60csx by usa wiesza się

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
tomciok
Nowy

60csx by usa wiesza się

Post autor: tomciok »

witam.
jak w tytule. niezaleznie od tego czy jade samochodem czy na rowerze czy na piechotke, po jakims czasie zwłaszcza po chwilach postoju lub kręcenia sie w miejscu, lub tez uzywania zoomu skali map. moze cos mam nie tak w ustawieniach? a moze to praca na ameryckiej mapie bazowej ktora posiadam jako jedyna oprocz szczegołowej ump na jakiej sie zazwyczaj bawie. moze ktos ma jakis pomysł?
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Re: 60csx by usa wiesza się

Post autor: soko »

Napisz jakie masz mapy, jak wgrane, jakie waypointy, POI, cache, jaki firmware, jakie wykonałeś typy resetów z "Ukryte funkcje GPS" z działu Hardware, Firmware: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=14&t=2563 , pomogły, czy nie? Trochę więcej danych podaj , albo po prostu wykonaj resety jak w wątku , którego link podałem, od najbardziej soft, a jesli nie pomoże to zrób hard reset i od nowa skonfiguruj GPS. Jesli nie pomoże, to coś z mapami, POI itp.
Spróbuj tych resetów.

Pozdrawiam Krzysztof
Ostatnio zmieniony 11 lis 2008, 16:25 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiono BBCode w linku
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
tomciok
Nowy

Mapy jakie posiadam to jedynie fragmenty ump z moich regionów płd-wsch polska. Natomiast jest jeszcze mapa bazowa oryginalna wgrywana w usa.Fragmenty ump wgrywalem za pomoca programu mapsource. To nowy gps niedawno nabyty jesli to pomoze w naprowadzeniu mnie na rozwiazanie. kilka waypontow, kilka sladow, karta oryginal 64 mb, niewiele zajętej pamieci zdaje sie. zadnych resetow nie robiłem. nie bardzo rozumiem dlaczego przez 1/2h dziala i jest ok a potem nagle stoi. dlaczego ponowna konfiguracja moze pomóc skoro niedawno wlasnie to robilem i od poczatku tak jest? wystarczy wyłączyc i wlaczyc ponownie i jest ok. czy problem moze byc w nie europejskiej mapie bazowej?
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

Jak tam prawie nic nie ma , to bym tych kilka wpt i sladów ściągnął MapSourcem - by się nie zmarnowały i zrobił Master Reset. Jeśli nie będzie padów - masz GPSa wyleczonego. Jeśli nadal pady - spróbowałbym ( po ponownym MasterResecie) szczęścia z inną kartą mikroSD z inną mapą ( np. TOPO100 ) i sprawdził , czy też są te pady. Jeśli nie będzie padów, to problem karty, albo mapy UMP. Jeśli nadal pady - to może włączy się jakiś fachowiec. Spróbuj.

Wg mojej wiedzy - mapa bazowa na pewno nie szkodzi. Miałem przynajmniej 2 odbiorniki z USA i nigdy nie sprawiały kłopotów.
Pozdrawiam Krzysztof.
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Kaufman
Bywalec

Post autor: Kaufman »

Możesz też sprawdzić czy tylko na samej bazówce będzie się wieszał czy nie :roll:
Pozdr. Konrad
Nüvi 760 + 60CSx + GPMapa 2007.4 + CNE 2008
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

A w jaki sposób się wiesza?
Wyłącza się, czy "zamraża", aż do wyjęcia na chwilę baterii?
Jeśli to drugie, to obstawiam problem hardware'owy.
Pilzner
Bywalec

Post autor: Pilzner »

Podłączę się do tematu...
Moja 60-ka potrafi się czasem sama wyłączać, tak jakby kończyły się już baterie ale bez komunikatu ich wyczerpaniu... Po ponownym włączeniu urządzenie pokazywało dwie kreski na stanie baterii! W urządzeniu akumulatorki, w ustawieniach zasilania ustawiona opcja NiMH...
Miałem tak ostatnio chyba dwa razy za koleją, ale działo się tak tylko podczas "grzebania" w urządzeniu np. podczas wpisywania punktu/miejscowości do znalezienia...
Po prostu zanikał wtedy powoli cały ekran!
GPSmap 60CSx / nüvi 3790LMT / nüvi 1300
tomciok
Nowy

Ciesze się że są chętni do rozwiazania problemu. Dzięki soko , będę próbował w wolnej chwili. Za pierwszym razem jak się zawiesił zaden klawisz nie reagował, musiałem wyjąc baterie i ponownie uruchomic. Kolejne przypadki wymagały jedynie wyłączenia urządzenia i włączenia ponownie by stał się aktywny. niestetyna topo 100 nie podziałam bo zdaje się moich regionów nie obejmuje.
ODPOWIEDZ