W poniedzialek wysylam do reklamacji. Najpierw problem z nieszczelna klapka od baterii, potem okazalo sie ze po wylaczeniu nie dziala zegar, a teraz kompas.
Kompas, COLORADO i takie sobie .....
Niech mi ktos powie ile razy trzeba kalibrowac kompas w colorado? Bo juz trace cierpliwosc :/ Dzis robilem to kilka razy i dalej zle pokazuje kierunki. Dla pewnosci wyszedlem w szczere pole przy bezchmurnej pogodzie . Kilka razy zrobilem kalibracje obracajac sie w prawo i jak to nic nie dalo to sprobowalem w lewo. Bez skutku, caly czas odczyt jest bledny o jakies 30 stopni. Sprawdzalem to z tradycyjnym kompasem 
W poniedzialek wysylam do reklamacji. Najpierw problem z nieszczelna klapka od baterii, potem okazalo sie ze po wylaczeniu nie dziala zegar, a teraz kompas.
MIO P560, COLORADO 300
Znalazłem kolejną "perełkę"... podobną do braku możliwości przesuwania mapy po funkcji FIND...
Nie można przesunąć waypointa na mapie
Stworzyłem waipointa, okazało się że jest 15 metrów przesunięty - chciałem poprawić i... niestety musiałem go usunąć i stworzyć nowego
W trybie edycji można co prawda podać jego nowe współrzędne, ale skąd mam niby wiedzieć jakie? (tylko niech mi nikt nie pisze że to można policzyć...
)
A w 60'ce wystarczyło waypointa "złapać" strzałką i przesunąć...
Nie można przesunąć waypointa na mapie
Stworzyłem waipointa, okazało się że jest 15 metrów przesunięty - chciałem poprawić i... niestety musiałem go usunąć i stworzyć nowego
W trybie edycji można co prawda podać jego nowe współrzędne, ale skąd mam niby wiedzieć jakie? (tylko niech mi nikt nie pisze że to można policzyć...
A w 60'ce wystarczyło waypointa "złapać" strzałką i przesunąć...
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
ako:
Kalibracja GPS'a z kompasem, poprzez obracanie się 2 razy, to w skrócie nauczenie go stron świata z jednoczesnym wykonaniem czegoś na kształt tabeli dewiacji (dla jachtu). Będzie więc znał poprawkę "na właściciela". Na jego rower, telefon itp. inne przedmioty metalowe
No i dobrze, będzie skalibrowany. I co z tego ?
W wypadku Colorado, dla piechura 6km/h (że nie wspomnę o postoju), z aktualnym firmwarem, który nie daje możliwości działania tylko w oparciu o kompas(only compass mode), użyteczność wskazań kompasu jest z natury rzeczy dyskusyjna.
Obecnie :
1. można kompas wyłączyć
2. nastawić na "auto".
ad.1. - wiadomo, a co oznacza ad.2. dla odbiornika z SIRFem?
"Auto" oznacza, że odbiornik w jednym momencie wskazuje kierunek wg kompasu (a więc zorientowania samego odbiornika) , a chwilę później (np. kilka sekund później) uznając, że przemieszcza się z szybkoscią wiekszą, niż przyjęta za maksimum dla kompasu magnetycznego w trybie "auto", wskaże kierunek w oparciu o linię poruszania się, wyznaczoną z danych pozycyjnych zebranych przez GPS.
I nigdy nie wiemy, kiedy działa w/g kompasu, a kiedy wg GPS'u.
Nawet nie wiadomo, czy można przyjąć, że rowerzysta, poruszający się z prędkością ok. 10km/h , będzie mógł jeszcze kierować się kompasem. Raczej jeszcze tak.
Bo na logikę gdzieś około 15km/h firmware powinno już odcinać kompas i przechodzić w tryb tyko GPS'u. Wtedy wskazania jego "kompasu" będą stabilne. Słowo kompas w cudzysłowach, bo to juz nie będą wskazania kompasu, tylko układu zliczeniowego GPS.
Osoba stojąca (lub idąca bardzo wolno). Jest na tym firmwarze obiektem zabawy dokładności pozycji, wirygodności fixa, odbić sygnału itp.
Teoretycznie, stojąc pod gołym niebem ( nie pod drzewami itp.), mając włączonego EGNOSA - powinna mieć szansę na stabilne wskazania kompasu, nawet w trybie auto (choć stale wątpię, czy jest to możliwe dla SIRF'a). Szansę, ale nie pewność.
Jeśli natomiast stoimy pod drzewami, na jakiejś ścieżce w lesie, to GPS trzymany przez nas w ręku, jak gdyby krąży wirtualnie koło nas stale w przestrzeni, jest co chwila raz z tyłu raz z przodu, raz z boku, i jesli te szybkosci choć w ułamku sekundy przekroczą zadaną w firmware wartość, tak dla stałej czasowej, jak dla prędkości przyjetej za graniczną, to wtedy odbiornik będzie sie co chwila przełaczał (a my o tym nic nie wiemy) z trybu kompasu na tryb GPS.
I efekt będzie taki, jak opisał ako, kalibracja nie ma tu nic do rzeczy.
Firmware bez możliwości wyboru "tylko kompas" i dalej wyboru ręcznego prędkości granicznej itd. - to po prostu coś niezrozumialego dla mnie. Szczególnie , że w 60-tce to po prostu jest.
Tyle na szybko.
Podsumowując:
1. Liczysz na poprawkę tego w kolejnym upgrade firmware'u.
2. Nie masz zdrowia na to czekać i oddajesz sprzęt, bo kompas dla Ciebie jest ważny. I kupujesz 60CSx.
Krzysztof
Na razie nie ma to chyba sensu - wg mojej logiki.Niech mi ktos powie ile razy trzeba kalibrowac kompas w colorado?
Kalibracja GPS'a z kompasem, poprzez obracanie się 2 razy, to w skrócie nauczenie go stron świata z jednoczesnym wykonaniem czegoś na kształt tabeli dewiacji (dla jachtu). Będzie więc znał poprawkę "na właściciela". Na jego rower, telefon itp. inne przedmioty metalowe
No i dobrze, będzie skalibrowany. I co z tego ?
W wypadku Colorado, dla piechura 6km/h (że nie wspomnę o postoju), z aktualnym firmwarem, który nie daje możliwości działania tylko w oparciu o kompas(only compass mode), użyteczność wskazań kompasu jest z natury rzeczy dyskusyjna.
Obecnie :
1. można kompas wyłączyć
2. nastawić na "auto".
ad.1. - wiadomo, a co oznacza ad.2. dla odbiornika z SIRFem?
"Auto" oznacza, że odbiornik w jednym momencie wskazuje kierunek wg kompasu (a więc zorientowania samego odbiornika) , a chwilę później (np. kilka sekund później) uznając, że przemieszcza się z szybkoscią wiekszą, niż przyjęta za maksimum dla kompasu magnetycznego w trybie "auto", wskaże kierunek w oparciu o linię poruszania się, wyznaczoną z danych pozycyjnych zebranych przez GPS.
I nigdy nie wiemy, kiedy działa w/g kompasu, a kiedy wg GPS'u.
Nawet nie wiadomo, czy można przyjąć, że rowerzysta, poruszający się z prędkością ok. 10km/h , będzie mógł jeszcze kierować się kompasem. Raczej jeszcze tak.
Bo na logikę gdzieś około 15km/h firmware powinno już odcinać kompas i przechodzić w tryb tyko GPS'u. Wtedy wskazania jego "kompasu" będą stabilne. Słowo kompas w cudzysłowach, bo to juz nie będą wskazania kompasu, tylko układu zliczeniowego GPS.
Osoba stojąca (lub idąca bardzo wolno). Jest na tym firmwarze obiektem zabawy dokładności pozycji, wirygodności fixa, odbić sygnału itp.
Teoretycznie, stojąc pod gołym niebem ( nie pod drzewami itp.), mając włączonego EGNOSA - powinna mieć szansę na stabilne wskazania kompasu, nawet w trybie auto (choć stale wątpię, czy jest to możliwe dla SIRF'a). Szansę, ale nie pewność.
Jeśli natomiast stoimy pod drzewami, na jakiejś ścieżce w lesie, to GPS trzymany przez nas w ręku, jak gdyby krąży wirtualnie koło nas stale w przestrzeni, jest co chwila raz z tyłu raz z przodu, raz z boku, i jesli te szybkosci choć w ułamku sekundy przekroczą zadaną w firmware wartość, tak dla stałej czasowej, jak dla prędkości przyjetej za graniczną, to wtedy odbiornik będzie sie co chwila przełaczał (a my o tym nic nie wiemy) z trybu kompasu na tryb GPS.
I efekt będzie taki, jak opisał ako, kalibracja nie ma tu nic do rzeczy.
Firmware bez możliwości wyboru "tylko kompas" i dalej wyboru ręcznego prędkości granicznej itd. - to po prostu coś niezrozumialego dla mnie. Szczególnie , że w 60-tce to po prostu jest.
Tyle na szybko.
Podsumowując:
1. Liczysz na poprawkę tego w kolejnym upgrade firmware'u.
2. Nie masz zdrowia na to czekać i oddajesz sprzęt, bo kompas dla Ciebie jest ważny. I kupujesz 60CSx.
Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
No nie. Bez przesady. W Garminach siedzi jakiś sprytny soft na podobieństwo Static Navigation i w 60CSX, który przecież też ma SiRFa mapa stoi jak żyleta, no chyba że przechylę urządzonkosoko pisze:Osoba stojąca (lub idąca bardzo wolno). Jest na tym firmwarze obiektem zabawy dokładności pozycji, wirygodności fixa, odbić sygnału itp.
Odrębnym zagadnieniem jest w ogóle dokładność kątowa elektronicznego GPSu w Garminie. Na moje nie ma co liczyć na dokładność większą niż 5°, a i to jest wątpliwe.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Na pewno troszkę przesady i na pewno soft jest sprytny.
Ale brak mozliwosci ręcznego wyboru funkcji "tylko kompas" ( czy jak sie ma nazywać) - to błąd. Bo np. aku nie wytrzyma i zwróci colorado.
Bo mu będzie hasał kompas - stale sie przełączając z trybu kompas na tryb GPS. I nie mamy na to wpływu/
Krzysztof
Ale brak mozliwosci ręcznego wyboru funkcji "tylko kompas" ( czy jak sie ma nazywać) - to błąd. Bo np. aku nie wytrzyma i zwróci colorado.
Bo mu będzie hasał kompas - stale sie przełączając z trybu kompas na tryb GPS. I nie mamy na to wpływu/
Krzysztof
Niech mi ktoś wyjaśni o co chodzi w tym zdaniu...soko pisze:Bo np. aku nie wytrzyma i zwróci colorado.
W trybie GPS Garmin prawidłowo pokazuje kierunki świata już podczas powolnego spaceru, kompas magnetyczny zawsze (a przynajmniej powinien - bo w Colorado nie) - więc gdy bedziesz przemieszczać się z prędkością graniczną to nawet nie zauważysz że tryb pracy się przełącza.soko pisze:Bo mu będzie hasał kompas - stale sie przełączając z trybu kompas na tryb GPS. I nie mamy na to wpływu
Pośrednio można to zrobić - przełączając kompas na AUTO i wyłączając moduł GPS... oczywiście nie ma to sensu w czasie nawigacji, ale np. żeby sprawdzić kalibrację kompasu...soko pisze:Ale brak mozliwosci ręcznego wyboru funkcji "tylko kompas"
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
easyrider:
-/ "aku" to nick forumowicza, który wywołał temat kompasu, i jemu odpowiadałem
-/ chodzi w tym zdaniu o to właśnie, że facet może nie wytrzymać tych hopsów jego GPS'a i zwrócić urządzonko.
Jaśniej nie umiem.
------------------------------------------
Nie przeczę, że jako równoczesny użytkownik 60CS jestem mocno zapóźniony jeśli chodzi o problem stabilności pozycji, trzymania gps'a itp. Widać to było w moich postach i teraz dobrze czuję, że problem tego czy trzymam GPS z tej czy z innej strony , w kieszeni, czy nie - był śmieszny dla właścicieli 60CSx. Bo widzę , że w COL300 tego problemu po prostu nie ma, pozycję ma zawsze - nawet w kawiarni.
Być może, że w Garminie też uznali, że stabilność pozycji jest tak pewna, że należy zrezygnować z opcji ręcznego wybierania trybu pracy kompasu ?
No niemniej wolałbym mieć też manualnie wybierany stały tryb kompasu. Może to faktycznie atawizm?
Posta pisałem jeszcze przed sobotnimi ćwiczeniami, a po sprawdzaniu tej opcji na poprzednim firmware, gdzie z kompasu nie byłem zadowolony. Nie opisałem tego wtedy, zająłem się innymi sprawami ( http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=18706#18706 ) potem do tego już nie wróciłem.
Stąd mój odzew na post "aku".
Krzysztof
Odpowiadam:soko napisał:
Bo np. aku nie wytrzyma i zwróci colorado.
Niech mi ktoś wyjaśni o co chodzi w tym zdaniu...
-/ "aku" to nick forumowicza, który wywołał temat kompasu, i jemu odpowiadałem
-/ chodzi w tym zdaniu o to właśnie, że facet może nie wytrzymać tych hopsów jego GPS'a i zwrócić urządzonko.
Jaśniej nie umiem.
------------------------------------------
Zgoda. Ale tylko wtedy, gdy jest dobry odbiór sygnału gps i pozycja pewna. Sam w sobotę - pod wpływem postu "aku" porobiłem trochę prób na polu i osobno na przecince w lasku, nawigowałem do waypointów i generalnie jestem bardzo zadowolony z tego co na nowym firmware uzyskałem.W trybie GPS Garmin prawidłowo pokazuje kierunki świata już podczas powolnego spaceru, kompas magnetyczny zawsze (a przynajmniej powinien - bo w Colorado nie) - więc gdy bedziesz przemieszczać się z prędkością graniczną to nawet nie zauważysz że tryb pracy się przełącza.
Nie przeczę, że jako równoczesny użytkownik 60CS jestem mocno zapóźniony jeśli chodzi o problem stabilności pozycji, trzymania gps'a itp. Widać to było w moich postach i teraz dobrze czuję, że problem tego czy trzymam GPS z tej czy z innej strony , w kieszeni, czy nie - był śmieszny dla właścicieli 60CSx. Bo widzę , że w COL300 tego problemu po prostu nie ma, pozycję ma zawsze - nawet w kawiarni.
Być może, że w Garminie też uznali, że stabilność pozycji jest tak pewna, że należy zrezygnować z opcji ręcznego wybierania trybu pracy kompasu ?
No niemniej wolałbym mieć też manualnie wybierany stały tryb kompasu. Może to faktycznie atawizm?
Posta pisałem jeszcze przed sobotnimi ćwiczeniami, a po sprawdzaniu tej opcji na poprzednim firmware, gdzie z kompasu nie byłem zadowolony. Nie opisałem tego wtedy, zająłem się innymi sprawami ( http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=18706#18706 ) potem do tego już nie wróciłem.
Stąd mój odzew na post "aku".
Krzysztof
Hm... na to nie zwróciłem uwagisoko pisze:"aku" to nick forumowicza...
Ja też bym wolał...soko pisze:No niemniej wolałbym mieć też manualnie wybierany stały tryb kompasu.
W każdym razie mój Colorado też fałszuje wskazania kompasu - np. zamiast "S" pokazuje "SW"...
Male sprostowanie. Moj nick to ako, a nie aku
hehe
Co do kompasu to wszystko wskazuje na to ze ten w moim colorado jest wadliwy. Caly czas przeklamuje o okolo 30 stopni :/ Jak mam wlaczony kompas w trybie auto i ide prosta droga a garmin rysuje tracka to strzalka ustawiona jest bokiem do rysowanej trasy. Wyglada to tak jakbym szedl bokiem
Dzis wysylam do reklamacji
Co do kompasu to wszystko wskazuje na to ze ten w moim colorado jest wadliwy. Caly czas przeklamuje o okolo 30 stopni :/ Jak mam wlaczony kompas w trybie auto i ide prosta droga a garmin rysuje tracka to strzalka ustawiona jest bokiem do rysowanej trasy. Wyglada to tak jakbym szedl bokiem
Dzis wysylam do reklamacji
MIO P560, COLORADO 300
ako:
A może kompas był w trybie "Course"(kurs). To wtedy już w ogóle można się naciąć.
Nie wiem , czy znasz ten post? : http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=15207#15207
Krzysztof
Strzałka nie pokazuje, jak idziesz, pokazuje na cel (w każdym razie w trybie namiaru- bearing). Może masz ustawioną nawigację na inny waypoint, niż na ten na który szedłeś?Jak mam wlaczony kompas w trybie auto i ide prosta droga a garmin rysuje tracka to strzalka ustawiona jest bokiem do rysowanej trasy. Wyglada to tak jakbym szedl bokiem
A może kompas był w trybie "Course"(kurs). To wtedy już w ogóle można się naciąć.
Nie wiem , czy znasz ten post? : http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=15207#15207
Krzysztof
Wykasowalem z pamieci wszystkie waypointy wiec to nie to.Może masz ustawioną nawigację na inny waypoint, niż na ten na który szedłeś?
To tez raczej nie to.A może kompas był w trybie "Course"(kurs). To wtedy już w ogóle można się naciąć
Postaram sie opisac dokladnie jak to wyglada. Ide sobie droga dokladnie na S, slad jest rysowany prawidlowo ale strzalka jest zwrocona na SW. Zawracam i ide dokladnie na N a strzalka pokazuje NE.
Dodam ze jak wylacze kompas to wszystko jest w porzadku.
MIO P560, COLORADO 300
ako: " ale strzałka jest zwrócona na SW. Wykasowałem z pamięci wszystkie waypointy...".
No przecież jesli jest strzałka, to na coś nawigujesz.
Może do aktywnej trasy, może do jakiegoś POI ?
Na coś nawigujesz i ona na to "patrzy". Jest na coś aktywna nawigacja.
Jak nie nawigujesz, to jest tylko kompas - ale bez strzałek. Czy w trybie "bearing-namiar" , czy w trybie "course- kurs" - nie ma wtedy strzałek.
No przecież jesli jest strzałka, to na coś nawigujesz.
Może do aktywnej trasy, może do jakiegoś POI ?
Na coś nawigujesz i ona na to "patrzy". Jest na coś aktywna nawigacja.
Jak nie nawigujesz, to jest tylko kompas - ale bez strzałek. Czy w trybie "bearing-namiar" , czy w trybie "course- kurs" - nie ma wtedy strzałek.
ako ! - w trybie bez nawigacji ((sam kompas )) - nie ma niebieskiego trójkącika!
Byłeś w aktywnej nawigacji w trybie "Course pointer".
Sam kompas to "goła tarcza kompasu i północ wskazuje litera "N" , albo 360 stopni , albo tysięczne.
Zakończ nawigację i zobacz jak wygląda tarcza kompasu. Kompas prawdopodobnie jest dobry.
Krzysztof
Byłeś w aktywnej nawigacji w trybie "Course pointer".
Sam kompas to "goła tarcza kompasu i północ wskazuje litera "N" , albo 360 stopni , albo tysięczne.
Zakończ nawigację i zobacz jak wygląda tarcza kompasu. Kompas prawdopodobnie jest dobry.
Krzysztof