Instalacja map w wewnętrznej pamięci GPS
Instalacja map w wewnętrznej pamięci GPS
Witam,
ciekawy sposób został przedstawiony na holenderskim forum:
http://forum.gps.nl/viewtopic.php?p=145283#145283
W tym przypadku chodzi o załadowanie CNE 2008 do wewnętrznej pamięci GPSMAP 278. Przepis w skrócie jest następujący:
- wygenerować mapę np. na karcie SD, skopiować ją na HD i zmienić nazwę na gmapprom.img
- uruchomić WebUpdater podając jako parametry ścieżkę do mapy, numer regionu w pamięci GPS, FID i PID mapy.
W omawianym przykładzie wywołanie było następujące:
WebUpdater.exe /upload_file rgn=49 path=C:\MIJN FOLDER\gmapprom.img -autorun usb /unlock_check fid=284 pid=1 /i
ciekawy sposób został przedstawiony na holenderskim forum:
http://forum.gps.nl/viewtopic.php?p=145283#145283
W tym przypadku chodzi o załadowanie CNE 2008 do wewnętrznej pamięci GPSMAP 278. Przepis w skrócie jest następujący:
- wygenerować mapę np. na karcie SD, skopiować ją na HD i zmienić nazwę na gmapprom.img
- uruchomić WebUpdater podając jako parametry ścieżkę do mapy, numer regionu w pamięci GPS, FID i PID mapy.
WebUpdater.exe /upload_file rgn=49 path=C:\MIJN FOLDER\gmapprom.img -autorun usb /unlock_check fid=284 pid=1 /i
Re: Instalacja map w wewnętrznej pamięci GPS
Hmmm a jeśli chcemy wysłać plik, w którym są dwie mapy? To co z FID/PID ?popej pisze: - uruchomić WebUpdater podając jako parametry ścieżkę do mapy, numer regionu w pamięci GPS, FID i PID mapy.
Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
Widziałem doniesienia o załadowaniu wielu map. Opcja unlock_check chyba nie jest istotna, tylko sprawdza przy ładowaniu, czy kod jest poprawny. Spróbuj wywołać WebUpdater /? .
ok, działa bardzo ładine. A ktoś mi powie jak tym sposobem wrzucić GPmapę? 
witam, od kilku dni mam GPS i nie wiem jak zainstalować w nim (albo na jego karcie) Mapę Topo PL 100 i mapę szlaków. Interesują mnie szlaki w Tatrach. Czy zna ktoś instrukcję "krok po kroku" ? Podobnie nie wiem o co chodzi w Mapsource-ta mapka nie ma szczegółów, więc jak planować na niej trasy? Poproszę o radę lub linki. Pozdrawiam
Jarek
Etrex Vista HCX TOPO
Etrex Vista HCX TOPO
Witam.
Obydwie mapy czyli Topo PL 100 i Szlaki zainstaluj w MapSource zaznacz obydwie do eksportu i wyślij w jednej sesji
Pozdrawiam.
Zrób kopie posiadanego pliku map bo przy wysyłce nadpisze istniejący na karcie lub w urządzaniu plik.img.
Obydwie mapy czyli Topo PL 100 i Szlaki zainstaluj w MapSource zaznacz obydwie do eksportu i wyślij w jednej sesji
Pozdrawiam.
Zrób kopie posiadanego pliku map bo przy wysyłce nadpisze istniejący na karcie lub w urządzaniu plik.img.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nie instaluj obu map. Przecież Topo_Pl_100 też zawiera szlakiwrzeszyk pisze:witam, od kilku dni mam GPS i nie wiem jak zainstalować w nim (albo na jego karcie) Mapę Topo PL 100 i mapę szlaków. Interesują mnie szlaki w Tatrach.
Generalnie te same, ale częstokroć poprawione, czyli w nowszej wersji.
Załaduj GPMapę Topo i Topo_Pl_100 - bez dodatkowych "szlaków".
Nie wiem jaką mapkę masz w MapSource, ale jeżeli Topo_Pl_100, to - zakładając, że Tatry są Parkiem Narodowym i na skróty nie chodzimy - masz wystarczającą ilość szczegółów. Przynajmniej mnie na niej nic nie brakujewrzeszyk pisze: Podobnie nie wiem o co chodzi w Mapsource-ta mapka nie ma szczegółów, więc jak planować na niej trasy?
Mapkę znalazłeś, a tego już nie?wrzeszyk pisze:Czy zna ktoś instrukcję "krok po kroku" ?
http://gpsmaniak.com/new/mapy-wgrywanie.htm#1
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Witam
Przepraszam za odgrzanie starego tematu
1. potrzebuję wgrać 2011.10b NT do 278. Pytanie brzmi co z tym "rgn=49"? czy w moim przypadku będzie tak samo?
2. ile wewnętrznej pamięci jest w 278 ?
plik gmapprom.img posiadam na dysku c: (czyli c:\gmapprom.img)
WebUpdater: c:\Program Files\Garmin\WebUpdater
plik gmapprom waży 1.88 GB
czy wejdzie? jeśli nie to ile max?
Przepraszam za odgrzanie starego tematu
1. potrzebuję wgrać 2011.10b NT do 278. Pytanie brzmi co z tym "rgn=49"? czy w moim przypadku będzie tak samo?
2. ile wewnętrznej pamięci jest w 278 ?
plik gmapprom.img posiadam na dysku c: (czyli c:\gmapprom.img)
WebUpdater: c:\Program Files\Garmin\WebUpdater
plik gmapprom waży 1.88 GB
czy wejdzie? jeśli nie to ile max?
NUVI:775 i 255W z softem od 465 by =PouchX=; Mapy: CN -LMU, UMP-pcPL -LMU:-)
eTrex Venture HC powered by UMP-pcPL LMU a teraz jeszcze nowiutki GPSMAP 60 Cx
Czy wejdzie to nie wiem ale wywołaj polecenie webupadter.exe wskazując plik do wysyłki z opcją
/sacrifice_maps rgn=<reg_num>
Zgodnie z opisem webupdater powinien sprawdzić czy plik zmieści się we wskazanym obszarze pamięci. Obszar taki jak w pierwotnym poście czyli 49
W.
/sacrifice_maps rgn=<reg_num>
Zgodnie z opisem webupdater powinien sprawdzić czy plik zmieści się we wskazanym obszarze pamięci. Obszar taki jak w pierwotnym poście czyli 49
W.
nuvi 215W, SP 2720
Dziękuję bardzo za odpowiedź.
Mam prośbę: ponieważ nie jestem za mocny w linii poleceń czy mógł byś mi "łopatologicznie" rozpisać co mam naskrobać żeby to porobić?
Oczywiście jeżeli miał byś chwilkę czasu to bym bardzo prosił.
lokalizacja pliku gmapprom.img to c:\
webupdater standardowo w c:\Program Files\Garmin\WebUpdater
BTW:
co w przypadku gdyby mapy się nie mieściły i będę zmuszony wygenerować mniejszy plik z MS to czy RGN pozostaje bez zmian (gdy np. wytnę Skandynawię)
Mam prośbę: ponieważ nie jestem za mocny w linii poleceń czy mógł byś mi "łopatologicznie" rozpisać co mam naskrobać żeby to porobić?
Oczywiście jeżeli miał byś chwilkę czasu to bym bardzo prosił.
lokalizacja pliku gmapprom.img to c:\
webupdater standardowo w c:\Program Files\Garmin\WebUpdater
BTW:
co w przypadku gdyby mapy się nie mieściły i będę zmuszony wygenerować mniejszy plik z MS to czy RGN pozostaje bez zmian (gdy np. wytnę Skandynawię)
Myślę, że taka składnia będzie OK:
To powinno sprawdzić czy jest wystarczająco miejsca dla Twojego gmapprom.img ale nie wyśle map do urządzenia.
Nie jestem jedynie pewien czy dobrze oklamrowałem znakiem zapytania ścieżkę. Folder "Program Files" zawiera spację w nazwie więc bez tego nie pójdzie.
Gdyby coś się pluł to wywołaj polecenie będąc w katalogu z Webupdaterem i wtedy wytnij wszystko przed Webupdater.exe.
Jeśli będzie OK pod względem działania
i ilości wolnego miejsca to wysyłasz tak:
Niestety nie mam jak sprawdzić działania tej pierwszej linijki, bo mój SP2720 jest chwilowo out of order
W.
PS. Moim zdaniem pójdzie również wrzucenie mapy (czyli punkt 2 z tekstu powyżej) w taki sposób (klikalny), że "chwycisz" plik gmapprom.img i "upuścisz" go na webupdater.exe, ale .... nigdy nie sprawdzałem. Teraz na szybko widzę, że webupdater się uruchamia i próbuje aktualizować urządzenie mapą ale nie mam urządzenia podpiętego więc dalej nie idzie
Kod: Zaznacz cały
c:\"Program Files"\Garmin\WebUpdater\WebUpdater.exe /sacrifice_maps rgn=49 path=C:\gmapprom.img -autorun usb Nie jestem jedynie pewien czy dobrze oklamrowałem znakiem zapytania ścieżkę. Folder "Program Files" zawiera spację w nazwie więc bez tego nie pójdzie.
Gdyby coś się pluł to wywołaj polecenie będąc w katalogu z Webupdaterem i wtedy wytnij wszystko przed Webupdater.exe.
Jeśli będzie OK pod względem działania
c:\"Program Files"\Garmin\WebUpdater\WebUpdater.exe /upload_file rgn=49 path=C:\gmapprom.img -autorun usb /iW.
PS. Moim zdaniem pójdzie również wrzucenie mapy (czyli punkt 2 z tekstu powyżej) w taki sposób (klikalny), że "chwycisz" plik gmapprom.img i "upuścisz" go na webupdater.exe, ale .... nigdy nie sprawdzałem. Teraz na szybko widzę, że webupdater się uruchamia i próbuje aktualizować urządzenie mapą ale nie mam urządzenia podpiętego więc dalej nie idzie
nuvi 215W, SP 2720
Zawsze dla folderów ze spacją można posłużyć się taką sztuczką:wojtek pisze:[....]Kod: Zaznacz cały
c:\"Program Files"\Garmin\WebUpdater\WebUpdater.exe /sacrifice_maps rgn=49 path=C:\gmapprom.img -autorun usb
Nie jestem jedynie pewien czy dobrze oklamrowałem znakiem zapytania ścieżkę. Folder "Program Files" zawiera spację w nazwie więc bez tego nie pójdzie.
c:\Progra~1\Garmin\WebUpdater\WebUpdater.exe /sacrifice_maps rgn=49 path=C:\gmapprom.img -autorun usbArtur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Witam panowie
Mam pytanko odnosnie wewnetrznej pamieci 478
Wiem ze w pamieci wewnetrznej sa dwa osobne pliki -Mapy samochodowe i mapy morskie
To jak wprowadzic dodatkowe mapy na pamiec wewnetrzna to jest to juz tutaj wyjasnione..
Ale czy mozna np wykasowac mapy morskie z pamieci wewnetrznej 478 (co oczywiscie powiekszy pamiec wewnetrzna) i wgrac na to miejsc np mapy TOPO.
Dziekuje za odpowiedz
PS:
A i jak wywolac to na macu .

Mam pytanko odnosnie wewnetrznej pamieci 478
Wiem ze w pamieci wewnetrznej sa dwa osobne pliki -Mapy samochodowe i mapy morskie
To jak wprowadzic dodatkowe mapy na pamiec wewnetrzna to jest to juz tutaj wyjasnione..
Ale czy mozna np wykasowac mapy morskie z pamieci wewnetrznej 478 (co oczywiscie powiekszy pamiec wewnetrzna) i wgrac na to miejsc np mapy TOPO.
Dziekuje za odpowiedz
PS:
A i jak wywolac to na macu .
niestety przy tym mi wywalało jakiś błąd i nie pokazało (choś może ten błąd był odpowiedzią, że mapa sie nie zmieści)wojtek pisze:Myślę, że taka składnia będzie OK:To powinno sprawdzić czy jest wystarczająco miejsca dla Twojego gmapprom.img ale nie wyśle map do urządzenia.Kod: Zaznacz cały
c:\"Program Files"\Garmin\WebUpdater\WebUpdater.exe /sacrifice_maps rgn=49 path=C:\gmapprom.img -autorun usb
powyższe zadziałało!!! dziękuję bardzowojtek pisze:Jeśli będzie OK pod względem działaniai ilości wolnego miejsca to wysyłasz tak:
c:\"Program Files"\Garmin\WebUpdater\WebUpdater.exe /upload_file rgn=49 path=C:\gmapprom.img -autorun usb /i
Niestety nie mam jak sprawdzić działania tej pierwszej linijki, bo mój SP2720 jest chwilowo out of order![]()
BTW:
wyczytałem na necie że 278C ma 1800MB więc obciąłem mapę do 1750MB i lala.... ale nie bez problemów!
załapałem że musi być zapięty do zasilania bo po 45-50% wywalało błąd. po podłączeniu do zasilania zewnętrznego "robi" pięknie. Mapa się wgrała i śmiga
Ciężko wpisać wszystko do linii poleceń bez błędów (szczególnie gdy uruchomimy cmd w Documents and Settings...., odstępy,ukośniki itp...) , więc (na pewno wiecie ale dla tych co nie wiedzą):
otworzyć notatnik.exe, wkleić polecenie do notatnika, zapisać np. na pulpit, zmienić rozszerzenie pliku z "txt" na "bat" (np. 278C.bat) i dwu kliknąć
efekt piorunujący, robi bez problemu
DZIĘKUJĘ SERDECZNIE JESZCZE RAZ
BROWAR ZE MNIE