UMP rozkłada Mapsource

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
Awatar użytkownika
kwl
Początkujący

UMP rozkłada Mapsource

Post autor: kwl »

Witam.
Mam mnóstwo problemów z 60csx a na dodatek doszedł problem z UMP i z mapsource!!! zainstalowałem wersję topo ze skórką do odbiorników turystycznych z dnia 17.12.2009 i gdy chcę ją włączyć w mapsource to wyskakuje błąd i mapsurce się wyłącza!!! Dostaję szału :evil: bo ciągle coś jest nie tak! doszło do tego, że w ogóle nie szło włączyć mapsource, nawet po odinstalowaniu UMP!!! dopiero gdy z rejestru wyrzuciłem klucz UMP-coś tam... to mapsource zaczął działać ale po angielsku i nie szło wgrać aktualizacji!!! siedzę już drugi tydzień i ciągle instaluje, odinstalowuje, reinstaluje UMP lub mapsource!!! Wkurzyłem się i wypie.... wszystko i zacząłem od nowa, najpierw starszą wersję mapsource zainstalowałem, wówczas instalator UMP wymyślił sobie, że "not found Mapsource". no więc jakimś cudem zaktualizowałem go do najnowszej wersji i dziś jest po polsku(wczoraj chodził po angielsku), instaluje UMP i wszystko przebiega pomyślnie dopóki nie chcę tej mapy odpalić.... wówczas znowu mapsource się wyłącza! Ja pier.... jaki burdel!
Przepraszam wszystkich za słownictwo, ale krew mnie zalewa już.... jak to wszystko tak ma działać to lepiej sobie z atlasem chodzić niż GPSem!!!!!!!!
"nikt jeszcze nie wie, czy stare słońce zarysuje nowy dzień..."
/Ege 810/GPSWielkopolska - SUPER!!!/ Topo PL
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Re: UMP rozkłada Mapsource

Post autor: Alf/red/ »

katalog z umpem -> klik klik w update_cośtam
jeśli topo, to wystarczy
inne - prosimy o klik klik w install
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Awatar użytkownika
kwl
Początkujący

no więc przed chwilą doczytałem się w tym komunikacie jaki jest błąd, a mianowicie chodziło o klucz rejestru C:\Garmin\UMP-pcPL\skorki\reczniak.typ Usunąłem ten klucz i wszystko chodzi, tyle, że mapa ma bardzo ubogi wygląd jak na wersję topo. Wygląda biedniej niż GPmapa auto sprzed dwóch lat.... Nie wiem dlaczego problem tkwi w skórce, skoro faktycznie mam odbiornik turystyczny to taką skórkę zaznaczałem w czasie instalacji....
A tak na marginesie to skomplikowane to wszystko! żeby nawet w rejestr trzeba było wchodzić!!!! można tam dużo bałaganu narobić, sam rzadko się tam zapuszczam....
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

kwl pisze:żeby nawet w rejestr trzeba było wchodzić!!!!
Trzeba? Ja klikam w któryś skorka-costam i już.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
focus604
Początkujący

Post autor: focus604 »

Jakiś problem musi być z ostatnią aktualizacją UMP-Topo z 17-12-09,
nie pierwszy raz aktualizowałem tę mapkę
Dokładnie miałem to samo na dwóch niezależnych komputerach.
Mapsource nie otwierało mapy i zawieszało się, żadnej mapy nie mogłem otworzyć, totalna zwiecha
Dopiero jak usunąłem Ump-topo MapSetTolKitem inne mapy działały pod Mapsource
Wgrałem od nowa UMP-Topo tę z 17-12, ale tak jak pisał wcześniej kolega, są zupełnie inne kolory,
nie pomaga zamiana pliku Typ.
Garmin 60Csx Colorado 300 Cammenga 27
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

focus604 pisze:Jakiś problem musi być z ostatnią aktualizacją UMP-Topo z 17-12-09, [...]
Wgrałem od nowa UMP-Topo tę z 17-12,
Ale skąd ten masochizm? Przecież mówię - update. To bardzo ogólna rada co do dowolnego oprogramowania, które działa źle - używać najnowszej wersji, dwa razy sprawdzić czy jest najnowsza, a dopiero potem zgłaszać się po pomoc.
Obrazek
Awatar użytkownika
kwl
Początkujący

Och Alf/red/zie! Toż pisałem przecież, że tak się pochrzaniło, iż aktualizacja mapsource przebiegała sprawnie, a na końcu BŁĄD i tyle.... jedno na drugie taki miało wpływ, że ani mapsource ani UMP nie szło ze sobą w parze i nie szło ani w prawo ani w lewo... czyli jeszcze raz! przy akualizacji mapsource występował błąd z komunikacją, a przy aktualizacji UMP wyskakiwał błąd "not found mapsource"!!! i bądź tu mądry jeśli dopiero co kupiłeś swego pierwszego garmina w życiu.....
frasun
Radny

Post autor: frasun »

Chyba nie rozumiesz o co chodzi. ;) Alfred pisze o aktualizacji TOPO, a nie próbach aktualizacji mapsourca. Chodzi nie tylko o pobranie plików z serwera, ale także o sposób ich pobierania. Aby unikać takich dyskusji powstały narzędzia aktualizujące automatycznie wszystkie wersje UMPa. Gdybyś ich używał nie musiałbyś n-razy przeinstalowywać mapsourca i nie napotkałbyś tylu przedziwnych problemów. :D
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
kwl
Początkujący

Re: UMP rozkłada Mapsource? lub odwrotnie...

Och Pietrek! rozumiem o co chodzi :D Mam na pulpicie plik "Update -UMPpcPL" lecz żeby go użyć to muszę najpierw zainstalować jakąkolwiek wersję UMP, czyż NIE? a jak pisałem instalator UMP podaje komunikat "not found mapsource" więc jak zaktualizować coś, co nie jest zainstalowane.... a mapsource mam też w jakiejś starszej wersji(ikona w kształcie globusa) i aktualizacja przebiega do 100% procent i wyskakuje błąd w komunikacji(nie wiem o jaką komunikację chodzi). a żeby było śmieszniej to zanim kupiłem garmina, miałem już zainstalowanego mapsource w najnowszej wersji i UMP też miałem i wszystko śmigało! a teraz mam odbiornik to wszystko się sypie... :x
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Re: UMP rozkłada Mapsource? lub odwrotnie...

Post autor: Bas »

kwl pisze:Mam na pulpicie plik "Update -UMPpcPL" lecz żeby go użyć to muszę najpierw zainstalować jakąkolwiek wersję UMP, czyż NIE?
instalator UMP podaje komunikat "not found mapsource" więc jak zaktualizować coś, co nie jest zainstalowane
Strasznie cos mieszasz. To wszystko jest nielogiczne. Jesli masz na pulpicie ikonke "Update -UMPpcPL", to skad sie tam wziela? Najwyrazniej kiedys juz instalowales UMP. O MapSource piszesz chwile pozniej dwa razy, wiec najwyrazniej tez instalowales ten program, co zreszta sam przyznajesz pod koniec postu:
kwl pisze:.... a mapsource mam też w jakiejś starszej wersji
miałem już zainstalowanego mapsource w najnowszej wersji i UMP też miałem i wszystko śmigało!
Moze cos jest namieszane w rejestrze?
Pobierz pelna instalacyjna wersje UMP (ten jeden raz), zainstaluj. W razie bledow zapisz dokladnie komunikaty jakie sie pojawia. Uruchom MapSource najlepiej bezposrednio z pliku .exe, bo moze masz zle przypisany program lub Windows namieszal cos ze skrotem w inny sposob. Zapisz ewentualne komunikaty o bledach i podaj je tutaj, to bedzie szansa pomoc ci.

Warto tez uruchomic MapSet ToolKit i sprawdzic nim wpisy dotyczace map... Moze wstawic tu zrzut ekranu z tego programu?
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
kwl
Początkujący

nic, nie mieszam.... faktycznie miałem już UMP i mapsource... wszystko jest opisane na początku wątku....
A jeśli chodzi maptoolkit czy gmaptool to prawdziwi garmin-maniacy musicie zrozumieć, że są tacy jak ja, co kupują pierwszy w życiu GPS i chcą po proostu zainstalować z dwie, trzy,mapy i za pomocą mapsource przesłać do odbiornika, po czym ruszyć w teren i cieszyć się, a nie wku....(denerwować) się przy kompie!!!
P.S. nie jestem imbecylem, ani geniuszem :D (wykształcenie maturalne), nigdy nie miałem problemów z elektronicznymi gadżetami typu nowa komórka, nowe dvd, telewizor, komputer itd... wszystko sam potrafiłem skonfigurować, ale to co przechodzę z garminem i problemami instalacji map to koszmar!!! garmin-maniacy pewnie mnie wyśmieją, ale mam do Was prośbę, róbcie wszystko, żeby garmin-prostacy mogli cieszyć się sprzętem w terenie zamiast ślęczyć dniami i godzinami na forum!!!!!!
aha! tak na marginesie, rozwiązanie problemu znalazłem na jakiejś stronie z USA!!
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

kwl pisze: A jeśli chodzi maptoolkit czy gmaptool to prawdziwi garmin-maniacy musicie zrozumieć, że są tacy jak ja, co kupują pierwszy w życiu GPS i chcą po proostu zainstalować z dwie, trzy,mapy i za pomocą mapsource przesłać do odbiornika, po czym ruszyć w teren i cieszyć się, a nie wku....(denerwować) się przy kompie!!!
1. W wątku w dziale na szlaku starałem się Tobie pomóc, więc czuję się uprawniony odezwać się i tu. (( http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?p=83494#p83494 ))
Nadal bowiem nie mam odpowiedzi, czy wgranie jednej, sciągniętej w postaci gotowca (pliku gmapsupp.img) mapy UMPpcPL do 60CSx zadziałało, czy nie? A trudno o prostszy test.

2. Mapsettoolkit - program prosty otwierający się natychmiast i poprzez polecenie "Update list" natychmiast informujący o zdublowanych mapach w MapSource, numerach FID itp. prawdopodobnie odpowiedziałby na 99% Twoich problemów. Nie mówiąc już, że możesz Mapsettoolkitem wyrzucać wszystkie mapy po kolei z Mapsource i w końcu na jakimś zestawie zadziała. Więc warto się zaprzyjaźnić, szczególnie jeśli chcesz używać Mapsource.

3. GmapTool z kolei umożliwia łączenie różnych map poza MapSource, w wersji okienkowej (GUI) jest niezwykle prosty w obsłudze i skoro są problemy z MapSourcem to niby jak przygotować plik ghmapsupp.img z kilku mapek pod 60CSx ? A pisałeś o kilku.

I w ten prosty sposób w kilka minut można "ruszyć w teren i cieszyć się , a nie wku..." .
kwl pisze: P.S. ........ale mam do Was prośbę, róbcie wszystko, żeby ...... mogli cieszyć się sprzętem w terenie zamiast ślęczyć dniami i godzinami na forum!!!!!!
W obu wątkach kilka osób robiło (pisało) w odpowiedzi na Twoje pytania. Nie sądzę, by bylo byt zwielu na Świecie fachowców od UMPpcPL większych od Frasuna, czy Alf/red'a. Że niekiedy ich trudno zrozumieć ( szczególnie Alf/red'a - uważam jego odpowiedzi za niezwykle precyzyjne i zwięzłe - może zbyt? ), sam to odczułem też w walkach z ściąganiem aktualizacji UMPa, no ale to po prostu trwa. Ich odpowiedzi (podpowiedzi) bardzo sobie cenię.
kwl pisze: aha! tak na marginesie, rozwiązanie problemu znalazłem na jakiejś stronie z USA!!
No i jakie to było rozwiązanie?

Dopiero teraz odpowiadam, ale porobiłem dzisiaj zdjęcia jakiegoś szarego dzięcioła wielkości sikorki i usiłuję dojść co to za jeden, a poza tym Forum znowu leżało.

Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

soko pisze:Że niekiedy ich trudno zrozumieć ( szczególnie Alf/red'a - uważam jego odpowiedzi za niezwykle precyzyjne i zwięzłe - może zbyt?)
Może. Mam jakieś takie zboczenie. Albo inaczej - spodziewam się, że rozmówca słucha (czyta) uważnie, i myśli. Niestety czasem się mylę.
Obrazek
Awatar użytkownika
kwl
Początkujący

Alf/red/zie oczywiście, że staram się czytać uważnie i myśleć :wink: lecz nie zawsze uczeń od razu załapie tryb myślenia profesora :wink: , szczególnie gdy nie ma zajęć praktycznych :D A do tego jestem dość niecierpliwym uczniem, co nie pomaga w nauce....

Soko mam już inną 60tkę, z GPmapą 5.0 i póki co wszystko gra z odbiornikiem :D Nie pisałem, bo zajmowałem się odsyłaniem poprzedniego odbiornikia i zakupem kolejnego.
A rozwiązanie problemu z mapsource i UMP było takie.... Jak pisałem, po kolejnej irytacji wszystko wyrzuciłem i zacząłem instalować po kolei na nowo... jednak jak się okazało w regedit zostały jakieś klucze po poprzednich instalacjach... no i doszukałem się, gdzie te klucze wyszukać i usunąć(w przypadku stronki z USA nie chodziło oczywiście o UMP, ale problem był taki sam)... potem instalcja poszła gładko! Fakt, że nie wiem czy to była wina UMP, aczkolwiek tylko z nią mapsource nie mógł się zgrać...
aha, mapsetoolkit już używam :wink: to i na gmaptool też przyjdzie pora...
Dziękuję tym co wytrzymują.... a resztę przepraszam :D
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

kwl pisze:mam już inną 60tkę, z GPmapą 5.0 i póki co wszystko gra
Skąd taką antyczną wersję mapy sprzedawca wytrzasnął?

Co do problemów z MapSourcem, na początek polecam MapSource FIX.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
ODPOWIEDZ