Czy warto korzystać z zegarka? Dyskusja ogólna
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: Garmin EPIX - zegarek dedykowany do outdooru
Wcześniej podawałem dodatkowo inny akapit z anglojęzycznej strony Garmina, który na stronie polskiej brzmi:
Nawigacja według śladu — asystent nawigacji dla pobranych lub zapisanych śladów.
Dlatego sądzę że nie będzie źle, nawet jeżeli 100% zgodności z systemem znanym z outdoorowców w Epixie nie będzie. Oczywiście - jak zwykle - dużo zależeć będzie od sposobu korzystania z zegarka np. od tego czy potraktujemy go jako w pełni funkcjonalne i autonomiczne urządzenie nawigacyjne czy też jako końcówkę systemu bazującego na tablecie/smartphonie. W tym drugim przypadku cytowana przeze mnie wyżej nawigacja po "pobranym" śladzie jest w zasadzie wystarczająca. Przynajmniej dla mnie.
Nawigacja według śladu — asystent nawigacji dla pobranych lub zapisanych śladów.
Dlatego sądzę że nie będzie źle, nawet jeżeli 100% zgodności z systemem znanym z outdoorowców w Epixie nie będzie. Oczywiście - jak zwykle - dużo zależeć będzie od sposobu korzystania z zegarka np. od tego czy potraktujemy go jako w pełni funkcjonalne i autonomiczne urządzenie nawigacyjne czy też jako końcówkę systemu bazującego na tablecie/smartphonie. W tym drugim przypadku cytowana przeze mnie wyżej nawigacja po "pobranym" śladzie jest w zasadzie wystarczająca. Przynajmniej dla mnie.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Sądze, ze jedynym sensowny rozwiazaniem nadgarstkowym jest kolejna wersja FORETREXa, tym razem z mapami i, kolorowym ekranem itp, baterie AAA, i uczciwe 17 godzin pracy.
Mamy wtedy pozenione dwa swiaty. Skoro Garmina nie stac na bajer w stylu smartwatcha Samsunga z zakrzywionym duzym ekranem, niech kontynuuje bardzo udana serie Foretrexa.
Mamy do tego wymienne zasilanie, wiec zastepuje etrexy, fenixy i epixy itd.
Mamy wtedy pozenione dwa swiaty. Skoro Garmina nie stac na bajer w stylu smartwatcha Samsunga z zakrzywionym duzym ekranem, niech kontynuuje bardzo udana serie Foretrexa.
Mamy do tego wymienne zasilanie, wiec zastepuje etrexy, fenixy i epixy itd.
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Nadal jest to problematyczne, bo w tych "prądożernych ustrojstwach" trzeba mocno monitorować stan baterii, który "ni z gruszki, ni z pietruszki" nagle nam spadnie z oczekiwanych 24h np. na 12h... Tracimy część śladu, dane do geotagów itp.Wojtek Szydlowski pisze:Czasy się zmieniają, PowerBanki o pojemności kilku tysięcy mA nie są dziś większe / cięższe niż paczka zamiennych baterii AA, zasilanie inne niż na paluszki przestaje być problemem.
Virb ma taki ekran i jest to bardzo, bardzo mało.wodzirej pisze:1,4-calowy ekran dotykowy z funkcją przewijania
Już po krótkim patrzeniu w ekran Virba, ekran eTrexa wydaje się potężnym i znakomicie czytelnym (wielkości czcionek)!
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Tu chyba nie chodziło wcale o wygląd, bo tak dworowano głównie z Dakoty, która przecież wcale nie jest ładna czy szczególnie estetyczna.Wojtek Szydlowski pisze:nie nadają się do imponowania płci pięknej.
Była wprawdzie pewna seria, pogardliwie zwana przez niektórych"dla Betty w szpilkach", więc jeszcze jest dla Garmina jakaś nadzieja w tym względzie
W kierunku gustów Betty dryfują raczej urządzenia na których ekranikach nic nie widać, mają ograniczoną pamięć i trzeba je co wieczór ładować
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Ostatnie wypowiedzi Marko i MaćkaP są oczywiście słuszne, ale wyłącznie przy założeniu, że patrzymy na tego typu zegarek jak na outdoorowca na każdą okazję czyli - jak wspomniałem wcześniej - na w pełni funkcjonalne i autonomiczne urządzenie nawigacyjno mapowe, być może jedyne jakim dysponuje użytkownik. Jednak wcale tak nie musi być.
Jako użytkownik outdoorowego zegarka o funkcjonalności zbliżonej do Garmina (na MotoActiv mam zainstalowanego Locusa) naprawdę nie widzę powodu by na każdą wycieczkę targać ceglastego Oregona czy choćby przywdziewać na rękę Foretrexa, skoro - ze względu na charakter wycieczki - taką samą funkcjonalność zapewni poręczny zegarek. No i oczywiście vice verca. Nie trudno wyobrazić sobie wycieczkę, w której sensowna perspektywa często przeglądanej mapy, konieczność symulowania pewnych wariantów etc. w zasadzie wykluczy użycie zegarka.
Wydaje się że tak właśnie należy podejść do sprawy Epixa. Nie oceniać go w kategorii "w pełni funkcjonalny outdoorowiec" ile raczej jako zamiennik outdoorowca na wycieczki, których charakter nie uzasadnia targania innego sprzętu. Tego typu pogląd wyraziłem także na mojej www, pisząc swego czasu:
Nie oznacza to, że zegarek z GPSem postrzegam jako alternatywę, jako substytut dedykowanego odbiornika turystycznego na każdą okazję. Nie - patrząc na zagadnienie z pozycji aktywnego turysty pieszego postrzegam tego typu rozwiązanie podobnie jak rozwiązanie bazujące na smartphone - czyli raczej jako formę uzupełnienia zestawu, dzięki czemu zyskuję większe możliwości wyboru optymalnego sprzętu w zależności od charakteru wycieczki.
Oczywiście mam świadomość, że dla wielu ludzi takie podejście do zagadnienia wydawać się może zbyt ekstrawaganckie. Nie zapominajmy jednak że spora część turystów - w tym ja - postrzega obecnie odbiornik GPS jako niezbędną część ekwipunku - analogicznie do np. obuwia. Konsekwencją tego jest specjalizacja o jakiej wspominam wyżej. Co prawda dobre, turystyczne buty ponad kostkę sprawdzą się zawsze, ale w zależności od charakteru wycieczki w wielu przypadkach wygodniej będzie iść w lekkich turystycznych półbutach, czy wręcz w trekkingowych sandałach. Tak też będzie z odbiornikiem GPS - porządny outdoorowiec zawsze zda egzamin, ale w niektórych sytuacjach wygodniejszy będzie GPSowy zegarek, a w innych popularny smartphone.
Jako użytkownik outdoorowego zegarka o funkcjonalności zbliżonej do Garmina (na MotoActiv mam zainstalowanego Locusa) naprawdę nie widzę powodu by na każdą wycieczkę targać ceglastego Oregona czy choćby przywdziewać na rękę Foretrexa, skoro - ze względu na charakter wycieczki - taką samą funkcjonalność zapewni poręczny zegarek. No i oczywiście vice verca. Nie trudno wyobrazić sobie wycieczkę, w której sensowna perspektywa często przeglądanej mapy, konieczność symulowania pewnych wariantów etc. w zasadzie wykluczy użycie zegarka.
Wydaje się że tak właśnie należy podejść do sprawy Epixa. Nie oceniać go w kategorii "w pełni funkcjonalny outdoorowiec" ile raczej jako zamiennik outdoorowca na wycieczki, których charakter nie uzasadnia targania innego sprzętu. Tego typu pogląd wyraziłem także na mojej www, pisząc swego czasu:
Nie oznacza to, że zegarek z GPSem postrzegam jako alternatywę, jako substytut dedykowanego odbiornika turystycznego na każdą okazję. Nie - patrząc na zagadnienie z pozycji aktywnego turysty pieszego postrzegam tego typu rozwiązanie podobnie jak rozwiązanie bazujące na smartphone - czyli raczej jako formę uzupełnienia zestawu, dzięki czemu zyskuję większe możliwości wyboru optymalnego sprzętu w zależności od charakteru wycieczki.
Oczywiście mam świadomość, że dla wielu ludzi takie podejście do zagadnienia wydawać się może zbyt ekstrawaganckie. Nie zapominajmy jednak że spora część turystów - w tym ja - postrzega obecnie odbiornik GPS jako niezbędną część ekwipunku - analogicznie do np. obuwia. Konsekwencją tego jest specjalizacja o jakiej wspominam wyżej. Co prawda dobre, turystyczne buty ponad kostkę sprawdzą się zawsze, ale w zależności od charakteru wycieczki w wielu przypadkach wygodniej będzie iść w lekkich turystycznych półbutach, czy wręcz w trekkingowych sandałach. Tak też będzie z odbiornikiem GPS - porządny outdoorowiec zawsze zda egzamin, ale w niektórych sytuacjach wygodniejszy będzie GPSowy zegarek, a w innych popularny smartphone.
Pozdrawiam Lechu
Do wszystkiego można się przyzwyczaić do małego ekranu również. Podobne wrażenie miałem jak rozstałem się z eTrexe-m 30 i zacząłem na powrót używać ( wówczas) Colorado.Marko pisze:Już po krótkim patrzeniu w ekran Virba, ekran eTrexa wydaje się potężnym i znakomicie czytelnym (wielkości czcionek)!
Oregon 650 T
Trzecia wyprawe w Gorgany przeszedłem w lekkich butach INOV-8 i bardzo mi sie podobalo....ale do tego bardzo lekki plecak z pelnym zarciem na tydzien i namiotem i calosc 12kg.
Można....ale wlasnie dlatego Etrex na reke bylby idealny a nie polsrodki, ale rozumiem, ze nie kazdy szuka GPS wyprawowego bez dostepu do zasilania - bateryjnego, ale wygodnego z natychmiastowym dostepem- na reku.
Można....ale wlasnie dlatego Etrex na reke bylby idealny a nie polsrodki, ale rozumiem, ze nie kazdy szuka GPS wyprawowego bez dostepu do zasilania - bateryjnego, ale wygodnego z natychmiastowym dostepem- na reku.
Forerunner 935 na codzień, Epix - na szlaku, Oregon 600 - mapnik, GPSMAP 620 -woda, Nuvi 3597 - droga, Edge 1030 bundle - rower, TEMPE. Były 60CS, 60CSx, 276C, Etrex 30, Edge 1000
-
Wojtek Szydlowski
- Garniak
- Been thanked: 6 times
Nie nie, tam chyba chodziło o Oregona 400 / 450Mariusz65 pisze:W kierunku gustów Betty dryfują raczej urządzenia [...] na których ekranikach nic nie widać, mają ograniczoną pamięć i trzeba je co wieczór ładować
Odnośnie przytoczonych własności odbiorników, to - w odniesieniu do EPIX'a - przynajmniej jeden argument nie jest trafiony:
Ekranik: powyżej GPSManiak uchwycił sedno sprawy, w zasadzie mógłbym się pod tym podpisać, więc nie ma sensu powtarzać argumentów.
Pamięć: EPIX ma 8GB pamięci, ja ani w Oregonie ani w Astro nie mam tak dużej karty.
Ładowanie: owszem, co wieczór, pod warunkiem, ze przez kilkanaście godzin miałeś włączony GPS. W dowolnym ręczniaku trzeba co wieczór wymienić baterie na nowe
Tez o tym intensywnie myslę, wolałbym nie kupować trzeciej mapyMaciekP pisze:Jak wgrac naszą ulubione mapę PL TOPO
Rozsądnym byłoby rozwiązanie, gdzie np po zakupie zegarka w Azymucie mapa jest wgrana w cenie odbiornika i przypisana do numeru seryjnego zegarka.
Aktualizacje oczywiście normalnie płatne.
edit: Za wgrywaniem mapy od razu do zegarka przemawia zwłaszcza to, ze spodziewam się, że zwykła PL TOPO jednak nie będzie idealnie wyświetlała się w zegarku i będzie konieczna specjalna kompilacja, tak jak była do fenixa.
GPSMap H1 + Forerunner 965
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
Przede wszystkim Dakotę!Wojtek Szydlowski pisze:Nie nie, tam chyba chodziło o Oregona 400 / 450![]()
Wiem, bo posiadam i nie raz byłem obiektem uszczypliwości
Edit
Wpisz w wyszukiwarkę "Dakota Betty"
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W kieszeni: Dakota 20/
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Chyba znamy różne definicje wygodyMaciekP pisze:Można....ale wlasnie dlatego Etrex na reke bylby idealny a nie polsrodki, ale rozumiem, ze nie kazdy szuka GPS wyprawowego bez dostepu do zasilania - bateryjnego, ale wygodnego z natychmiastowym dostepem- na reku.
Pozdrawiam Lechu
Masz racje.
Etrex jest za duzy, ale foretrex i jego rozmiar juz tak.
Etrex jest za duzy, ale foretrex i jego rozmiar juz tak.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Zobaczymy. W końcu garminowscy spece od reklamy mówią coś o kompatybilności z mapami Topo PRO, więc może nie będzie potrzebna nowa koncepcja mapy. A jak będzie, to się ją opracujeWojtek Szydlowski pisze:Za wgrywaniem mapy od razu do zegarka przemawia zwłaszcza to, ze spodziewam się, że zwykła PL TOPO jednak nie będzie idealnie wyświetlała się w zegarku i będzie konieczna specjalna kompilacja, tak jak była do fenixa.
Pozdrawiam Lechu
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
OK, ale to i tak ciągle nieco inna koncepcja niż Fenix czy Epix. Dlatego jestem sobie w stanie wyobrazić użytkownika, który byłby wlaścicielem zarówno klasycznego outdoorowca typu np. Oregon, a ponadto zegarka w stylu Epixa i jednocześnie posiadałby wariant pośredni typu "Mini Etrex na rękę" - każdy z tych sprzętów do nieco innego rodzaju turystyki.MaciekP pisze:foretrex i jego rozmiar juz tak.
Pozdrawiam Lechu
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Kontakt:
tylo dlaczego super bajeranckie zegarki SMART od Sa i AP kosztuja ok 1400zl a Fenixy, ambity i empixy ok 2000zl?
Wiecie jakie zegarki klasyczne mozna kupic za tyle? Kroja nas na fali mody na wearable.
Do tego jeszcze mamy efekt elektoniki uzytkowej, czyli po roku wartosc zegarka=50% nowego nie wspominajc o tym, ze juz jest taki stary, ze wstyd go nosic i taki podrapany, ze nikt go nawet nie wezmie i bateria jest tak zuzyta, ze nadaje sie do wyrzucenia.
Przy 2000zł, placimy wiec miesiecznie ok 180zł za przyjemnosc posiadania najnowszego niedopracowanego produtu, bo zwykle jeszcze sie wiesza bo firmware jest niedopracowany, bo za rok musi byc nowy model.
Wiecie jakie zegarki klasyczne mozna kupic za tyle? Kroja nas na fali mody na wearable.
Do tego jeszcze mamy efekt elektoniki uzytkowej, czyli po roku wartosc zegarka=50% nowego nie wspominajc o tym, ze juz jest taki stary, ze wstyd go nosic i taki podrapany, ze nikt go nawet nie wezmie i bateria jest tak zuzyta, ze nadaje sie do wyrzucenia.
Przy 2000zł, placimy wiec miesiecznie ok 180zł za przyjemnosc posiadania najnowszego niedopracowanego produtu, bo zwykle jeszcze sie wiesza bo firmware jest niedopracowany, bo za rok musi byc nowy model.