Topo_PL_100 - Polaków rozmowy ...

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
andrzej627
Początkujący
Kontakt:

Topo_PL_100 - Polaków rozmowy ...

Post autor: andrzej627 »

Chwała Wam za inicjatywę stworzenia Forum Maniaków Garmina, do których to maniaków też się zaliczam.

Lechu, czy przewidujesz aktualizację mapy Topo_PL_100, a konkretnie Bieszczadów, przed majem?
Andrzej
CamperVan, eTrex 32x, Instinct Solar, Dash Cam 47
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Bieszczady ? Na pewno nie. Zresztą nie bardzo wiem co miałbym w tej mapie zmieniać :wink:

W planach na br. mam mapy Pogórza Rożnowskiego i Ciężkowickiego oraz uszczegółowienie wybranych regionów Gór Świętokrzyskich.

PS. Ta fotka z avatara to taras Hotelu w Ustrzykach Górnych ?
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
andrzej627
Początkujący
Kontakt:

Post autor: andrzej627 »

GPS Maniak pisze:Ta fotka z avatara to taras Hotelu w Ustrzykach Górnych ?
Tak, Lechu, dobrze rozpoznałeś to miejsce. Pozdrawiam Cię i mam nadzieję się kiedyś z Tobą spotkać w Bieszczadach.
Andrzej
CamperVan, eTrex 32x, Instinct Solar, Dash Cam 47
Awatar użytkownika
t8mi
Bywalec
Kontakt:

Post autor: t8mi »

To się podłączę.

Obrazek
Czy coś z moimi ustawieniami? Dodam tylko że to Mapsource w którym jednostki są ustawione w metrach. Poziomice ok, a szczyty (wszystkie) przelicza na stopy.
Pozdrowionka Tomek.

(Rower: było min 55 km/h jest max 15 km/h po lesie
& GPS: był eTrex VistaCx już jest GPSMap 76CSx ; )
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

t8mi pisze:Czy coś z moimi ustawieniami?
Wow !! :D Gratuluję spostrzegawczości. Wszystko jest OK. To bug mapy. Te dane pochodzą od Roma Rowieckiego i podczas łączenia jego danych z moimi gdzieś coś popieprzyłem. W źrółach część danych miałem w metrach, część w stopach i tak wyszło. Podobne błędy były w Bieszczadach (chociaż dane tylko moje). Bug w Bieszczadach usunąłem i obecna publikacja jest wolna od tego błędu.

Błąd, który wskazałeś też już wychwyciłem i jest już poprawiony:
Obrazek

Ale prawidłowa mapka póki co leży tylko na moim PC :cry: Przy najbliżeszj wysyłce Topo_100_PL na serwer oczywiście poślę prawidłową wersję.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Doczu
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Doczu »

Ale mimo wszystko tak trochę szkoda, bo już myslałem że bedziemy miec w Polsce pierwszy trzytysięcznik :P :P 8)
Pozdrawiam Doczu
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Kiedy nowa wersja mapy Topo_PL_100?

andrzej627 pisze: czy przewidujesz aktualizację mapy Topo_PL_100 .....
Pod datą: 2007-05-06 ukazała się nowa, poszerzona, co nieco uszczegółowiona i co nieco poprawiona wersja Topo_PL_100.

Wgrałem ją do odbiornika wraz z całym pakietem map komerycjnych, co oznacza, że w przeciągu kilku najbliższych tygodni nie przewiduję aktualizacji mapy Topo_Pl_100.
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Pod datą: 2007-06-11 ukazała się aktualizacja Topo_PL_100. W sumie zmiany raczej "kosmetyczne":
- Na części mapek poprawiłem lokalizację szlaków i dróg leśnych.
- Nastąpiło dalsze uszczegółowienie map - zwłaszcza w zakresie POI.
- Po raz kolejny zmieniłem szatę graficzną mapy.
- Zestaw nie zawiera nowych arkuszy.
- Info dla UMP-maniaków - chcących ulepszyć wizualizację mapy Topo_Pl_100: plik źródłowy dla pliku podmiany grafiki OBIEK1.TYP nosi nazwę: !4807.txt i ląduje podczas instalacji w katalogu instalacyjnym (domyślnie: C:\Garmin\Family_4807\)
Po mapie Gór Świętokrzyskich także Bieszczady doczekały się częściowej "rezerwacji" :wink:

Obrazek    Obrazek
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Guzik
Bywalec

Post autor: Guzik »

GPS Maniak pisze:plik źródłowy dla pliku podmiany grafiki OBIEK1.TYP nosi nazwę: !4807.txt i ląduje podczas instalacji w katalogu instalacyjnym (domyślnie: C:\Garmin\Family_4807\)
Wielkie dzięki!! Dla mnie właśnie ogłosiłeś standardy :) których jak czytałem nie lubisz ;). Przy okazji pytanie: dlaczego są dwie leśniczówki i dwa zabytki sakralne (co kiedy używasz?).

Pozdrawiam,
Pozdrawiam,

Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Guzik pisze:dlaczego są dwie leśniczówki
Bo nie lubię standardów, jestem bałaganiarz i ....... zbyt często zmieniam zdanie :D Poważnie.
W sumie nie jestem pewien, ale wydaje mi się, że obecnie na wszystkich arkuszach powinienem mieć leśniczówkę jako 0x660e. Kiedyś było inaczej. Gdzieś się pogubiłem i część arkuszy miała 0x6100, a część 0x660e stąd ta podwójna defincja. Obecnie wygląda to tak, że klikam (zobacz mat. szkoleniowe) leśniczówkę jako 0x6100, ale w toku składania mapy jest to zamieniane na 0x660e. Robi to automatycznie topo.exe. Takie przynajmniej mam przekonanie :D :D
Guzik pisze:dwa zabytki sakralne (co kiedy używasz?)
Zabytek sakralny jest chyba jeden. Ten drugi to obiekt sakralny. Czyli normalny obiekt typu: kościół / cerkiew / kaplica. Tu stosuję prostą zasadę: to co na mapie Compassu jest czerwone robię czerwone (zabytek), a to co jest czarne robię czarne (obiekt sakralny).

Jednak ta koncepcja jest w miarę świeża i jest poważne ryzyko, że na niektórych arkuszach mapy może to wyglądać inaczej. Czyli są błędy. Ba!!! Na niektórych arkuszach klikałem tylko kościoły / cerkwie, a na innych także kaplice. Jak wspomniałem, jestem bałaganiarz :D :D Oczywiście każdorazowe wzięcie na tapetę jakiegoś arkusza powoduje, że takich "nie standardowych" rozwiązań jest coraz mniej. Dzięki temu np. w obecnej edycji mapy (arkusz Bieszczady) odbudowana, ale jednak zabytkowa cerkiew w Łopience jest czerwona, a nie jak do tej pory czarna (jak zwykły kościół). Kilka takich błędów wypatrzyłem i usunąłem. Ale usuwam je w miarę zauważania. Nie jest to jakaś systematyczna akcja.

Wracając do rezerwatów. W obecnej edycji mapy zastosowałem dość ciekawe (moim zdaniem) rozwiązanie. Są to 2 obiekty: osobno granica rezerwatu linia 0x1a (pamiętam, pamiętam co mówiłeś na ten temat) + wypełnienie w postaci wielokąta - 0x15. Na razie podoba mi się wizualny efekt tego rozwiązania.

W ogóle - staram się w Topo_PL_100 trzymać grafiki zbliżonej, do tej jaką znamy z papierowych map turystycznych. Zatem docelowo na pewno zginą wszystkie "garminowskie" POI. Na początek wyleci ten ochydny niebieski "aparacik" i pojawi się typowy "punkt widokowy". Tyle, że outdorowe Garminy dość licho wyświetlają żółty, zatem muszę trochę to "przetrawić". Zielone hoteliki i pensjonaty oraz namioty "campingów" też wylecą :twisted:
Pozdrawiam Lechu

Doczu
Bywalec
Kontakt:

Lechu - lejesz miód na mą duszę. Zwłaszcza przed planowanym wyjazdem w Bieszczady taka niespodzianka. Dzięki.
P.S.
Jak to dobrze że też lubisz Bieszczady, oraz że będzie tam zlot - dzięki temu mapa zyskuje :-)
Pozdrawiam Doczu
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Grinch
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Grinch »

Doczu pisze:Lechu - lejesz miód na mą duszę.
Chyba olej na rany Chrystusa ... ;)
niegdyś "Mercedes Outdoor'u", a teraz "sześćdwójka" czyli nieco nowszy Mercedes.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Zła wiadomość: Rozwój Topo_PL_100 zagrożony.

Pierwsza dobra wiadomość:
Dla miłośników Bieszczad i miłośników map "najbliższych prawdzie" mam dobrą wiadomość. Właśnie poczyniłem pewne wstępne kroki, mające na celu moją przeprowadzkę z Poznania właśnie .... w Bieszczady, co oznacza, że zapewne rozbudowa Topo_PL_100 ulegnie całkowitemu zatrzymaniu, ale za to jej część bieszczadzka (w tym również na północ od linii Sanok - ustrzyki Dln) nabierze nowego wymiaru.

Druga dobra wiadmość:
A jak już jesteśmy przy temacie "topo_pl Garmin". Jaskółki donoszą, że podobno ktoś, coś robi i być może już niedługo będzie mapa komercyjna Polski. Ale to tylko jaskółki. Być może się mylą?
Pozdrawiam Lechu

Doczu
Bywalec
Kontakt:

GPS Maniak pisze: Pierwsza dobra wiadomość:
Dla miłośników Bieszczad i miłośników map "najbliższych prawdzie" mam dobrą wiadomość. Właśnie poczyniłem pewne wstępne kroki, mające na celu moją przeprowadzkę z Poznania właśnie .... w Bieszczady, co oznacza, że zapewne rozbudowa Topo_PL_100 ulegnie całkowitemu zatrzymaniu, ale za to jej część bieszczadzka (w tym również na północ od linii Sanok - ustrzyki Dln) nabierze nowego wymiaru.
Czy ta przeprowadzka ma charakter przejsciowy w zwiazku z przygotowaniami do zlotu, czy raczej przenosisz się na stałe ?
GPS Maniak pisze:Druga dobra wiadmość:
A jak już jesteśmy przy temacie "topo_pl Garmin". Jaskółki donoszą, że podobno ktoś, coś robi i być może już niedługo będzie mapa komercyjna Polski. Ale to tylko jaskółki. Być może się mylą?
Heh - map nigdy za dużo. Tyle że "map komercyjnych Polski" jest już kilka. Czym ta ma się wyróżniać ? Czy wreszcie doczekamy się komercyjnego TOPO całego kraju ? Dopytaj jaskółek :-)
Pozdrawiam Doczu
ObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

GPS Maniak pisze:Pierwsza dobra wiadomość...
Więc wyjaśniło się ostatnie zagadkowe stwierdzenie z tematu dotyczącego Rino.
GPS Maniak pisze:na 99% muszę zrezygnować z zakupu RINO...
...bo właśnie podjęliśmy pewne poważne decyzje inwestycyjne
No i mam kolejny plus na mojej liście dotyczącej podobnego pomysłu. Ale kroków jeszcze w tym kierunku nie poczyniłem, choć co nieco już rozważam. Może pod koniec roku jakaś decyzja zapadnie.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
ODPOWIEDZ