Nuvi 300+GTM12+Niemcy i brak komunikatow
Nuvi 300+GTM12+Niemcy i brak komunikatow
Witam,
Mam odbiornik komunikatow TMC GTM12 przy nuvi 300, przejechalem w Niemczech 800 km i nie pokazuje mi zadnych informacji o korkach. W menu ustawien jest wybor roznych stacji ale nic nie dziala. Gdy wybiore z menu komunikaty-pisze:brak komunikatow. Co prawda nie natrafilem na korek po drodze ale moj szwagier ma w Niemczech MEDIONA z mobile win 5 ce i pokazuje mu wszystkie korki i wypadki w promieniu co najmniej 400 km.
Specjalnie wylaczyl TMC Pro zeby byly tylko komunikaty dostepne dla wszystkich i tez pokazuje komunikaty. Moze ktos ma dzialajacy odbiornik przy nuvi i opisze jak to powinno dzailac. Cos trzeba extra ustawiac w nuvim?
Dzieki i pozdrawiam
Mam odbiornik komunikatow TMC GTM12 przy nuvi 300, przejechalem w Niemczech 800 km i nie pokazuje mi zadnych informacji o korkach. W menu ustawien jest wybor roznych stacji ale nic nie dziala. Gdy wybiore z menu komunikaty-pisze:brak komunikatow. Co prawda nie natrafilem na korek po drodze ale moj szwagier ma w Niemczech MEDIONA z mobile win 5 ce i pokazuje mu wszystkie korki i wypadki w promieniu co najmniej 400 km.
Specjalnie wylaczyl TMC Pro zeby byly tylko komunikaty dostepne dla wszystkich i tez pokazuje komunikaty. Moze ktos ma dzialajacy odbiornik przy nuvi i opisze jak to powinno dzailac. Cos trzeba extra ustawiac w nuvim?
Dzieki i pozdrawiam
pozdrawiam,
Piotr, nuvi 1490T + nuvi 3597
Piotr, nuvi 1490T + nuvi 3597
Garmina z TMC jeszcze się nie dorobiłem, ale mogę powiedzieć jak to jest u konkurencji. Mam odbiornik GNS 5843 i korzystam z Destinatora 6. Też długo czekałem na pierwszy komunikat i zaczynałem wątpić czy to w ogóle działa. Okazało się, że urządzenie odbiera komunikaty, ale pokazuje tylko wydarzenia na wytyczonej trasie. Wypracowałem więc następującą procedurę testową 
1. Słuchamy radia na częstotliwości autostradowej. We Francji 107.7, w pozostałej części Europy powinno być podobnie - patrz tabliczki informacyjne przy drodze.
2. Czekamy na komunikaty o korkach w zrozumiałym dialekcie. Nawet we Francji można się doczekać po angielsku!
3. Zapamiętujemy gdzie miał miejsce największy karambol w okolicy. Szczególnie przydatna będzie informacja na trasie w jakim kierunku doszło do kraksy. Na przykład wczoraj wracałem do domu z Marsylii do Grenoble i była jakaś stłuczka na autostradzie do Lyonu.
4. Wytyczamy trasę do miejscowości do której prowadzi zatkana autostrada. Uspokajamy protestujących współpasażerów wyjaśniając, że wcale nie chcemy sprawdzać czy ten korek pod Lyonem tam naprawdę jest, lecz jedynie odebrać odpowiednie komunikaty TMC
5. Czekamy aż GPS wpadnie w panikę po odebraniu komunikatu i uważamy by bawiąc się urządzeniem nie wygenerować przypadkiem kolejnego komunikatu.
1. Słuchamy radia na częstotliwości autostradowej. We Francji 107.7, w pozostałej części Europy powinno być podobnie - patrz tabliczki informacyjne przy drodze.
2. Czekamy na komunikaty o korkach w zrozumiałym dialekcie. Nawet we Francji można się doczekać po angielsku!
3. Zapamiętujemy gdzie miał miejsce największy karambol w okolicy. Szczególnie przydatna będzie informacja na trasie w jakim kierunku doszło do kraksy. Na przykład wczoraj wracałem do domu z Marsylii do Grenoble i była jakaś stłuczka na autostradzie do Lyonu.
4. Wytyczamy trasę do miejscowości do której prowadzi zatkana autostrada. Uspokajamy protestujących współpasażerów wyjaśniając, że wcale nie chcemy sprawdzać czy ten korek pod Lyonem tam naprawdę jest, lecz jedynie odebrać odpowiednie komunikaty TMC
5. Czekamy aż GPS wpadnie w panikę po odebraniu komunikatu i uważamy by bawiąc się urządzeniem nie wygenerować przypadkiem kolejnego komunikatu.
| Obecnie: | Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa |
| Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor | |
| Dawniej: | Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne |
W komunikatach TMC nie są nadawane współrzędne, a kody lokacji. Stąd żeby TMC działał dane mapowe muszą być "TMC ready" - musi być powiązanie pomiędzy drogami i kodami. Przypuszczam, że w danych NAVTEQ jest to po prostu atrybut dróg. Nie spodziewam się by Garmin zrobił coś innego niż po prostu włączył te kody do swoich danych mapowych - tak na pewno robią inni producenci. Jeśli masz więc działające CNE, to spodziewałbym się komunikatów.Piotrek pisze:Jest mozliwe, ze przez przypadek usunalem jakis plik z nuviego, ktory odpowiada za poprawnosc komunukatow TMC?
Z drugiej strony gdzieś czytałem, że jak się powymienia jakieś pliki (mapę bazową? firmware?) pomiędzy urządzeniami zakupionymi w różnych krajach europejskich, to można coś namieszać z TMC. PouchX, co tam się różni w lokalnych europejskich edycjach Nuvi i co tam można bezboleśnie wymieniać?
| Obecnie: | Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa |
| Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor | |
| Dawniej: | Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne |
Azzie trafił chyba w 10. Jak słusznie zauważył, TMC działa jedynie z konkretnymi mapami. Pozostawienie włączonej GPMapy, jakiegoś UMP'a, czy TOPO może mieć wpływ na działanie (niedziałanie) komunikatów. Być może mapa bazowa również ma znaczenie. Nie pozostaje nic innego, niż wgranie oryginalnej mapy bazowej oraz CNE9NT i ponowny test.
Pozdrawiam,
Pozdrawiam,
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Mapy jakie masz wgrane nie mają nic wspólnego z TMC.Azzie pisze: Z drugiej strony gdzieś czytałem, że jak się powymienia jakieś pliki (mapę bazową? firmware?) pomiędzy urządzeniami zakupionymi w różnych krajach europejskich, to można coś namieszać z TMC. PouchX, co tam się różni w lokalnych europejskich edycjach Nuvi i co tam można bezboleśnie wymieniać?
Jezeli ktos moze porownac ponizsze pliki (inne byly juz zmieniane lub sa nie istotne))ze swoimi w katalogu garmin i odpisac czy sie roznia.
006B047800.bin 435kb
006B048201.bin 32kb
fs_image.ver 1kb
GarminDevice.xml 16 kb
GUPDATE.GCD 8.935 kb
nuvi_drive.ico 5 kb
Dzieki i pozdrawiam
006B047800.bin 435kb
006B048201.bin 32kb
fs_image.ver 1kb
GarminDevice.xml 16 kb
GUPDATE.GCD 8.935 kb