GPMapa Topo - po konferencji prasowej.
Re: GPMapa Topo - po konferencji prasowej.
Nie wiem czy dane DEM wystarczają do wyświetlenia plastycznej mapy terenu, takiej jak bazówka w Colorado/Oregonie.
No i nawet do tego trzeba mieć spełnione co najmniej dwa warunki - dane liczbowe oraz narzędzia do ich obróbki :")
Po prostu dziwi mnie, że takich danych długo nie było, a potem nagle pojawił się "wysyp" i to również w przypadku dość abstrakcyjnych produktów (wspomnianych map Gruzji czy Armenii nie można nawet kupić przez internet, bo ich producenci nie są przygotowani na obsługę takich transakcji). Oczywiście, ma to zapewne związek z tym, że plastyczną mapę terenu wyświetla dopiero Colorado/Oregon, ale...
Stąd moje przypuszczenie, że albo dostali takowe dane, albo dostali narzędzia, które sprawiają że można je wygenerować "od ręki", bez angażowania do tego ludzi kreślących mapy.
A to sugeruje, że GPMapa Topo powstała bardziej na zasadzie "chwili wolnego czasu" niż przemyślanego projektu - choć jak już mówiłem, mam nadzieję, że się mylę :")
No i nawet do tego trzeba mieć spełnione co najmniej dwa warunki - dane liczbowe oraz narzędzia do ich obróbki :")
Po prostu dziwi mnie, że takich danych długo nie było, a potem nagle pojawił się "wysyp" i to również w przypadku dość abstrakcyjnych produktów (wspomnianych map Gruzji czy Armenii nie można nawet kupić przez internet, bo ich producenci nie są przygotowani na obsługę takich transakcji). Oczywiście, ma to zapewne związek z tym, że plastyczną mapę terenu wyświetla dopiero Colorado/Oregon, ale...
Stąd moje przypuszczenie, że albo dostali takowe dane, albo dostali narzędzia, które sprawiają że można je wygenerować "od ręki", bez angażowania do tego ludzi kreślących mapy.
A to sugeruje, że GPMapa Topo powstała bardziej na zasadzie "chwili wolnego czasu" niż przemyślanego projektu - choć jak już mówiłem, mam nadzieję, że się mylę :")
Narzędzia są już jakiś czas, a funkcję wspiera także mapsource (cieniowanie pojawiło się w mapie TOPO Niemiec i na mapach naszych południowych sąsiadów, długo przed wprowadzeniem Colorado).
Nie doszukiwałbym się spiskowej teorii, DEM shading to fajna funkcja wspierana przez nowe garminy, więc czemu nie wprowadzać jej w nowych produktach?
Pozdrawiam,
Nie doszukiwałbym się spiskowej teorii, DEM shading to fajna funkcja wspierana przez nowe garminy, więc czemu nie wprowadzać jej w nowych produktach?
Pozdrawiam,
Pewnie oprogramowanie Garmina do kompilacji map zostało wzbogacone o generację danych DEM. W rezultacie wszyscy licencjobiorcy z tego korzystają, bo satelitarne pomiary wysokości na całej Ziemi są dostępne za darmo.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Doniosłytboniasty pisze:Czy jakieś jaskółki doniosły może o aktualizacji?
A co tam Św.Mikołaj, czy jak my poznaniacy mówimy "Gwiazdor" wrzucił do tego produktu? No .... nie jest źle. A przynajmniej zdecydowanie lepiej niż było ..... Oto moja krótka opinia na temat tego produktu: http://gpsmaniak.com/new/mapy_gpmapa_topo.htm
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Czyli nie próżnowali. Dzięki Lechu za rzetelne porównanie 
(nie mogę znaleźć przycisku Piwo
)
(nie mogę znaleźć przycisku Piwo
z tekstu nie wynika a chciałbym sie zapytać - czy zmieniło sie coś w zakresie odwzorowania szczegółów terenu? ZTCW to pierwsza wersja GPmapy topo - posiadała informacje topograficzne na poziomie normalnej Gpmpy + warstwice - czyli kanciaste i nieprecyzyjne obrysy lasów, rzeki prowadzone liniami prostymi, brak mniejszych jezior czy stawów.GPS Maniak pisze: DoniosłyAktualizacja będzie "na dniach". Zapewne jeszcze przed Świętami.
Odwzorowanie terenu np na kaszubach skąd widziałem skriny to była IMO jawna kpina gdy sobie człowiek uświadomił iż ta mapa posiada w nazwie TOPO.
Czy w tym temacie sa jakieś widoczne zmaiany czy rozwój tego produktu biegnie jednak w nieco innym kierunku i polega na dodwaniu wyciągów, gastronomii, bazy noclegowej, itd?
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Pośrednio wynika. Kilka razy wspomniałem o słabym odwzorowaniu cieków (strumieni).qrt pisze:z tekstu nie wynika a chciałbym sie zapytać - czy zmieniło sie coś w zakresie odwzorowania szczegółów terenu?
Echqrt pisze:Odwzorowanie terenu np na kaszubach skąd widziałem skriny to była IMO jawna kpina gdy sobie człowiek uświadomił iż ta mapa posiada w nazwie TOPO.
Odpowiadając na pytanie: Nie analizowałem regionów północnych, ale obserwując zmiany na południu widzę, że póki co rozwój mapy idzie w kierunku dodania typowych informacji turystycznych, jakimi są właśnie szlaki czy wyciągi. Z informacji stricte topograficznych pojawiają się jedynie nazwy szczytów i wybranych przełęczy, czyli to, co wystarcza "statystycznemu Kowalskiemu".
Jeżeli chodzi o tereny zielone, czy niebieskie, to jestem przekonany, że póki wszystkie ciekawe pod względem tursytycznym obszary nie zostaną "oszlakowane" nic w tej materii się nie zmieni. Czy zmieni się później? Też nie wiem. Przyznam się, że na ten temat nie korespondowałem z IMAGISem, nie chcąc ich za bardzo wybijać z obranej linii rozwoju mapy
Pozdrawiam Lechu
Ech, jak porownam sobie, jak wyglada Deutschland topo v2 - gdzie sa poszczegolne alejki przy drogach, pojedyncze drzewka, kazdy strumyk - to niestety nazwa Topo dla tego produktu wydaje sie naprawde mocno chybiona, a szkoda:((GPS Maniak pisze: Niech najpierw "oszlakują" całą Polskę, a potem będziemy naciskać na kolejne zmiany - w tym typowo turystyczne POI + obiekty zielone i niebieskie.
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Osobiście wolę jako wzorzec Topo Czech.wodnik7 pisze:Ech, jak porownam sobie, jak wyglada Deutschland topo v2 - gdzie sa poszczegolne alejki przy drogach,
Topo Deutchland v2 też jest bardzo interesująca. Odnoszę jednak wrażenie, że nie jest ona zbyt jednolita na całym obszarze. Analizowałem kiedyś jakiś region w górach i nie byłem zachwycony.
Wracając do GPMapy. Nie chcę tu za bardzo bronić IMAGIsu, ale przypominam, że nie od razu Kraków zbudowano
A propos alejek. Też coś się dzieje:

Pozdrawiam Lechu
A czy GPMAPĘ moża uaktualnić do GPMAPY TOPO? Jeśli nie to czy aktualizacja GPMAPY TOPO do nowszej wersji jest bezpłatna?
Jeżeli masz zarejestrowaną GPMapę, to możesz kupić wersję Topo na ten sam odbiornik za 300zł.
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Imagis na swojej stronie www pisze:Dla nabywców pierwszej wersji GPMapa TOPO, jeszcze w 2008 roku przewidziany jest bezpłatny UPGRADE map. Polityka aktualizacyjna na rok 2009, jeszcze nie jest ustalona.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
No właśnie ta polityka na rok 2009 bardzo mnie intryguje.
Zamówiłem w RTV EURO 60csx z GPMAPĄ ale w związku z tym, że GPS Maniak tak ładnie opisał nową wersję TOPO, zamierzam zmienić zamówienie, tyle, że jego relizacja może trwać do 14 dni... i moge się w tym roku nie zmieścić. A nie mam pojęcia jaka wersja TOPO będzie w nim zainstalowana. Mam jednak nadzieję, że bezpłatna aktualizacja będzie dotyczyć tym bardziej odbiorników zakupionych w 2009.
Zamówiłem w RTV EURO 60csx z GPMAPĄ ale w związku z tym, że GPS Maniak tak ładnie opisał nową wersję TOPO, zamierzam zmienić zamówienie, tyle, że jego relizacja może trwać do 14 dni... i moge się w tym roku nie zmieścić. A nie mam pojęcia jaka wersja TOPO będzie w nim zainstalowana. Mam jednak nadzieję, że bezpłatna aktualizacja będzie dotyczyć tym bardziej odbiorników zakupionych w 2009.
Imagis pisał że dla nabywców gpmapy topo będzie bezpłatna aktualizacja, wg mnie kupując odbiornik turystyczny z gp mapą topo przysługuje bezpłatna aktualizacja, na co zresztą liczę, ba oczekuję, w końcu przecież kupiłem ten produkt wraz z odbiornikiem.
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Dziekuje Lechu za zrzut, faktycznie cos sie dzieje - ale w porownaniu do Topo2 Deutschland jednak jeszcze brak wiele (Topo Czech nie znam). Piszac o alejkach mialem na mysli ukazane w Topo nie drozki w parkach, ale poszczegolne "rzedy drzew" przy drogach w miastach czy poza nimi.. A tego, jak widac, Imagis nie oferuje.GPS Maniak pisze:Osobiście wolę jako wzorzec Topo Czech.wodnik7 pisze:Ech, jak porownam sobie, jak wyglada Deutschland topo v2 - gdzie sa poszczegolne alejki przy drogach,
Topo Deutchland v2 też jest bardzo interesująca. Odnoszę jednak wrażenie, że nie jest ona zbyt jednolita na całym obszarze. Analizowałem kiedyś jakiś region w górach i nie byłem zachwycony.
Oczywiscie, fajnie, ze cos robia - ale moim zdaniem, za swoj produkt chca zbyt wiele pieniedzy.. Niech swiadczy o tym juz tylko pojemnosc: Topo2 Niemcy ma 1600MB (!) Wiecej tu:
http://www.garmin.com/garmin/cms/site/d ... chland_v2#
Pozdrawiam, Michal