli będzie OK pod względem działania :mrgreen: i ilości wolnego miejsca to wysyłasz tak:

c:\"Program Files"\Garmin\WebUpdater\WebUpdater.exe /upload_file rgn=49 path=C:\gmapprom.img -autorun usb /i

Niestety nie mam jak sprawdzić działania tej pierwszej linijki, bo mój SP2720 jest chwilowo out of order :lol:
powyższe zadziałało!!! dziękuję bardzo
BTW:
wyczytałem na necie że 278C ma 1800MB więc obciąłem mapę do 1750MB i lala.... ale nie bez problemów!
załapałem że musi być zapięty do zasilania bo po 45-50% wywalało błąd. po podłączeniu do zasilania zewnętrznego "robi" pięknie. Mapa się wgrała i śmiga

Ciężko wpisać wszystko do linii poleceń bez błędów (szczególnie gdy uruchomimy cmd w Documents and Settings...., odstępy,ukośniki itp...) , więc (na pewno wiecie ale dla tych co nie wiedzą):
otworzyć notatnik.exe, wkleić polecenie do notatnika, zapisać np. na pulpit, zmienić rozszerzenie pliku z "txt" na "bat" (np. 278C.bat) i dwu kliknąć
efekt piorunujący, robi bez problemu

DZIĘKUJĘ SERDECZNIE JESZCZE RAZ
BROWAR ZE MNIE
ODPOWIEDZ