Problem z wgraniem MapSource

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
waldi1274
Początkujący

Problem z wgraniem MapSource

Post autor: waldi1274 »

Podczas instalowania programu wyświetla się błąd : nieprawidłowy napęd C: .Czy to dla tego że mój dysk systemowy jest oznaczony jako: H .Czy da się to oznaczenie zmienić ?
Colorado 300,Gpsmap 64st, nuvi 2545,
asandrzej
Garniak

Re: Problem z wgraniem MapSource

Post autor: asandrzej »

Jeżeli chcesz zmienić oznaczenie dysku jest to możliwe.
Panel sterowania>Narzędzia Administratora>Zarządzanie komputerem>Zarządzanie dyskami>Zmień literę
Dotychczasowy dysk C zmieniasz na dowolna wolną literę a dysk H zmieniasz na C.Po zmianie konieczny restart systemu
Może wystąpić problem z innymi zainstalowanymi programami (chodzi o ścieżkę dostępu)
Po zmianie sprawdź pozostałe programy zawsze możesz przywrócić stan poprzedni.

To jak sie domyślam są dwi partycje na jednym dysku fizycznym?
Ostatnio zmieniony 26 gru 2008, 20:10 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
waldi1274
Początkujący

Doszedłem do zażądzanie dyskami, ale opcji zmiń literkę nie ma.
asandrzej
Garniak

Nie wiem jaki system XP czy Vista .
Ale powinno byc tak Akcja > Zmien literę
lub najedź kursorem na dyski i prawy przycisk myszki.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
waldi1274
Początkujący

Doszedłem już jak to zrobić , ale komputer nie pozwala mi zmienić litery na dysku systemowym więc będę chyba musiał zrobić format.
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

waldi1274 pisze:mój dysk systemowy jest oznaczony jako: H
a'propos... dlaczego akurat H :?: po 18 latach użytkowania systemu PC niestety stwierdziłem że C:/ musi być jak największe i podstawowe...
inne partycje są przydatne ewe. jako archiwum... i IMHO tylko po to...
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

waldi1274 pisze:Podczas instalowania programu wyświetla się błąd : nieprawidłowy napęd C: .Czy to dla tego że mój dysk systemowy jest oznaczony jako: H .Czy da się to oznaczenie zmienić ?
Mimo startu z innej partycji system przypisany do innej literki dysku i tak lubi sie odwolac czasami do dysku C. Jesli chodzi tylko o folder C:\Garmin w ktorym masz kilka plikow (w kazdym razie nie wszystko z mapami o pojemnosci kilku GB), to skopiuj te dane na dysk C.
Jesli z kolei masz tam duzo danych, to proponuje przeniesc je na inna partycje - neutralna, np. D i do niej odwolywac sie z partycji "startowych" - wtedy bedzie dobrze bez wzgledu na to, z ktorej partycji system stawiasz.
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
asandrzej
Garniak

Nie masz możliwości podłączenia dysku do innego komutera żeby dokonać zmiany oznaczenia ?
Jak to się stało że masz oznaczenie H ?
waldi1274
Początkujący

Dzięki za wszystkie podpowiedzi ,będę się musiał jednak uśmiechnać do znajomego informatyka bo dla mnie to czarna magia.
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

SP2BZW pisze:po 18 latach użytkowania systemu PC niestety stwierdziłem że C:/ musi być jak największe i podstawowe...
inne partycje są przydatne ewe. jako archiwum... i IMHO tylko po to...
To zupelnie inne podejscie do sprawy ;)
Jesli tylko ktos korzysta z obrazu dysku, to partycja systemowa nie powinna byc duza, bo i tak nie wykorzysta sie jej w pelni, a przede wszystkim powinna zawierac dane niezbedne do postawienia systemu i te "wazne" dla uzytkownika. Cala reszte mozna umiescic na innych dyskach. Dzieki temu w ciagu 3-5 minut mamy mozliwosc "uzdrowienia" systemu bez wzgledu na problem, system jest zawsze sprawny i nie zamula sie z czasem, a dane sa regularnie archiwizowane ;)
U mnie partycje C nie maja wiecej niz 14GB, z czego 5-7GB jest wolne (nie liczac pliku wymiany)... i tak juz od lat 8)
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

A może wystarczy stary sposób z subst?
1. Załóż sobie na tym H jakiś folder np. "ccc".
2. Z wiersza poleceń wpisz subst c: h:\ccc (oczywiście zamiast ccc nazwa twojego folderu)
3. Korzystaj z dysku c
4. Oczywiście można to polecenie umieścić w baczu uruchamianym z autostartu
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

waldi1274 pisze:Doszedłem już jak to zrobić , ale komputer nie pozwala mi zmienić litery na dysku systemowym więc będę chyba musiał zrobić format.
No i się ciesz, że nie pozwolił, bo gdby Ci się to udało, to scenariusz byłby taki:
1. Zmieniasz H: na C:
2. Windows każe się ponownie uruchomić
3. Robisz restart kompa
4. Komputer startuje, ale zgłasza, że ... nie ma systemu operacyjnego, wszak wszystkie ścieżki dostępu (nie tylko do programów, ale równiez do plików systemu Windows) masz ustawione na h:, a takiego dysku już nie ma
5. Klniesz
6. Wkładasz płytke instalacyjną Windows i naprawiasz to, co zepsułeś

Nie można bezkarnie zmieniać litery dysku twardego. Nawet jeśli nie ma na nim zainstalowanego żadnego programu, to może zawierać pliki, do których są ustawione w systemie ścieżki dostępu. Zmieniasz literę dysku - system nie widzi plików.
Są specjalne programy, które mogą to zrobić, ale one przemianowują wszystkie ścieżki dostępu, a nie poprzestają na bezmyślnej zmianie litery napędu...
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
ODPOWIEDZ