Garmin nuvi 765 t

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
art.mariusz
Początkujący

Garmin nuvi 765 t

Post autor: art.mariusz »

Wątek z testem i opisem Garmin nuvi 765, przeniesiony tutaj... http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1&t=5994

PYTANIA, może ktoś wie dlaczego:
- mapa z wysokością terenu ale niestety nie widać ukształtowania na mapie urządzenia.
W Nawigonie było tak pieknie widać góry i doliny a tu o tym piszą a tego nie widać ;(
- POI da się wgrać poi z MIPLO PL ?
- o Co chodzi z tym resetowaniem się urządzenia?

Pozdrawiam serdecznie i przepraszam za pierwszego @ tak obszernego z tak taką przewagą Wad ale w końcu szczerość to podstawa no i fakt, że nie mam zamiaru tego urządzenia sprzedawać jak na razie.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2009, 20:24 przez art.mariusz, łącznie zmieniany 33 razy.
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Re: Garmin nuvi 765 t - test opinia pytania

Post autor: beetle-m »

art.mariusz pisze:- UWAGA czasem się resetuje ???! ŁAAAA jak to możliwe w markowym urządzeniu to nie wiem ale tak się stało mi już 2 razy. 3 raz i reklamuje! (soft aktualizacja 3.0)
Witaj na naszym forum.
W chwili obecnej najnowszą wersją jest 3.40 więc proponuję:
- zrobić kopię wszystkiego z nuvi na PC
- pobrać najnowszą wersję poprzez WebUpdater'a
- pozwolić nuvi zrestartować się po pobraniu firmware'u, a dopiero potem pobrać dodatkowe aktualizacje
- zresetować odbiornik po aktualizacji
- wstawić w uchwyt samochodowy by pewne aktualizacje mogły dokończyć swój proces
- sprawdzić ponownie i zweryfikować swoje informacje/opinie na bazie najnowszej, zainstalowanej właśnie wersji oprogramowania.

Chętnie przeczytam nowsze uwagi i porównanie.
Wszelkie procedury aktualizacji, resetów opisaliśmy na forum.

BTW Jeszcze nie spotkałem kombajnu, który ma wszystko, współpracuje ze wszystkimi telefonami, nie zawiesza się, bateria wystarcza na rok, chodzi z wszelkimi dostępnymi mapami pobieranymi on-line, ..., ..., . Kiedyś już prawie znalazłem takie cudo ale nagle usłyszałem głos: "A marchewkę kupiłeś ?" :wink:
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

art.mariusz pisze:Pozdrawiam wszystkich! Gratuluję forum i solidarności.
Wybaczcie ze tak od razu się rozpycham tym tekstem ale akurat dokonałem wymiany swojego urządzenia i sam chciałbym coś takiego przeczytać zanim kupiłem ten sprzęt.
Bardzo ciekawa i rzeczowa opinia, ale widać tchnienie automapy na tym. Z większością się zgodzę, z kilkoma nie :D. Oto kilka uwag :D.
art.mariusz pisze: - Mapa nadal nie tak dokładna jak Automapy XL
Ja bym z takimi stwierdzeniami był ostrożny. W jednej części Polski lepsza jest automapa w drugiej gpmapa. To, że akurat wybrałeś rejony gdzie lepsza jest ta pierwsza nie oznacza że można już takie stwierdzenie zaryzykować. Na chwilę obecną oba produkty są zbliżone, z tym że raz lepiej tu a raz tam :D.
art.mariusz pisze: - Brak blokowania odcinka drogi z określeniem długości zablokowanego odcinka w rezultacie prowadzi Ciebie do pierwszego możliwego wjazdu na zablokowaną drogę ale okazuje się, że tam jeszcze jest blokoada :( Bez sensu. Czy ktoś mi to wytłumaczy?
A tu mnie zaskoczyłeś, nawet nie przypuszczałem, że nowy Garmin ma blokady :D.
art.mariusz pisze: - BRAK możliwości aktualizacji bazy POI itd przez Internet za wykorzystaniem bluetooth :( duża wada na dzien dzisiejszy wiele urządzeń już to posiadło.
chyba wielu już używa na stałe dostęp do internetu i podczas trasy taka opcja bardzo by mi się przydała.
Inna filozofia niż automapa. Automapa sama w sobie ma mały zestaw punktów, dopiero w połączeniu z miplo jest rozbudowana. Punkty POI w Garminie są zaszyte w mapie, tak więc nie ma możliwości ich uaktualnienia. Po prostu inny styl, lepszy, gorszy zależy jak patrzeć, ale inny.
art.mariusz pisze:-
czasem podczas nawigacji zachodzi potrzeba rekalkulacji trasy na np. krótką aby nas znowu nie prowadził przez pobliską atrostradę to wymaga wejścia do menu dość głęboko co jest niebezpieczne podczas jazdy, trzeba się zatrzymać. Ja dla mnie bez sensu!
Ogólnie jak dla mnie klikanie czegokolwiek podczas jazdy jest niebezpieczne i nie powinno się tego robić, tak więc ja to na plus zaliczam :D.
art.mariusz pisze: - podczas nawigacji jak się jest w menu gdzieś tam... po chwili bezczynności urządzenie NIE przełącza znów na nawigację to było świetne w AutoMapie. Trzeba klikać i klkać klawisz wróć... Bez sensu jak dla mnie i niebezpieczne. np kiedy akurat chcę przeskoczyć aktualnie słuchaną książkę czy mp3.
Wystarczy przytrzymać dłużej wróć.
art.mariusz pisze: UWAGA: Osobiście zależy mi abym zawsze wiedział ile pozostało mi km do celu i i o której ew dojadę do celu.
W tym urządzeniu nie da się ustawić tak aby to było widoczne razem np kosztem aktualnej predkosci jazdy...???? – moim zdaniem TO BEZ SENSU co jak co ale predkosc w aucie to ja mam akurat Aktualną Prędkość jako najwiekszy wyswietlacz przed nosem na desce auta...
Zgadzam się pełni, ale nawet sobie nie wyobrażasz ile osób już niejednokrotnie marudziło że oni chcą mieć prędkościomierz na ekranie. Możnaby to rozwiązać prosto, dać możliwość personalizacji co ma być wyświetlane, ale Garmin tego nie robi.
art.mariusz pisze: - POI da się wgrać poi z MIPLO PL ?
Najprawdopodobniej nie da się.
art.mariusz
Początkujący

Dziękuję za niekrytykowanie oraz szybką odpowiedź.
Odpowiadam i dopowiadam dalej:
- Sprostowanie. SOFT.Przepraszam za ta nierzeczowosc, jak pisalem kilka razy sie resetowal i chyba sam sciagna aktualna czyli 3.4, ja zapamietalem po porstu 3.0 ptem znow sie resetowal i uaktualnial. Jeszcze raz pochwale oprogramowanie do tego sprzetu jest dopracowane i nawet wymiana firmware jak sie okazuje jest zaskakujaco prosta.
- Automapa - jak pisalem nie mialem z nia problemu przez ostatnie 3 lata. Jak dla mnie szkoda ze Garmin nie dogadal sie z ta firma.
- Objazd/Blokada odcinka - Oj! Jak by nie mial to bym w ogole go nie kupil. Teraz to Ty mnie zaskoczyles pisze serio!To jak pszczoła która ciągle chce wylecieć przez szklane okno i ciągle się od niego odbija. Nie mam racji? Przeciez to podstawa jak bez tego sobie radzic???? Dla mnie nawigacja bez objazdów to bez sensu.
- z tymi POI i aktualizacją to chodzi mi o to, że przecież to żyje cały czas np. ktoś zmienił telefon i chce uaktualnić go. Co to znaczy zaszyte w mapach znaczy się nie da uaktualniać??? Myślicie, że Garmin w kolejnych aktualizacjach firmware'u nie wykorzysta opcji łączenia się z netem prze kom. ? Takie MapShare jak w TOM tom czy MIO itd... ?
- Klikanie podczas jazdy nie jest usprawiedliwieniem dla braku możliwości szybkiej reklakulacji trasy to prostu jest dla mie b.częste w używaniu. np kiedy zjeżdżam już w końcówce z autostrady, mam do celu np. 10 km i wiem, ze można tam dotrzeć krócej nie tylko szybciej wg urządzenia. Albo Jak już zjechałeś z autostrady, twój nowy cel jest już niedaleko, a urządzenie aby tam dojechać znów kieruje Ciebie na objazd.

Gdyby taka opcja pojawiła się do wyboru np po kliknięciu na dane skalkulowanej nowej tras jeszcze przed kliknięciem klawisza JEDZ, to byłoby też bardzo dobrze, ukrycie jej głęboko w menu to dla mnie jakieś nieporozumienie w praktyce.
- Klawisz Wróć dłużej - dzieki. Działa ale szkoda, że trzeba klikać. Ale ok kwestia przyzwyczajenia i do zaakceptowania.
- Wyświetlanie km... Kurczę przecież wystarczyłoby aby np. dłużej przetrzymać palec i w ten sposób np wyświetlić listę opcji jak dla wskażnika po prawej. Szkoda. Będę pisać do Garmina :) Powaznie.

Na koniec nie wymądrzam się, wybrałem urządzenie i popieram ten wybór i dlatego o tym piszę.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2009, 13:49 przez art.mariusz, łącznie zmieniany 1 raz.
frasun
Radny

Post autor: frasun »

Objazdy były i są dostępne tylko w zaawansowanych odbiornikach Garmina i chyba nic się w tej sprawie nie zmieni. Garmin zakłada dostępność systemu TMC, więc ręczna zabawa w zamykanie i otwieranie remontowanych lub nieprzejezdnych odcinków w prostych i nieskomplikowanych GPSach nie ma sensu. ;)
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

art.mariusz pisze:Dziękuję za niekrytykowanie oraz szybką odpowiedź
My dziękujemy za cenne uwagi. Pozostaje mieć nadzieję, że Twój mail do Garmina przyniesie skutek, z czego i my skorzystamy.
art.mariusz pisze:... ptem znow sie resetowal i uaktualnial.
Nie myl "resetu" z "restartem" urządzenia. :idea: Zrób RESET po aktulizacji firmware'u.
art.mariusz pisze:- Klawisz Wróć dłużej - dzieki. Działa ale szkoda, że trzeba klikać.
Może jakiś model z komendami głosowymi ? :wink:
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

art.mariusz pisze:- Automapa - jak pisalem nie mialem z nia problemu przez ostatnie 3 lata. Jak dla mnie szkoda ze Garmin nie dogadal sie z ta firma.
- Oj! Jak by nie mial to bym w ogole go nie kupil. Teraz to Ty mnie zaskoczyles pisze serio!To jak pszczoła która ciągle chce wylecieć przez szklane okno i ciągle się od niego odbija. Nie mam racji? Przeciez to podstawa jak bez tego sobie radzic???? Dla mnie nawigacja bez objazdów to bez sensu.
Jak widać można sobie radzić i ludzie radzą sobie bardzo dobrze. Garmin funkcję objazd ma, ale działa trochę kulawo. Zawsze z zazdrością patrzyłem na odbiorniki chociażby tt, w których łatwo ustawić jak długi ma być objazd, ale z drugiej strony jeszcze mi się nie zdarzyło (no może raz) abym tego potrzebował. Tak jak Frasun napisał, Garmin stawia na TMC i prostotę obsługi.
art.mariusz pisze:- z tymi POI i aktualizacją to chodzi mi o to, że przecież to żyje cały czas np. ktoś zmienił telefon i chce uaktualnić go. Co to znaczy zaszyte w mapach znaczy się nie da uaktualniać??? Myślicie, że Garmin w kolejnych aktualizacjach firmware'u nie wykorzysta opcji łączenia się z netem prze kom. ? Takie MapShare jak w TOM tom czy MIO itd... ?
Tak są zaszyte w mapach i się nie da uaktualnić, chyba że z mapami. Garmin jak do tej pory tego nie przewiduje. Nie ma też możliwości jakie ma mapshare. No ale z drugiej strony daje ci możliwość załadowania wielu różnych map które są dla niego tworzone, chociażby mapa UMP na Polskę. Darmowa, nieustająco uaktualniana i już całkiem dokładna, nie wszędzie, ale całkiem całkiem.
art.mariusz pisze:- Klikanie podczas jazdy nie jest usprawiedliwieniem dla braku możliwości szybkiej reklakulacji trasy to prostu jest dla mie b.częste w używaniu. np kiedy zjeżdżam już w końcówce z autostrady, mam do celu np. 10 km i wiem, ze można tam dotrzeć krócej nie tylko szybciej wg urządzenia. Albo Jak już zjechałeś z autostrady, twój nowy cel jest już niedaleko, a urządzenie aby tam dojechać znów kieruje Ciebie na objazd.
Wtedy klikasz objazd, który jest na wierzchu. Powinien pomóc.
art.mariusz pisze:- Wyświetlanie km... Kurczę przecież wystarczyłoby aby np. dłużej przetrzymać palec i w ten sposób np wyświetlić listę opcji jak dla wskażnika po prawej. Szkoda. Będę pisać do Garmina :) Powaznie.
Jak najbardziej pisz. Garmin do tej pory jest niestety głuchy na prośby userów, ale to może wynika z tego że jest ich mało.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Nie mieszajcie. Co innego objazd, a co innego blokada. Guziczek "Objazd" mają nawet najprostsze nuvi, blokady chyba tylko seria 8xx.
art.mariusz pisze:Klikanie podczas jazdy nie jest usprawiedliwieniem dla braku możliwości szybkiej reklakulacji trasy to prostu jest dla mie b.częste w używaniu. np kiedy zjeżdżam już w końcówce z autostrady, mam do celu np. 10 km i wiem, ze można tam dotrzeć krócej nie tylko szybciej wg urządzenia.
Jak znasz drogę, to nią jedź. Nuvi przeliczy bez wybierania czegokolwiek ;-)
art.mariusz pisze:Klawisz Wróć dłużej - dzieki. Działa ale szkoda, że trzeba klikać. Ale ok kwestia przyzwyczajenia i do zaakceptowania.
Kwestia przyzwyczajenia. Mnie w Automapie denerwowało, kiedy wracała do ekranu mapy i trzeba było od początku przeglądać menu.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
art.mariusz
Początkujący

Dziękuję za odpowiedzi.
wopozka pisze:
art.mariusz pisze: - Klikanie podczas jazdy nie jest usprawiedliwieniem dla braku możliwości szybkiej reklakulacji trasy to prostu jest dla mie b.częste w używaniu. np kiedy zjeżdżam już w końcówce z autostrady, mam do celu np. 10 km i wiem, ze można tam dotrzeć krócej nie tylko szybciej wg urządzenia. Albo Jak już zjechałeś z autostrady, twój nowy cel jest już niedaleko, a urządzenie aby tam dojechać znów kieruje Ciebie na objazd.
Wtedy klikasz objazd, który jest na wierzchu. Powinien pomóc.
No niestety nie bardzo to chyba pomoże bo najpierw to będzie Ciebie uparcie prowadził do wyjazdu na autostradę tak długo ąz boblokujesz mu wszystkie mozliwe odcinki w mieście...

Kurczę tak sobie myślę, że ten Gramin to chyba bardziej dla USA robi, a Europę to traktuje jak rynek przy okazji bo przecież TMC nawet w UE nie dziala wszędzie to raz, a dwa na naszym starym kontynecie co rusz jakieś przymknięcia robotki już nie wspomnę o szale budowania dróg na EURO :D.
Gdyby TomTom nie miał takiej kiepskiej mapy na RP to chyba jednak bym szybko sprzedał swój nabytek kolegom z UE.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2009, 14:18 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono BBCode w cytacie.
art.mariusz
Początkujący

popej pisze:Nie mieszajcie. Co innego objazd, a co innego blokada. Guziczek "Objazd" mają nawet najprostsze nuvi, blokady chyba tylko seria 8xx.
Hmmm oświeć mnie różnicą to się czegoś nauczę bo teraz nie rozróżniam.
popej pisze:
art.mariusz pisze:Klikanie podczas jazdy nie jest usprawiedliwieniem dla braku możliwości szybkiej reklakulacji trasy to prostu jest dla mie b.częste w używaniu. np kiedy zjeżdżam już w końcówce z autostrady, mam do celu np. 10 km i wiem, ze można tam dotrzeć krócej nie tylko szybciej wg urządzenia.
Jak znasz drogę, to nią jedź. Nuvi przeliczy bez wybierania czegokolwiek ;-)
Żle to wysłowilem. Drogi nie znam oczywiście, po prostu nie chcę wjeżdżać na autostradę bo dojazd do niej i zjazd to dodatkowe np. 10 km podczas gdy do celu mam 7 km ale ulicami maista. Garmin z góry zakłada, że miastem wolniej co nie zawsze jest prawdziwe.

Jak pisałem teraz po naszej rozmowie widzę coraz wyraźniej, że to urządzenie tworzone bardziej na amerykańskie warunki drogowe...
oczywiście to zupełnie subiektywny wniosek jaki nasuwa mi się po doświadczeniach z automapą, która rodziła się w naszych raliach.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2009, 14:16 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono BBCode w cytacie.
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

art.mariusz pisze:UWAGA: Osobiście zależy mi abym zawsze wiedział ile pozostało mi km do celu i i o której ew dojadę do celu. W tym urządzeniu nie da się ustawić tak aby to było widoczne razem np kosztem aktualnej predkosci jazdy...???? – moim zdaniem TO BEZ SENSU co jak co ale predkosc w aucie to ja mam akurat Aktualną Prędkość jako najwiekszy wyswietlacz przed nosem na desce auta...

Krótki opis możliwości nuvi 765T (również dla potomnych).
Jeśli bez wyznaczonego celu podróży naciśniemy prawe pole: "Jazda S" to otrzymamy następujące możliwości ustawień dla tego pola:
Jeśli naciśniemy prawe pole podczas jazdy z wyznaczonym celem - ekran wyboru będzie następujący:
W każdej chwili, jedno trafienie palcem w lewe pole prędkości uruchomi ekran komputera podróży m.in. z dystansem do celu (33.7km):
Reasumując - możesz uzyskać to czego szukasz przy powyższych ustawieniach oraz jednym kliknięciu w lewe pole prędkości by wejść w komputer podróży i drugim aby wyjść.
Pozdrawiam, mariuszD
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Objazd to jest funkcja aktywna po skalkulowaniu trasy. Naciskasz "objazd" i nuvi wykonuje rekalkulację, tak żeby przy najbliższej okazji zjechać z aktualnej drogi.

Jak piszesz blokada, to mi się kojarzy z funkcją unikania, czyli wskazania odcinków dróg i obszarów mapy, które mają być wykluczone z wyznaczania trasy.
popej
art.mariusz
Początkujący

beetle-m
dziekuje za porade ale troche sie bawisz niz rzeczowo okreslamy rozwiazanie.
Mnie to naparwde denerwuje po jaka cholere wyswietlana jest predkosc auta i ze nie mzona tego zmienic nie tylko mnie wkurza ale zastanow sie, jak sam pisales niepotzrebnie prowokuje do kliknia podczas jazdy :(

Blokoada a objazd to mnie tez nie przekonuje.
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Help nuvi 765 pisze:Aby obliczyć nową trasę w celu uniknięcia czegoś, co znajduje się na bieżącej trasie, powróć do strony Menu i dotknij Objazd. Jeśli będzie to możliwe, nüvi® utworzy nową trasę. Urządzenie nüvi spróbuje utworzyć taki objazd, by powrót na oryginalną trasę nastąpił jak najszybciej. Jeśli trasa, którą aktualnie jedziesz, jest jedyną rozsądną możliwością, nüvi może nie zaproponować objazdu.
To troszkę teorii z pliku Help nuvi 765T (413_Navigation_Detour.gml).
art.mariusz pisze:beetle-m dziekuje za porade ale troche sie bawisz niz rzeczowo okreslamy rozwiazanie.
:idea: Opisałem to ze zrzutami nie tylko dla Ciebie. Nowych userów serii 7x5 jest coraz więcej.
A takie są aktualnie możliwości dla tego modelu i ... tyle. Może kiedyś nowy firmware przyniesie jakieś zmiany :|
Pozdrawiam, mariuszD
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

art.mariusz pisze:Blokoada a objazd to mnie tez nie przekonuje.
Co masz na myśli? W odbiornikach Garmina są dostępne 2 różne funkcje, przy czym, żadna wprost nie nazywa się "blokada". Użyłeś tego słowa a ja wyjaśniłem, na czym polega nieporozumienie.
popej
Zablokowany