nuvi 660 FM problemy z taśmą i BT
nuvi 660 FM problemy z taśmą i BT
Kupilem Nuvi 660 FM w gps24.pl i od samego poczatku mam problemy.
Najpierw nie dzialal Bluetooth w koncu zorientowalem sie sie ze pokazuje mi wersje oprogramowani do Bluetooth 0.00. Updatowalem firmware do wersji 4.00 i Blue ruszylo. Po jakims czasie pojawily sie jednak problemy z akwizycja satelitow.
Czasem a teraz juz prawie zawsze nuvi nie potrafi odszukac satelitow, czasem nie reaguje na otwarcie anteny a czasem jak zareaduje to albo wyswietla pusta mape i zero wskaznikow sygnalu, czasem cos tam wyswietli i pomruga i pozistaje juz w takim stanie.
Co jakis czas wywala tez komunikar "Aktualizacja oprogramowania GPS" z paskiem zdazajacym do 100% ktory jak nie osiagnie tych 100% to GPS nadal wariuje.
Taki sam pasek pojawil sie po wgraniu firmware 4.00 ale tam chodzilo o "Aktualizacje oprogramowania Bluetooth" ktore po zaktualizowaniu zadzalalo poprawnie. Po co taka aktualizacja po wgraniu oprogramowania?
Dla mnie problem z akwizycja wyglada jakby to byl blad softu. Jak juz sie uda ze nuvi zadziala poprawnie to czasem w trasie potrafi zglupiec ....
poraddzie cos.
I z innej beczki - jak bedzie trzeba oddac badziewie di serwisu ti jak sprawnie dziala serwis garmina i gdzie to najlepiej wyslac do gps24.pl czy bezposrednio do serwisu?
Najpierw nie dzialal Bluetooth w koncu zorientowalem sie sie ze pokazuje mi wersje oprogramowani do Bluetooth 0.00. Updatowalem firmware do wersji 4.00 i Blue ruszylo. Po jakims czasie pojawily sie jednak problemy z akwizycja satelitow.
Czasem a teraz juz prawie zawsze nuvi nie potrafi odszukac satelitow, czasem nie reaguje na otwarcie anteny a czasem jak zareaduje to albo wyswietla pusta mape i zero wskaznikow sygnalu, czasem cos tam wyswietli i pomruga i pozistaje juz w takim stanie.
Co jakis czas wywala tez komunikar "Aktualizacja oprogramowania GPS" z paskiem zdazajacym do 100% ktory jak nie osiagnie tych 100% to GPS nadal wariuje.
Taki sam pasek pojawil sie po wgraniu firmware 4.00 ale tam chodzilo o "Aktualizacje oprogramowania Bluetooth" ktore po zaktualizowaniu zadzalalo poprawnie. Po co taka aktualizacja po wgraniu oprogramowania?
Dla mnie problem z akwizycja wyglada jakby to byl blad softu. Jak juz sie uda ze nuvi zadziala poprawnie to czasem w trasie potrafi zglupiec ....
poraddzie cos.
I z innej beczki - jak bedzie trzeba oddac badziewie di serwisu ti jak sprawnie dziala serwis garmina i gdzie to najlepiej wyslac do gps24.pl czy bezposrednio do serwisu?
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Re: nuvi 660 FM problemy od samego poczatku
Na 99% nie kontaktuje taśma łącząca antene z resztą bebechów.todler pisze: I z innej beczki - jak bedzie trzeba oddac badziewie di serwisu ti jak sprawnie dziala serwis garmina i gdzie to najlepiej wyslac do gps24.pl czy bezposrednio do serwisu?
Ja się całkiem tą taśme odłaczy to Nuvi własnie wtedy wyświetla aktualizacje oprogramowania GPS.
Naprawienie tego to 15min roboty ale nikt sie w to nie bawi zwłaszcza wtedy jak sprzęt jest na gwarancji.
Odsyłaj do Garmin.pl w Szczecinie. Wymiana będzie na nowy.
dobra wysle
ale zastanawia mnie jedno
bo jak mi sie pojawia ta "aktualizacja oprogramowania gps"
to jak dojdzie do 100% to urzadzenie pozniej dziala przez jakis czas poprawnie
a jak nie dojdzie do 100% to liipa
co to jest wogole ta aktualizacja - jak kupilem to po zaktualizowanniu firmware mialem to samo z ? z blue "aktualizacja oprogramowania bluetooth"
ale zastanawia mnie jedno
co to jest wogole ta aktualizacja - jak kupilem to po zaktualizowanniu firmware mialem to samo z ? z blue "aktualizacja oprogramowania bluetooth"
- PouchX
- Radny
- Kontakt:
W Nuvi masz oprogramowanie, które steruje całym urządzeniem.todler pisze: ale zastanawia mnie jedno
Tak jak Windows w PC.
Nuvi 660 jest ogólnie podzielony na 3 moduły, którymi steruje osobne oprogramowanie: moduł anteny, moduł nadajnika BlueTooth, no i sam Garmin.
W momencie uruchamiania w Nuvi jest kopia całego oprogramowania.
Nuvi też sprawdza czy wersja oprogramowania w każdym z modułów jest zgodna z wersją tego co ma w "kopii".
Jeśli wykryje, że jakiś moduł ma starszą wersję to Nuvi dokonuje jej aktualizacji.
W twoim przypadku jeśli masz uszkodzoną taśmę łączącą antenę to Nuvi nic nie wykrywa w antenie i uważa ze wersja oprogramowania ma wersje 0.00. Dlatego na silę próbuje wgrać nową.
.. mniej więcej tak to działa
- PouchX
- Radny
- Kontakt:
Taśma jest specjalnie poskręcana. Po to, że jak otwierasz/zamykasz antenę nie ułamała sie tylko ładnie sprężynowała.
W antenie taśma wchodzi w taka małą listwę zaciskową. Odłącz taśmę z tej listwy zanim zaczniesz dalej rozbierać Nuvi.
Potem masz dwie śrubki zaraz pod osią anteny. Wykręć je
Teraz musisz podważyć krawędzie obudowy żeby wyskoczyły z zatrzasków (najlepiej zacznij na rogach). Ja do tego używam paznokcia kciuka
(nie rysuje obudowy)
http://www.pouchx.com/garniak/Nuvi310in ... its002.jpg
To jest akurat Nuvi 310 ale złącze od taśmy jest takie samo w N660 ( na dole po prawej, zaraz przy wycięciu)
W antenie taśma wchodzi w taka małą listwę zaciskową. Odłącz taśmę z tej listwy zanim zaczniesz dalej rozbierać Nuvi.
Potem masz dwie śrubki zaraz pod osią anteny. Wykręć je
Teraz musisz podważyć krawędzie obudowy żeby wyskoczyły z zatrzasków (najlepiej zacznij na rogach). Ja do tego używam paznokcia kciuka
http://www.pouchx.com/garniak/Nuvi310in ... its002.jpg
To jest akurat Nuvi 310 ale złącze od taśmy jest takie samo w N660 ( na dole po prawej, zaraz przy wycięciu)
- PouchX
- Radny
- Kontakt:
Jak zdemontować antene i dostać sie do środka:

Odkręcamy dwie śrubki T5.

Tą część obudowy lekko podnosimy jednym końcem do góry i potem
staramy się wyjąć ją delikatnie z zawiasu. Uważać na tąśmę, która jest
schowana w zawiasie.

Złącze taśmy zasłoniete jest czarną izolacją.

Zdjąć izolację.

Lekko podważyć dociskacz na złączu.

Taśma wyskoczy prawie sama.

Dość mocno należy odciągnąć spężynującą cześć zawiasu. Jednocześnie
asekurować żeby sprężynka nie poleciała w kosmos.

Odkręcić dwie śruby T5.

Obudowę najlepiej podważyć paznokciem kciuka i najlepiej zaczynać na rogu przy przyisku POWER. Paznokieć należy starać sie wpychać pod krawędź tylnej części obudowy.

Złącze w środku. Odpięcie taśmy na takiej samej zasadzie jak wyżej.

Sama taśma.

Odkręcamy dwie śrubki T5.

Tą część obudowy lekko podnosimy jednym końcem do góry i potem
staramy się wyjąć ją delikatnie z zawiasu. Uważać na tąśmę, która jest
schowana w zawiasie.

Złącze taśmy zasłoniete jest czarną izolacją.

Zdjąć izolację.

Lekko podważyć dociskacz na złączu.

Taśma wyskoczy prawie sama.

Dość mocno należy odciągnąć spężynującą cześć zawiasu. Jednocześnie
asekurować żeby sprężynka nie poleciała w kosmos.

Odkręcić dwie śruby T5.

Obudowę najlepiej podważyć paznokciem kciuka i najlepiej zaczynać na rogu przy przyisku POWER. Paznokieć należy starać sie wpychać pod krawędź tylnej części obudowy.

Złącze w środku. Odpięcie taśmy na takiej samej zasadzie jak wyżej.

Sama taśma.