Nuvi 300+GTM12+Niemcy i brak komunikatow

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Awatar użytkownika
Piotrek
Początkujący

Nuvi 300+GTM12+Niemcy i brak komunikatow

Post autor: Piotrek »

Witam,
Mam odbiornik komunikatow TMC GTM12 przy nuvi 300, przejechalem w Niemczech 800 km i nie pokazuje mi zadnych informacji o korkach. W menu ustawien jest wybor roznych stacji ale nic nie dziala. Gdy wybiore z menu komunikaty-pisze:brak komunikatow. Co prawda nie natrafilem na korek po drodze ale moj szwagier ma w Niemczech MEDIONA z mobile win 5 ce i pokazuje mu wszystkie korki i wypadki w promieniu co najmniej 400 km.
Specjalnie wylaczyl TMC Pro zeby byly tylko komunikaty dostepne dla wszystkich i tez pokazuje komunikaty. Moze ktos ma dzialajacy odbiornik przy nuvi i opisze jak to powinno dzailac. Cos trzeba extra ustawiac w nuvim?
Dzieki i pozdrawiam
pozdrawiam,
Piotr, nuvi 1490T + nuvi 3597
Awatar użytkownika
romek
Bywalec

Post autor: romek »

dołączam się do pytania Piotrka. MójZumo 500 i gtm12 również nie wyświetla żadnych komunikatów. Zjechane pół Europy, a nawet Zjednoczone Królewstwo gdzie to mam dożywotnią subskrypcję. Poratujcie koledzy swoją wiedzą. Dziękuję z góry
DriveAssist 51
Awatar użytkownika
Azzie
Radny

Post autor: Azzie »

Garmina z TMC jeszcze się nie dorobiłem, ale mogę powiedzieć jak to jest u konkurencji. Mam odbiornik GNS 5843 i korzystam z Destinatora 6. Też długo czekałem na pierwszy komunikat i zaczynałem wątpić czy to w ogóle działa. Okazało się, że urządzenie odbiera komunikaty, ale pokazuje tylko wydarzenia na wytyczonej trasie. Wypracowałem więc następującą procedurę testową ;-)

1. Słuchamy radia na częstotliwości autostradowej. We Francji 107.7, w pozostałej części Europy powinno być podobnie - patrz tabliczki informacyjne przy drodze.
2. Czekamy na komunikaty o korkach w zrozumiałym dialekcie. Nawet we Francji można się doczekać po angielsku!
3. Zapamiętujemy gdzie miał miejsce największy karambol w okolicy. Szczególnie przydatna będzie informacja na trasie w jakim kierunku doszło do kraksy. Na przykład wczoraj wracałem do domu z Marsylii do Grenoble i była jakaś stłuczka na autostradzie do Lyonu.
4. Wytyczamy trasę do miejscowości do której prowadzi zatkana autostrada. Uspokajamy protestujących współpasażerów wyjaśniając, że wcale nie chcemy sprawdzać czy ten korek pod Lyonem tam naprawdę jest, lecz jedynie odebrać odpowiednie komunikaty TMC ;-)
5. Czekamy aż GPS wpadnie w panikę po odebraniu komunikatu i uważamy by bawiąc się urządzeniem nie wygenerować przypadkiem kolejnego komunikatu.
Obecnie:Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa
Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor
Dawniej:Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne
Awatar użytkownika
Piotrek
Początkujący

Jest mozliwe, ze przez przypadek usunalem jakis plik z nuviego, ktory odpowiada za poprawnosc komunukatow TMC?
Pamietam, ze po zakupie nuvi cos tam nagrzebalem w plikach.
pozdrawiam
pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Azzie
Radny

Post autor: Azzie »

Piotrek pisze:Jest mozliwe, ze przez przypadek usunalem jakis plik z nuviego, ktory odpowiada za poprawnosc komunukatow TMC?
W komunikatach TMC nie są nadawane współrzędne, a kody lokacji. Stąd żeby TMC działał dane mapowe muszą być "TMC ready" - musi być powiązanie pomiędzy drogami i kodami. Przypuszczam, że w danych NAVTEQ jest to po prostu atrybut dróg. Nie spodziewam się by Garmin zrobił coś innego niż po prostu włączył te kody do swoich danych mapowych - tak na pewno robią inni producenci. Jeśli masz więc działające CNE, to spodziewałbym się komunikatów.

Z drugiej strony gdzieś czytałem, że jak się powymienia jakieś pliki (mapę bazową? firmware?) pomiędzy urządzeniami zakupionymi w różnych krajach europejskich, to można coś namieszać z TMC. PouchX, co tam się różni w lokalnych europejskich edycjach Nuvi i co tam można bezboleśnie wymieniać?
Obecnie:Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa
Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor
Dawniej:Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne
Awatar użytkownika
Piotrek
Początkujący

Wlasnie mapa bazowa jest zmieniona u mnie GMAPBMAP.IMG i ma ok.32 mb.
Dostalem ja od forumowicza chyba to bazowa swiata.
Oryginalnie byla chyba mniejsza - 10 mb.
pozdrawiam,
frasun
Radny

Post autor: frasun »

Azzie trafił chyba w 10. Jak słusznie zauważył, TMC działa jedynie z konkretnymi mapami. Pozostawienie włączonej GPMapy, jakiegoś UMP'a, czy TOPO może mieć wpływ na działanie (niedziałanie) komunikatów. Być może mapa bazowa również ma znaczenie. Nie pozostaje nic innego, niż wgranie oryginalnej mapy bazowej oraz CNE9NT i ponowny test.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotrek
Początkujący

Moglby ktos podeslac bazowke do nuvi 300 na priva.
Aktualnie jestem w Niemczech i przez pare dni jak tutaj bede chcialbym sprobowac cos zrobic z tmc.
pozdrawiam,
frasun
Radny

Post autor: frasun »

Piotrek pisze:Moglby ktos podeslac bazowke do nuvi 300 na priva.
Wysłałem. Daj nam znać, czy działa.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
Piotrek
Początkujący

Oczywiscie, dam znac czy to bazowka byla powodem.
pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Piotrek
Początkujący

Jeszcze tylko 1 pytanie.
Plik w katalogu Garmin - gmapprom.sum - pojemnosc 1 Kb, ma byc w nuvi 300 czy nie?
pozdrawiam,
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Azzie pisze: Z drugiej strony gdzieś czytałem, że jak się powymienia jakieś pliki (mapę bazową? firmware?) pomiędzy urządzeniami zakupionymi w różnych krajach europejskich, to można coś namieszać z TMC. PouchX, co tam się różni w lokalnych europejskich edycjach Nuvi i co tam można bezboleśnie wymieniać?
Mapy jakie masz wgrane nie mają nic wspólnego z TMC.
Awatar użytkownika
Piotrek
Początkujący

Niestety dalej nic nie dziala.
:( :?:
pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Piotrek
Początkujący

wywalilem plik gmapprom.sum - 1 Kb i dalej nic.
Wiem, ze korki sa poniewaz sprawdzalem na trasie u szwagra Heidelberg - Basel(szwajcaria) i korki sa. :(
pozdrawiam,
Awatar użytkownika
Piotrek
Początkujący

Jezeli ktos moze porownac ponizsze pliki (inne byly juz zmieniane lub sa nie istotne))ze swoimi w katalogu garmin i odpisac czy sie roznia.

006B047800.bin 435kb
006B048201.bin 32kb
fs_image.ver 1kb
GarminDevice.xml 16 kb
GUPDATE.GCD 8.935 kb
nuvi_drive.ico 5 kb

Dzieki i pozdrawiam
pozdrawiam,
ODPOWIEDZ