Kompas, COLORADO i takie sobie .....

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

olpi pisze:cóż, pozostaje nam czekać na nowy firmware.
pozdrawiam
piotr
Ostatnio w Excelu mówili, że w ciągu miesiąca powinien się pojawić, zobaczymy co nam przyniesie :")
easyrider
Bywalec

Post autor: easyrider »

kwieto pisze:
olpi pisze:Stąd pytanie do bardziej doświadczonych kolegów: jak można w jednym profilu włączyć a w innym wyłączyć kompas? mam firmware 2,40 (jeszcze).
Nie można. Jest to jedna z nielicznych funkcji, które są nadrzędne w stosunku do profili. Mam nadzieję, że w nowym firmware to zmienią, bo obecne rozwiązanie nie jest szczytem komfortu.
Głowę dałbym sobie uciąć że kiedyś to działało... ale po pierwszym upgrade firmware możliwość taka zniknęła...

A wogóle obsługa Colorado to tragedia...
ostatnio pojeździłem po górach... i żałuję że nie zabrałem 60'ki
Oregon 600 . .nuvi 2255 . .nuvi 3597 . . . . + 1 samochód . . + 3 rowery . . + kilka par butów
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Okazuje się, że może być kompas na tle mapy, strzałka namiaru na tle mapy, dwa pola danych, a czemu nie !
Tyle tylko, że w trybie poszukiwania geocache:

Obrazek Obrazek

Komu szkodziło dać taki sam obrazek w sight n'go, go to itp. ???

Przy okazji podziękowania dla Kwieto za świetną instrukcję obsługi polskich geocache w Colorado :
http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?t=2210

Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

soko pisze:Okazuje się, że może być kompas na tle mapy, strzałka namiaru na tle mapy, dwa pola danych, a czemu nie !
Tyle tylko, że w trybie poszukiwania geocache:
Wspominałem o tym w wątku o "ukrytych funkcjach" - bo oczywiście nie jest to nigdzie opisane i wpadłem na to przypadkiem. Choć na wiki też jest to opisane.
soko pisze:Przy okazji podziękowania dla Kwieto za świetną instrukcję obsługi polskich geocache w Colorado :
Nie ma za co, cieszę się, że się przydaje.

A ja mam inną zagwozdkę, ale to w sąsiednim wątku
waldi1274
Początkujący

Post autor: waldi1274 »

Witam wszystkich. Mam pytanie ,chodzi mi odbiornik colorado mianowicie czy posiada on system satelitarnej korekcji wskazania pozycji tzn. WAAS/EGNOS ?
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Tak - ma WAAS/EGNOS
Ustawienia>Setup>System>GPS>WAAS
Gdy pobierze wszystkie dane, w słupkach satelitów będą literki "D". Wtedy koryguje pozycję w oparciu o dane WAAS/EGNOS.
Krzysztof
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
SP2UKP
Bywalec

Post autor: SP2UKP »

Colorado series owners manual -> Appendix -> Specifications -> Performance -> Receiver -> 12 chanel WAAS enabled/High sensitivity
http://www.garmin.com/manuals/Colorado3 ... Manual.pdf
No i wyszukaj WAAS w instrukcji. Jest nawet napisane jak włączyć :) .

Edit: Wow, za długo się bawiłem z tym postem. Soko był szybszy :) .
Pozdrawiam, Jarek

60CSx, n770+CNNA2009+CNE2008+GPMapa2008.1+UMP_pcPL
Aby słowo mogło zostać wypowiedziane potrzebne jest milczenie. Przedtem i potem. "Czarnoksiężnik z Archipelagu" Ursula K. Le Guin
waldi1274
Początkujący

Post autor: waldi1274 »

Dzięki za szybką odpowiedź :D .
koooza
Początkujący

Post autor: koooza »

nie wiem czy jestem ślepy ale nie mogę ogarnąć komputera podróży w Colo. Chciałbym w wyświetlanych polach wybrać sobie moją aktualną pozycję, a obok pozycję punktu do którego zmierzam. Pytanie dotyczy właśnie pozycji punktu.. gdzie to jest jak to wybrać bo ja tego tu nigdzie nie widzę. Jest do wyboru pozycja (dl/szer) i pozycja (wybr). Myślałem że to właśnie to ale u mnie pokazuje takie same wartości w obu polach
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Re: Kompas, COLORADO i takie sobie .....

Uważam, że w firmware 2.90 kompas w trybie auto działa tylko na postoju. Gdy tylko Colorado wykrywa ruch, natychmiast przechodzi w tryb "gps". Prędkością "przełączającą na pewno nie jest to szybkość 10mph jak pisano (i jak było) przed rokiem. Nie jestem jeszcze pewien, czy dotyczy to wszystkich profili, ale juz kilka razy tak się zachował i to w różnych typach nawigacji.
Pozdrawiam Krzysztof
ako
Początkujący

Re: Kompas, COLORADO i takie sobie .....

Post autor: ako »

Z moich obserwacji wynika ze kompas w trybie RECREATIONAL dziala podczas ruchu (marszu). Mialem okazje zaobserwowac to podczas ostatniego weekendu kiedy to wyciagnalem odbiornik z "szafy" po kilkumiesiecznej przerwie w uzytkowaniu. Ruszylem na szlak bez kalibracji kompasu. Mialem wlaczone rysowanie sladu. Idac prosta drogą niebieski "trojkat" byl obrocony wzgledem kierunku ruchu o jakies 20 stopni. Wygladalo to tak jak bym szedl "bokiem". Dopiero po skalibrowaniu kompasu wszystko wrocilo do normy.
MIO P560, COLORADO 300
ODPOWIEDZ