Garmin Dakota 10 i Garmin Dakota 20 pogawędki OT

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

yacca pisze:Chciałbym mieć "wszystko w jednym" - vide Garmin, ......
Nie da się ukryć, że jest to najwygodniejsze rozwiązanie i pomimo tego, że w terenie na WIG-ówkę zerkam co najwyżej kilka razy do roku, wolę to mieć w Garminie, a nie tak jak dotychczas w komórce. Dakota 10 nie do końca na takie rzeczy pozwala - trochę strach wgrywać do niej JNXy.

A przy okazji - wybierasz się w Bieszczady? Ja ..... też :D Może uda się nam spotkać (pewniak: 24 VI - 10 VII, a potem też będę się tam włóczył, ale nie mam jeszcze precyzyjnych planów czasowych).

Pytam jednak z innego powodu. Nie wiem czy widziałeś już tę mapkę: http://gpsmaniak.com/2010/download-GPS_50.htm
Co prawda - podobnie jak w przypadku mapy Góry_PL, nie przewiduję oficjalnej publikacji całej mapy, ale - obok okolic Międzylesia - Bieszczady będą wyjątkiem i opublikuję 4-6 arkuszy południowo wschodniej Polski w postaci GPS_50_2012. Obecnie kończę prace nad drugim arkuszem, jest zatem nadzieja, że publikacja tych 4-6 mapek nastąpi jeszcze w maju.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

Re: Garmin Dakota 10 i Garmin Dakota 20

Post autor: Bogna »

GPS Maniak pisze:Obecnie kończę prace /.../ publikacja tych 4-6 mapek nastąpi jeszcze w maju.

Lechu, jestem pełna podziwu. No, no, no, że też Ci się tak chce :wink: :D i nawet nie w żółwim tempie :D.
Pozdrawiam Bogna.

Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30 :) UMP, Navigator
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Bogna pisze:No, no, no, że też Ci się tak chce :wink: :D
Bogna! Ty lepiej dopinguj, żeby Mu się chciało jak najdłużej! ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

No przecież dopinguję, Mariusz. Nie widzisz tego :?: Nawet zwróciłam uwagę na iście zawrotne tempo :D, bo nie żółwie :wink: przecież.
Pozdrawiam Bogna.

Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30 :) UMP, Navigator
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Bogna pisze: No, no, no, że też Ci się tak chce ...
Wcale mi się nie chce. :( Ale lubię mieć porządne mapy GPS w odbiorniku.
A że takich nie ma na rynku i zapewne dłuuugo nie będzie, sam muszę je robić :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

GPS Maniak pisze:lubię mieć porządne mapy GPS w odbiorniku.
A że takich nie ma na rynku i zapewne dłuuugo nie będzie, sam muszę je robić :D
Toć wiem, Lechu, wiem to. Tylko się tak z Tobą droczę :D. Niemniej chwała Ci za to, że dzielisz się z nami tym swoim "lubieniem" i "musikiem" też :wink: :mrgreen:.
Pozdrawiam Bogna.

yacca
Początkujący

Post autor: yacca »

A przy okazji - wybierasz się w Bieszczady? Ja ..... też :D Może uda się nam spotkać (pewniak: 24 VI - 10 VII, a potem też będę się tam włóczył, ale nie mam jeszcze precyzyjnych planów czasowych).
W Bieszczadach byłem po raz pierwszy w życiu w zeszłym roku i - pomijając muchy końskie wielkości wróbli w niższych partiach gór (okolice pomnika Świerczewskiego) - jestem tym miejscem ZAUROCZONY!

- życzliwi ludzie (na "przystanku busowym" w Wołosatym czekałem dosłownie 10 sekund, po czym zostałem zabrany przez Księdza Dobrodzieja za "Bóg Zapłać" do Ustrzyk. Nawet nie musiałem machać ręką. Zatrzymał się po prostu SAM. Na Śląsku to nie do pomyślenia).

- magiczne krajobrazy, morza traw, źródełka bijące wprost z serca góry - drogi z Ustrzyk przez Tarnicę, na Halicz i do Wołosatego nie zapomnę NIGDY. COŚ PIĘKNEGO. Mordercza trasa na początku, ale potem rekompensują to widoki...

W tym roku zaliczam Góry Stołowe, ale w Bieszczady wrócę na 100%! :)

Pytam jednak z innego powodu. Nie wiem czy widziałeś już tę mapkę: http://gpsmaniak.com/2010/download-GPS_50.htm
Nie :) W zeszłym roku "jechałem" na Twojej 50-tce "Bieszczady" i Topo_100 :)
Co prawda - podobnie jak w przypadku mapy Góry_PL, nie przewiduję oficjalnej publikacji całej mapy, ale - obok okolic Międzylesia - Bieszczady będą wyjątkiem i opublikuję 4-6 arkuszy południowo wschodniej Polski w postaci GPS_50_2012. Obecnie kończę prace nad drugim arkuszem, jest zatem nadzieja, że publikacja tych 4-6 mapek nastąpi jeszcze w maju.
Dzięki za info! Zawsze boję się, że Twoje mapy kiedyś znikną ze strony i nigdy ich już nie zobaczę, bo się zagapię, bo zaczniesz je rozpowszechniać tylko w gronie "wtajemniczonych", itp. ;) Dlatego zawsze trzymam na dysku w miarę aktualny "backup". Zaraz ściągam ten arkusz "testowy" :) Fajnie, że "wróciłeś do gry", bo bez Twoich mapek byłoby nam wszystkim ciężko. GPMapa Topo to nie było to, a UMP jeszcze sporo brakuje do doskonałości...
Super, że wciąż Ci się chce :D

Pozdrawiam
yacca
Obrazek
Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

yacca pisze:Super, że wciąż Ci się chce :D
Lechu "nie chce, ale musi" :!: Skądinąd znam to zawołanie, tyle, że w całkiem niegramatycznej wersji :wink:. Yacca, jakbyś uważnie przeczytał Lech-owego posta z h 14:27, to byś wiedział i... nie drażnił Lwa :wink:
Pozdrawiam Bogna.

yacca
Początkujący

Ups, nie chciałem nikogo urazić...
Nie jestem na bieżąco, dlatego może nie wyłapuję niektórych, podskórnych kwestii...
Sorry, jeśli przesadziłem w jakiś sposób. Niechcący. Mam nadzieję, że Lechu się nie obrazi, bo naprawdę jest często "ostatnią nadzieją" :)
A to chyba fajne, prawda? :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Bogna
Bywalec

Spoko Yacca. Nie przesadziłeś i nikogo nie uraziłeś, a już bynajmniej nie Lecha. Jego trudno zdrzaźnić :wink:. Nawet Kwieto się to nie udaje na tym Forum. No i oczywiście żartowałam z tym lwem :lol: :D.
Pozdrawiam Bogna.

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Widzę, że wieczorem czeka mnie robota, by wyczyścić wątek o Dakocie z bałaganu na tamat map :wink:

yacca - spokojne. Trudno - na Garniaku - mnie zdenerwować, bądź wyprowadzić z równowagi. W zasadzie udaje się to tylko jednemu człowiekowi :lol:
Pozdrawiam Lechu

yacca
Początkujący

oczywiście żartowałam z tym lwem
Haha, Figlara ;)

A co do nowej "50" - zapowiada się super :) Benedyktyńska robota... Trzymam kciuki za całość projektu.
Co do "czyszczenia" wątku - faktycznie, zdryfowaliśmy nieco :)

Pozdrawiam.

y.
Obrazek
ODPOWIEDZ