Ale to nie jest maskowanie, stosujecie dokładnie te same zasady jak w tym dokumencie. Kąt jest kąt i mierzy się go przy najbliższych węzłach, więc nic się de facto nie zmienia :d.sdsyc pisze: Kto ma taką moc sprawczą?
Trzymaj się lewej/prawej w UMP i víago (i być może nüvi)
Re: [News] Garmin DriveAssist
Re: Trzymaj się lewej/prawej w UMP i víago (i być może nüvi)
Wg mnie powinno się uzupełnić o informację, kiedy nowe nuvi nie powiedzą "trzymaj się lewej/prawej"
Albo przeredagować wszystkie zalecenia dotyczące "trzymaj się lewej/prawej" na rozwidleniach bez ramp.
Np. http://umapa.pl/nK13X - co tu jest niezgodnego z zaleceniami
Jednak żadnego komunikatu nie usłyszymy
Albo przeredagować wszystkie zalecenia dotyczące "trzymaj się lewej/prawej" na rozwidleniach bez ramp.
Np. http://umapa.pl/nK13X - co tu jest niezgodnego z zaleceniami
?Weźmy pod lupę dalszą część tego samego obrazka. Jedziemy z punktu A i planujemy skręcić w prawo w Witosa. W tym momencie nawigacja poda komunikat: "skręć w prawo w Witosa". Lecz ta informacja nie dotyczy punktu B, ale C. Aby powiedział w punkcie B "trzymaj się prawej", należy znowu nazwać ten mały odcinek łączący drogę A z Witosa. Wtedy najprawdopodobniej padną dwie komendy: "trzymaj się prawej" w punkcie B, oraz "skręć w prawo w Witosa" w punkcie C. W tym momencie muszą się odezwać tubylcy, czy takie coś ma sens - według mnie nie ma i raczej wskazana byłaby tylko komenda "trzymaj się prawej" dotycząca punktu B. Aby to osiągnąć, trzeba bardziej wyprofilować dojazd łącznika w punkcie C, tak aby kąt pomiędzy łącznikiem i ulicą Witosa był większy od 135 stopni.
Jednak żadnego komunikatu nie usłyszymy
Auto: Android Auto + OsmAnd+ + UMP, mapy.cz + OSM, Google Maps
Nadgarstek: Fenix 7 Pro Solar + TopoActive Europe + UMP
W telefonach: OsmAnd+ + OSM + UMP, mapy.cz
Nowe nuvi nie powiedzą trzymaj się lewej/prawej nigdzie poza rampami, więc de fakto trzeba by po prostu nakazać wszędzie rysować tak by nuvi gadało skręć w lewo prawo i twoje zalecenie w sumie do tego się sprowadza, bo to jest jedyny komunikat który nuvi wypowiada. Sam jestem ciekaw jak długi i kiedy Garmin wpadnie na to by to ukrócić.
A tak swoją drogą, nawet w CNE jest wiele miejsc gdzie MS i stare nuvi gadają a nowe nie.
A tak swoją drogą, nawet w CNE jest wiele miejsc gdzie MS i stare nuvi gadają a nowe nie.
Dokładnie tak! Chodzi o opis adekwatny do teraźniejszości, a nie lekcję historii. A potrzeba jest i ona jest matką wynalazkówwopozka pisze:Nowe nuvi nie powiedzą trzymaj się lewej/prawej nigdzie poza rampami, więc de fakto trzeba by po prostu nakazać wszędzie rysować tak by nuvi gadało skręć w lewo prawo i twoje zalecenie w sumie do tego się sprowadza, bo to jest jedyny komunikat który nuvi wypowiada.
wopozka pisze:Sam jestem ciekaw jak długi i kiedy Garmin wpadnie na to by to ukrócić.
To w UMP musi być tak samo źle?wopozka pisze:A tak swoją drogą, nawet w CNE jest wiele miejsc gdzie MS i stare nuvi gadają a nowe nie.
Widzisz, ale to nie jest takie czarno białe. Robiąc w ten sposób popsujemy komunikaty głosowe dla wielu starszych odbiorników i aplikacji typu 7ways czy osmand.
Wg mnie wszystkie one (stare Garminy, 7ways, Osmand) nie będą mówić "trzymaj się" lub analogicznie, ale "skręć" lub analogicznie chyba powiedzą.
Można sprawdzić na Rondzie Mogielnickim w Krakowie. Wieczorem sprawdzę dla N1200 i 7ways.
Przypuszczalnie niewiele tracimy, dużo zyskujemy.
Można sprawdzić na Rondzie Mogielnickim w Krakowie. Wieczorem sprawdzę dla N1200 i 7ways.
Rondzie Mogilskimsdsyc pisze:Można sprawdzić na Rondzie Mogielnickim w Krakowie. Wieczorem sprawdzę dla N1200 i 7ways.
Można także sprawdzić zwrot z Grabiszyńskiej w Ostrowskiego we Wrocławiu oraz z Hallera w Grabiszyńską
60CSx, Nüvi 760, DriveLuxe 50 + CNE, UMP-pcPL, TOM navi
No i sprawdziłem.
Taka trasa http://umapa.pl/G292H
N1200: 1x skręć w lewo, 2x skręć w prawo
7ways: 1x skręć łagodnie ( czy delikatnie - nie pamiętam
) w lewo, 2x skręć łagodnie w prawo
I stare nuvi i 7ways sygnalizują lepiej niż na ww www
Taka trasa http://umapa.pl/G292H
N1200: 1x skręć w lewo, 2x skręć w prawo
7ways: 1x skręć łagodnie ( czy delikatnie - nie pamiętam
I stare nuvi i 7ways sygnalizują lepiej niż na ww www
No pewnie że powiedzą, z tym że w ograniczymy liczbę możliwych komunikatów tylko do skręć w lewo/prawo i tyle. Nie jestem do końca przekonany czy tak jest najlepiej. Na wszystkich autostradach gdy się rozjeżdżają byłoby np. w ten sposób. Ja nie jestem do końca przekonany, ale jeśli chcesz to trzeba wrzucić na listę i podyskutować.sdsyc pisze:Wg mnie wszystkie one (stare Garminy, 7ways, Osmand) nie będą mówić "trzymaj się" lub analogicznie, ale "skręć" lub analogicznie chyba powiedzą.
Na Rondzie Mogilskim wiencek narysował tak, że 7ways mówi "skręć łagodnie", a Garmin mówi "skręć"
Rysowałem pod Garmina. Komunikat 7ways to przypadek nie zamierzony.sdsyc pisze:Na Rondzie Mogilskim wiencek narysował tak, że 7ways mówi "skręć łagodnie", a Garmin mówi "skręć"
Bzdura! Nie możemy wygenerować tylko jednego komunikatu trzymaj się... Pozostałe jak najbardziej.wopozka pisze:No pewnie że powiedzą, z tym że w ograniczymy liczbę możliwych komunikatów tylko do skręć w lewo/prawo i tyle.
60CSx, Nüvi 760, DriveLuxe 50 + CNE, UMP-pcPL, TOM navi
No ale czy ja o czymś innym mówię? Nie rozmawiamy o rondach tylko o zjazdach i rozjazdach.wiencek pisze:Bzdura! Nie możemy wygenerować tylko jednego komunikatu trzymaj się... Pozostałe jak najbardziej.