Hej,
Jestem nowy, więc proszę i wyrozumiałość, ewentualnie pokierowanie mnie w miejsce gdzie mam zamieścić post.
Od jakiegoś czasu (ok miesiąca) mój zegarek pokazuje przedziwne wykresy tętna.
Czy ktoś z Was miał podobny przypadek? Czy Waszym zdaniem zegarek kwalifikuję się do reklamacji?
Garmin Instinct 2x Solar - tętno
-
tomek_mtb
- Nowy
Re: Garmin Instinct 2x Solar - tętno
Cześć.
Podepnę się pod ten wątek, bo zauważyłem w swoim Garmin Instinct Tactical Edition podobny problem.
Opis problemu zgłoszony do Garmin Support:
Zauważyłem poważny problem z odczytem i rejestracją wartości tętna.
Podczas aktywności pieszych, które rejestruje na urządzeniu Garmin Instinct Tactical, pomiar tętna, wkrótce po rozpoczęciu aktywności jest zafałszowany i oscyluje w okolicy 60bpm, podczas gdy realne tętno (zmierzone na tętnicy) jest znacznie powyżej 100bpm.
Według wskazówek z poprzednich konsultacji na chat Garmin, wykonałem dzisiaj eksperyment. Założyłem pas piersiowy pomiaru tętna Garmin (który normalnie używam z Garmn Edge 520 plus), sparowałem go z Instinct i wyłączyłem czujnik tętna na nadgarstku. W ten sposób zarejestrowałem dzisiaj (29.02.2024) długą aktywność pieszą (Walk). W takiej konfiguracji pomiar tętna był prawidłowy, co można sprawdzić na moim koncie Garmin Connect.
Natomiast kilka poprzednich aktywności typu Walk (w dniach 14.02 - 26.02.2024) miały pomiar tętna rejestrowany z nadgarstka. Na wszystkich tych aktywnościach widać, że pomiar tętna w pewnym momencie treningu spada gwałtownie do wartości ok. 60 bpm i waha się wokół niej. Nieraz problem występuje tylko okresowo, nieraz przez ok. połowę treningu, a w ostatnich dniach przez jego większość.
Uważam, że takie działanie jest niedopuszczalne, bo zafałszowany pomiar tętna z takich długich okresów powoduje błędne wartości innych parametrów obliczanych przez aplikacje (np. Strava) na bazie wartości tętna.
Przejrzałem zapisy pieszych aktywności z poprzednich lat i widać, że problem ten już się pojawiał, ale w znacznie mniejszym zakresie (np. trening 27.04.2022).
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Od razu zastrzegam, że zegarek noszę ciasno przylegający do ciała, według zaleceń.
Nie zauważyłem też podobnych problemów z pomiarem tętna w ciągu dnia (poza aktywnościami pieszymi). Wszystkie dane do wglądu na Garmin Connect.
Zasugerowali mi używanie pasa piersiowego przy każdej aktywności i dali ofertę na wymianę pogwarancyjną na nowy, taki sam zegarek.
Mam rozumieć, że nadgarstkowy czujnik tętna działa jako gadżet?
Podepnę się pod ten wątek, bo zauważyłem w swoim Garmin Instinct Tactical Edition podobny problem.
Opis problemu zgłoszony do Garmin Support:
Zauważyłem poważny problem z odczytem i rejestracją wartości tętna.
Podczas aktywności pieszych, które rejestruje na urządzeniu Garmin Instinct Tactical, pomiar tętna, wkrótce po rozpoczęciu aktywności jest zafałszowany i oscyluje w okolicy 60bpm, podczas gdy realne tętno (zmierzone na tętnicy) jest znacznie powyżej 100bpm.
Według wskazówek z poprzednich konsultacji na chat Garmin, wykonałem dzisiaj eksperyment. Założyłem pas piersiowy pomiaru tętna Garmin (który normalnie używam z Garmn Edge 520 plus), sparowałem go z Instinct i wyłączyłem czujnik tętna na nadgarstku. W ten sposób zarejestrowałem dzisiaj (29.02.2024) długą aktywność pieszą (Walk). W takiej konfiguracji pomiar tętna był prawidłowy, co można sprawdzić na moim koncie Garmin Connect.
Natomiast kilka poprzednich aktywności typu Walk (w dniach 14.02 - 26.02.2024) miały pomiar tętna rejestrowany z nadgarstka. Na wszystkich tych aktywnościach widać, że pomiar tętna w pewnym momencie treningu spada gwałtownie do wartości ok. 60 bpm i waha się wokół niej. Nieraz problem występuje tylko okresowo, nieraz przez ok. połowę treningu, a w ostatnich dniach przez jego większość.
Uważam, że takie działanie jest niedopuszczalne, bo zafałszowany pomiar tętna z takich długich okresów powoduje błędne wartości innych parametrów obliczanych przez aplikacje (np. Strava) na bazie wartości tętna.
Przejrzałem zapisy pieszych aktywności z poprzednich lat i widać, że problem ten już się pojawiał, ale w znacznie mniejszym zakresie (np. trening 27.04.2022).
Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu.
Od razu zastrzegam, że zegarek noszę ciasno przylegający do ciała, według zaleceń.
Nie zauważyłem też podobnych problemów z pomiarem tętna w ciągu dnia (poza aktywnościami pieszymi). Wszystkie dane do wglądu na Garmin Connect.
Zasugerowali mi używanie pasa piersiowego przy każdej aktywności i dali ofertę na wymianę pogwarancyjną na nowy, taki sam zegarek.
Mam rozumieć, że nadgarstkowy czujnik tętna działa jako gadżet?
- Załączniki
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
Tatuażu na nadgarstku nie masz?
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
- Antonio
- Bywalec
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Z mojego doświadczenia powiem, że raczej taki dodatek do orientacyjnych wskazań. Mój Fenix 5 też tak ma, że pokazuje niby normalnie, a w miarę wzrostu tętna wskazania zegarka zaczynają spadać. Potem rosną do realnych wartości i znowu spadają. Zauważyłem, że pomiar się rozjeżdża tym bardziej, im wyższe tętno i im bardziej poci się nadgarstek, ale to może być zbieg okoliczności.tomek_mtb pisze: Mam rozumieć, że nadgarstkowy czujnik tętna działa jako gadżet?
Pozdrawiam
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM
Wspierajmy sport wśród dzieciaków
-
tomek_mtb
- Nowy
Dopytywałem jeszcze suport, czy w Instinct 2 jest czujnik nowszej generacji (co potwierdzili) i czy występują podobne problemy.
Napisali ponownie, że do aktywności lepiej stosować pas piersiowy.
Ostanie pytanie jakie zadałem, to czy mogą mi przedstawić równie atrakcyjną ofertę na wymianę na Instinct 2 Solar Tactical Edition Coyote (wymianę 1:1 zaproponowali z dopłatą 569.96 PLN brutto) - odpowiedzieli, że nie mają takiej oferty
Obraziłem się i już nie będę do nich pisał.
Wydaje mi się, że problem występuje tylko podczas rejestracji aktywności z GPS.
Kilka miesięcy temu leżałem w szpitalu, gdzie cały czas nosiłem ten zegarem.
Jednaj nocy jakoś dziwnie się czułem i spojrzałem na pomiar tętna - ok. 160-170 bpm. Wydało mi się to niepokojące. Poobserwowałem trochę i poszedłem do pielęgniarek, gdzie zmierzono mi ciśnienie i puls, który rzeczywiście był na takim poziomie. Wracając do tematu, podczas zwykłego monitorowania tętna (bez gps) pomiar wydaje się zawsze wiarygodny, mimo wysokich wartości faktycznych.
Napisali ponownie, że do aktywności lepiej stosować pas piersiowy.
Ostanie pytanie jakie zadałem, to czy mogą mi przedstawić równie atrakcyjną ofertę na wymianę na Instinct 2 Solar Tactical Edition Coyote (wymianę 1:1 zaproponowali z dopłatą 569.96 PLN brutto) - odpowiedzieli, że nie mają takiej oferty
Obraziłem się i już nie będę do nich pisał.
Wydaje mi się, że problem występuje tylko podczas rejestracji aktywności z GPS.
Kilka miesięcy temu leżałem w szpitalu, gdzie cały czas nosiłem ten zegarem.
Jednaj nocy jakoś dziwnie się czułem i spojrzałem na pomiar tętna - ok. 160-170 bpm. Wydało mi się to niepokojące. Poobserwowałem trochę i poszedłem do pielęgniarek, gdzie zmierzono mi ciśnienie i puls, który rzeczywiście był na takim poziomie. Wracając do tematu, podczas zwykłego monitorowania tętna (bez gps) pomiar wydaje się zawsze wiarygodny, mimo wysokich wartości faktycznych.
-
epkchmiele
- Bywalec
Też zaobserwowałem różne wskazania tętna w instinct 2 solar ale ja się tego spodziewałem, tzn. wszyscy trąbią że to normalne. U mnie są takie nagłe spadki z 80 na 50 i nagle ponownie wraca do prawidłowej wartości. Ja używam opaski za jakieś 50 zł i działa. Zegarek sam wykrywa czujniki automatycznie i pokazuje dane czujników. To dotyczy również tempe(temperatura) i rytmu(kadencja). Jak nie fiksują wskazania tętna to pokazuje tą samą wartość co podłączona opaska na klatkę piersiową.