Garmin Colorado - Faq & Issues

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

zachu: Można wyszukiwać po współrzędnych geograficznych?
Można np. poprzez edycję waypointa i Go To. a więc można sobie w ten sposób ponawigować, dokąd się chce. Stawiasz waypoint. Następnie go edytujesz i każesz iść do.

Konkretnie: Jestem na pozycji 52 coś tam i 16 coś tam , a mam fantazję iść np. do pozycji o 1 stopień na południe i 1 stopień na wschód. Stawiam waypointa, następnie go edytuję (zmieniam w postawionym waypoincie te dane), daję Go To i okazuje się, że nawiguję do punktu gdzieś pod Ostrowem ( tu akurat nawigacja była ustawiona po drogach):
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Bardzo szybko, prosto, przyjemnie, pewnie. Polecam ten sposób.
A przy okazji widzisz, jak się ta pozycja ma do UTM , albo do PUW92.
Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

soko pisze:Bardzo szybko, prosto, przyjemnie, pewnie. Polecam ten sposób.
Tak to ja mam w Nuvi, tu jakieś kombinacje alpejskie są :)
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Zachu pisze:Tak to ja mam w Nuvi, tu jakieś kombinacje alpejskie są :)
Możesz jeszcze szukać wg. miejsca na mapie, tyle że miejsce to możesz wskazać jedynie kursorem.

Lub wyłączyć moduł odbiornika i wskazać żądaną lokalizację jako tą w której się znajdujesz.
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Kombinacje na pewno - może bieszczadzkie a nie alpejskie - ale są, bo co by szkodziło cały ten ciąg czynności oddać pod menu "Szukaj"> pozycja - i wpisujemy pozycję. Wszystko jest bowiem - jak to pokazałem - gotowe w menu, tylko jakby zza winkla.

Z drugiej strony - edycja waypointa dla dowolnej pozycji jest niezmiernie prosta w tym sensie, że długość i szerokość jest w jednej linii i nie trzeba tego po kolei wybierać. Tylko po kolei wstukujemy cyferki.
Cała operacja zajmuje poniżej 2 minut dla Colorado (roller), a poniżej 30 sekund dla Oregona (ekran dotykowy).

I co by komu szkodziło wyprodukować taką hybrydę z porządnym ekranem dotykowym jak w niektórych telefonach (czyli jaśniejszym niż w Colorado) i dodatkowo z guzikami i rollerem, jako że duża część czynności ergonomiczniej się obsługuje guzikami, a roller też ma przewagę np. w zmianach ekranów (nad klikaniem po ekranie), szybkim wyborze menu, czy błyskawicznej zmianie zoomu.

Nie mówiąc już np. o precyzji wskazywania właśnie pozycji pierścieniami wewnętrzymi rollera, w porównaniu do b. niedokładnego wskazywania palcem w Oregonie.

Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
cra3y
Początkujący

Post autor: cra3y »

pewnie sie nie doczekasz (lub doczekasz w n-tej wersji GPSa)

marketing celowo bedzie tak kreowac produkty, zeby sie "uzupelnialy" i zeby statystyczny kowalski kupil nie jedno, a kilka urzadzen ...

z tego wzgledu kupilem 60csx (zamiast np oregano czy colorado) do z przeznaczeniem do nawigacji podczas lotu (klawisze w takim przypadku sa bezcenne, a matryca dotykowa bezuzyteczna ze wgledu na czytelnosci oraz sposob obslugi w powietrzu - sprawdzone na PDA, ktory to akurat sprawdza sie w nawigacji w aucie :-) )

tez najchetniej bym kupil cos, co ma czytelnosc ekranu i przyciski z 60 csx, ekran dotykowy z iphona (czy oregona), roler i rozdzialke ekranu z colorado.
pozdrawiam
K.Gajda(cra3y)
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

Zgadzam się. Dlatego ja w aucie mam Nuvi 760, a do turystyki używam GPSmap 60CSx.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
kwieto
Garniak

pinix pisze:Jestem ciekaw czy chłopaki z supportu udzielili Ci już odpowiedzi?
No dobra, jestem po wymianie maili z supportem (jak się zabrali to już porządnie, wymiana maili szła dość szybko - parę dziennie).

Wychodzi na to, że albo jest to jednostkowy problem (wadliwa seria?) albo odbiornik ześwirował i trzeba mu będzie zrobić reset (właściwie to już takowy zrobiłem). Konsultant z Garmina był nawet na tyle miły, że ustawił odpowiednio parę odbiorników i zostawił je na jakiś czas wyłączone - u niego wszystko działa bez problemu (mam nawet fotkę na potwierdzenie).

Obstawiałbym uszkodzony barometr, gdyby nie to, że przy włączonym odbiorniku wszystko chodzi jak trzeba.
Zegar się nie resetuje po wyłączeniu, więc taki problem odpada.

Chyba że przy włączonym odbiorniku zczytuje on dane z satelitów, a barometr nie działa tak czy siak?
Jak by to można było sprawdzić?
ako
Początkujący

Post autor: ako »

kwieto pisze: Obstawiałbym uszkodzony barometr, gdyby nie to, że przy włączonym odbiorniku wszystko chodzi jak trzeba.
Na moim Colorado jest dokladnie to samo :/
Gdyby nie to ze zalezy mi bardzo na mozliwosci "monitorowania" zmian cisnienia to pewnie olalbym sprawe, ale skoro na innych obiornikach nie ma tego problemu to chyba po wakcjach oddam go do reklamacji...
MIO P560, COLORADO 300
kwieto
Garniak

ako pisze:Na moim Colorado jest dokladnie to samo :/
Gdyby nie to ze zalezy mi bardzo na mozliwosci "monitorowania" zmian cisnienia to pewnie olalbym sprawe, ale skoro na innych obiornikach nie ma tego problemu to chyba po wakcjach oddam go do reklamacji...
Wstrzymaj się jeszcze moment :")
Rzuciłem jeszcze raz okiem na forki z supportu - wychodzi na to że zapis jest "plot over distance", a wtedy nie widać zmian gdy odbiornik był wyłączony.
Poprosiłem support o dosłanie fotek przy widoku "wg czasu" i wykresów z barometru - zobaczymy jak wtedy będą wyglądać.

Samemu zaś zostawiłem odbiornik w trybie symulacji satelitów i efekt jest cokolwiek ciekawy:

1. wykres wg. czasu wygląda jak prosta krecha
2. wykres wg barometru - podobnie, acz są drobne odchyłki
3. wykres "ambient pressure" (ciśnienie otoczenia) zachowuje się (chyba) normalnie, tzn. widać "schodkowate zmiany, ciśnienie to trochę się wzniesie, to opadnie - dość łagodnie w czasie (od 12:00 zjechał z 999.5mb do 998.73mb), ale są.
kwieto
Garniak

No i jestem "w kropce".
Support Europe mówi, że u nich "gra i buczy", dosłali fotkę z wykresem wg czasu - i wygląda ona OK.
Z kolei dział techniczny z Excela zrobił identyczne testy i u nich efekt jest taki sam jak u mnie... czyli nie działa.

I teraz bądź tu mądry i dojdź do tego, czy problem leży po stronie firmware, czy po stronie hardware ?
ako
Początkujący

Przedwczoraj zainstalowalem nowy firmware (2.7) i wyglada na to ze teraz barometr w colorado dziala poprawnie. Odbiornik byl wylaczony przez kilkadziesiat godzin z wlaczona rejestracja trendu cisnienia i po wlaczeniu wykres wyglada "prawidlowo" :) O dziwo nawet jego przebieg jest podobny do tego na ICM-ie :)
MIO P560, COLORADO 300
Awatar użytkownika
olpi
Bywalec

Post autor: olpi »

a jak reszta? nic się nie zepsuło w nowym FW?

pozdrawiam
piotr
ako
Początkujący

Nie mialem zbyt wiele czasu na testowanie, ale jak do tej pory nie natrafilem na bledy, a przynajmniej na takie ktorych by nie bylo w poprzednich wersjach :)
MIO P560, COLORADO 300
Awatar użytkownika
olpi
Bywalec

Post autor: olpi »

a czy kompas włącza się dla wszystkich profili czy jak w FW 2,6 można ustawić dowolnie dla każdego profilu?
ako
Początkujący

Teraz nie mam mozliwosci sprawdzenia bo w pracy jestem. Jak wroce do domu to sprawdze i wieczorem dam znac.
MIO P560, COLORADO 300
ODPOWIEDZ