Garmin vs smartfony vs Zegarki

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Wojtas81
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 8 times

Garmin vs smartfony vs Zegarki

Post autor: Wojtas81 »

Wojtek Szydlowski pisze: 08 paź 2025, 07:59Chwilowo nie jestem pewien, czy zmiana z 67-tki była optymalna.
Jeśli ktoś chce kupić i już teraz używać na poważniejszych wycieczkach to odradzam...
Przecież to normalne. Niedawno kupiłem np zegarek Forerunnera 955 - starszy, ale dobry, dojrzały model. Wszystko działa jak trzeba.

Ale jak czytam na zachodnich forach jakie ludzie mieli problemy na początku.... brak możliwości wyznaczenia trasy do celu, zamarzanie (zawieszanie się) przy liczeniu trasy, resetowanie zegarka przy liczeniu trasy.
Wszystko to poprawiono później. A ci co kupili wcześniej to robili za beta-testerów i się wkurzali.

Ja bym się zdziwił gdyby w tych nowych odbiornikach H1 i Etrex Touch tak od strzała wszystko super działało.
Oznaczałoby to, że coś dzieje się z Garminem :lol:
roro
Bywalec
Been thanked: 2 times

Re: [News] GPSMAP H1 oraz Plus

Post autor: roro »

Wojtas81 pisze: 08 paź 2025, 09:44 Ja bym się zdziwił gdyby w tych nowych odbiornikach H1 i Etrex Touch tak od strzała wszystko super działało.
Oznaczałoby to, że coś dzieje się z Garminem :lol:
Nie zapomnij, że programista, to twórca ( artysta), stworzył dzieło i ma działać według założonego scenariusza,
poprawki robi niechętnie, tylko te, które można uznać za niezgodność produktu z opisem, dlatego też instrukcja
jest taka lakoniczna - mniej podstaw do roszczeń.

Odbiorniki posiadają sporo funkcji nie opisanych w instrukcji, jak działają dobrze, to ok.,
jak nie działają jest to bonus, który nie musi działać.
roro
Bywalec

Wojtek Szydlowski pisze: 08 paź 2025, 11:57 Natomiast nie broniłbym w żaden sposób programistów -> gdyby dać to urządzenie użytkownikowi Garniaka z kilkunastoletnim stażem na 3 dni do testów, większość błędów programiści dostaliby na tacy i mogliby je poprawić, zanim wypuściliby taki niedopracowany soft na rynek.
Mam inną teorię.

Wychodzi na to, uważają, że ich założenie programowe jest świetne i musi wszystko działać,
a jak nie działa, to może zrobimy poprawkę.

Odnośnie do "Dokładności" 4 m, w Gpsmap 67 też był z tym problem na początku, poprawili,
ale nie wiem, co poprawili, czy poprawili odbiór sygnału, czy tylko wyświetlanie niższej wartości.

Nie przywiązuję wagi do opcji "Dokładność", jeśli jest dobry odbiór sygnału, to nie muszę wiedzieć,
co wskazuje Dokładność, jak jest utrudniony dostęp sygnału to, co mi z tego, że wyświetl niską wartość,
jak wiem, że kursor gdzieś hasa po lesie.
Wojtas81
Bywalec

Myślę, że część kolegów nie docenia tego co i jak musi zrobić Garmin i porównuje to z jakimiś śmiesznymi apkami na Androidzie.
Każdy kto ma mgliste pojęcie o programowaniu i budowie systemów operacyjnych, wie, że to kiepski żart.

Czemu Locus nie wypuści swojego GPSMap ? Bo nie mają na to żadnych szans / możliwości / zasobów.

Garmin zrobił praktycznie cały system operacyjny (na bazie Linux/Unix) i zaprojektował pod niego sprzęt. Na głowie projektantów jest mnóstwo detali z zarządzaniem systemem, procesami, pamięcią, energią, którymi nie muszą martwić się twórcy takiego Locusa.
To trochę tak jakby twórcy Locusa musieliby sobie wpierw swojego Androida napisać, a potem dopiero apkę na niego.
Poza tym Garmin ma stary framework i narzędzia, i coraz trudniej im w nim pisać nowoczesne aplikacje. To dziedzictwo dawnych lat.

Oczywiście mogli by przesiąść się np na Androida, ale to oznacza rezygnację ze wszystkiego co osiągnęli i start od zera. Coś jak pójście drogą np Hammerhead.
Tylko czy tego chcemy ? Czy chcemy przejść z wytrzymałych urządzeń ze 180 godzin pracy na baterii, do urządzeń ładniejszych ale za to mniej trwałych z pracą na baterii do powiedzmy max. 8 godzin w szczycie ?
Poza tym start od zera przy użyciu nowych rozwiązań, to też nowe błędy wieku dziecięcego, przez które trzeba by było przejść.

PS. I nie ma co porównywać do chińskich firm, bo one też nie startują od zera tylko korzystają z już gotowych rozwiązań.
Np taki Amazfit swoje zegarki robi w oparciu o system Amazon FreeRTOS, którego sami sobie nie napisali, tylko zapożyczyli od bogatej amerykańskiej firmy. Wiele innych narzędzi również.
Tak jest ze wszystkimi nowymi firmami na rynku. Biorą coś co jest open-source, dorabiają własny interfejs oraz apkę i jazda. 90% rzeczy zapożyczają.
roro pisze: 08 paź 2025, 15:26Odnośnie do "Dokładności" 4 m, w Gpsmap 67 też był z tym problem na początku, poprawili,
ale nie wiem, co poprawili, czy poprawili odbiór sygnału, czy tylko wyświetlanie niższej wartości.
Dam głowę, że chodzi o optymalizacje zużycia energii. Nie pierwszy raz byłoby to z resztą gdy na skutek wbudowanego oszczędzania energii, sygnał słabnie.
Po prostu system uznaje, że coś nie coś można wyłączyć, wstrzymać, bo precyzja jest wystarczająca i lepiej przestawić się w tryb oszczędzania.
Użytkownicy oczekują efektów - 180 godzin pracy i jakoś trzeba je uzyskać.
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

Chociaż fundamentalnie nie zgadzam się z treścią Twojego wpisu, to jednocześnie nie chcę rozpętywać przydługiej dyskusji, która niewiele wniesie do wiedzy o odbiorniku H1.
Jednak do kilku przeinaczeń, wynikających z niewiedzy lub chęci napisania "wpisu z tezą" muszę się odnieść (jednorazowo).
Wojtas81 pisze: 08 paź 2025, 22:40 Myślę, że część kolegów nie docenia tego co i jak musi zrobić Garmin i porównuje to z jakimiś śmiesznymi apkami na Androidzie.
Ta "śmieszna apka" jak nazwałeś Locus Map 4, w roli mapnika i nawigatora swoją funkcjonalnością, zaawansowanymi rozwiązaniami, ergonomią, dostępnością i jakością map, jakością nawigacji, wyszukiwania, biblioteki punktów, śladów i mnogością funkcji bije na głowę cały ekosystem turystycznych odbiorników Garmina, łącznie z tą - że użyję Twojego pojęcia "śmieszną aplikacją" jaką jest Garmin Explore.
Proponuję zainstaluj to na telefonie, poświęć kilka godzin na poznanie podstaw. Tak, podstaw, na całość kilka godzin to zdecydowanie za mało. To jedna z aplikacji, które nie wybaczają pobieżnego podejścia do niej: można zniechęcić się ilością ustawień, funkcji itd, ale gdy pozna się sposób działania, otwiera się ogromny wachlarz możliwości. Warto spróbować, zanim się wyda werdykt.
Wojtas81 pisze: 08 paź 2025, 22:40 Czemu Locus nie wypuści swojego GPSMap ? Bo nie mają na to żadnych szans / możliwości / zasobów.
Podpowiem, chociaż pewnie mogłeś sprawdzić to sam: Locus Map to aplikacja tworzona przez niewielki zespół. Aplikacja jest DARMOWA. Możesz docenić pracę twórców kupując wersję Silver lub Gold, każda z nich oferuje dodatkowe funkcje, ale nie są to funkcje krytyczne do działania. Bez problemu będziesz mógł działać bardzo efektywnie na wersji Free. Ja kupuję od lat Gold dla opcji Plannera Online, oraz żeby docenić twórców.
Pytasz, dlaczego nie zbudują swojego GPSMap.
To tak, jakbyś pytał, dlaczego twórcy innej genialnej (i również darmowej) aplikacji Jakdojade nie zbudują własnej zajezdni autobusowej wraz z taborem autobusów, zamiast oferować "śmieszną aplikację". Absurd.
Wojtas81 pisze: 08 paź 2025, 22:40 Oczywiście mogli by przesiąść się np na Androida, ale to oznacza rezygnację ze wszystkiego co osiągnęli i start od zera. Coś jak pójście drogą np Hammerhead.
Tylko czy tego chcemy ? Czy chcemy przejść z wytrzymałych urządzeń ze 180 godzin pracy na baterii, do urządzeń ładniejszych ale za to mniej trwałych z pracą na baterii do powiedzmy max. 8 godzin w szczycie ?
Tak, dokładnie tego chcemy jako ogół konsumentów. Czas pracy na baterii masz mocno nieaktualny, albo to następny "wpis z tezą". No, chyba, że przez całą wycieczkę oglądasz podświetlony ekran smartfona, ja tak nie robię, może dlatego w Bieszczadach kilka tygodni temu po 11 godzinnej wycieczce z Locusem w roli mapnika wycieczce miałem 65% baterii..
Mam smartfona za 1500 PLN.
Korzystałem z niego tak samo jak z Garmina: z rzadka odblokowałem ekran, żeby zerknąć na możliwe warianty trasy, jeśli chciałem coś zmieniać.
Turystyczny Garmin to dziś ekstrawagancja, może promil użytkowników korzysta rzeczywiście z tego, co jest przewagą w stosunku do smartfona, czyli zapuszczają się w teren na tyle odludny, na tak długo bez dostępu do cywilizacji, w tak trudnych warunkach pogodowych, że przewagi Garmina są odczuwalne.
Nie mam dokładnych danych, ale mogę się założyć, że ilość urządzeń: "smarfon + aplikacja (mapy.cz, Locus, OsmAND, inne) kontra turystyczne odbiorniki Garmina to stosunek jak... 100:1? A może i jeszcze więcej?
Ale tym bardziej, urządzenie za 2800 PLN wyjęte z pudełka powinno przynajmniej odpowiadać specyfikacji z instrukcji oraz mieć to, co producent pokazuje w filmach reklamowych.
Nie powinno resetować się w 100% przypadków, gdy na ekranie kompasu zmieniasz pulpit i wybierzesz wysokościomierz. (powtarzalne w 100% i takich bugów jest mnóstwo)
Wojtas81 pisze: 08 paź 2025, 22:40 Odnośnie do "Dokładności" 4 m.
Dam głowę, że chodzi o optymalizacje zużycia energii. Nie pierwszy raz byłoby to z resztą gdy na skutek wbudowanego oszczędzania energii, sygnał słabnie.
Użytkownicy oczekują efektów - 180 godzin pracy i jakoś trzeba je uzyskać.
To już byś nie miał głowy.
Po pierwsze: max 180 godzin pracy to miał GPSMap 67, właśnie ten z 1,5 m dokładności.
W nowym H1 deklarowany czas pracy spadł do 145 godzin, dokładność to max 4 metry.
Po drugie: krótszy czas pracy w H1 nie ma nic wspólnego z oszczędzaniem na dokładności, to jakaś absurdalna teza, poczytaj fora zagraniczne, tam moderatorzy z Garmina piszą, że będzie to poprawiane w kolejnych firmware. Po prostu większy o pół cala ekran (i dotykowy, więc jest znacznie więcej interakcji użytkownika z oprogramowaniem, przez przesuwanie mapy, menu itd) i szybszy procesor robią swoje.

Na tym kończę rozważania ogólne i - jeśli ktoś ma potrzebę - możemy zbadać inne funkcje H1 a ja ze swojej strony będę wrzucał nowe informacje, jeśli coś ciekawego w nim odkryję.
GPSMap H1 + Forerunner 965
Wojtas81
Bywalec

Wojtek Szydlowski pisze: 09 paź 2025, 06:19Proponuję zainstaluj to na telefonie, poświęć kilka godzin na poznanie podstaw.
Zainstalowałem, jeździłem na rowerze z pakietem silver. To nadal śmieszna apka, dobra tylko do planowania i przeglądania tras.
W żaden sposób nie zastępuje to nawigacji rowerowej. Nie wiem jak w pieszej.

I porównywanie tej apki do Garmina (czy jakiejkolwiek innej navi), to jakby porównywać Mercedesa albo Teslę z firmą, która produkuje same tylko nawigacje albo jakieś wykończenia. I stwierdzić, że ta druga firma "jest lepsza".
Wojtek Szydlowski pisze: 09 paź 2025, 06:19Podpowiem, chociaż pewnie mogłeś sprawdzić to sam: Locus Map to aplikacja tworzona przez niewielki zespół. Aplikacja jest DARMOWA.
Tak samo "darmowa" jak Komoot i inne tego typu apki. Pełno mikropłatności.
Wojtek Szydlowski pisze: 09 paź 2025, 06:19Możesz docenić pracę twórców kupując wersję Silver lub Gold
Nie tyle docenić, co bez tych pakietów niewiele zrobisz. "Za frytki" żaden programista nie będzie pracował. To jest tak zrobione żebyś musiał kupić.
Tak samo jak hydraulik nie naprawi ci cieknącej rury "za czekoladę", ew. możesz go "docenić" darowizną jeśli popierasz jego pracę :lol:
Wojtek Szydlowski pisze: 09 paź 2025, 06:19To tak, jakbyś pytał, dlaczego twórcy innej genialnej (i również darmowej) aplikacji Jakdojade nie zbudują własnej zajezdni autobusowej wraz z taborem autobusów, zamiast oferować "śmieszną aplikację". Absurd.
Dobrze, że to rozumiesz. Tą aplikację mogą sobie w buty wsadzić, bo nie mam na czym jej zainstalować.
Na czymś co by nadawało się do turystyki/roweru. Czymś co wytrzymywało by skrajne temperatury (mróz, przegrzanie), obsługę w deszczu, w rękawiczkach, było czytelne w słońcu, miało porządną baterię, wytrzymywało upadki. A do tego było w miarę poręczne.
Za namową różnej maści pseudo-specjalistów, próbowałem na tym jechać na rowerze (na tanim smartfonie) i odpowiedź jest nigdy więcej. Klatkowało to, miało skopany rerouting (jakieś pętelki).
Pomijam fakt, że telefon jest za duży, niewygodny, a wstrząsy czasem rozwalają autofocus lub stabilizację obrazu w aparacie.
Wojtek Szydlowski pisze: 09 paź 2025, 06:19Tak, dokładnie tego chcemy jako ogół konsumentów.
To niech sobie ten "ogół konsumentów" kupi Hammerhead Karoo. Już jest. Po co szukać ?
Jakoś nie widzę jednak masowej przesiadki na te urządzenia. Przeciwnie, wielu przesiada się z nich na coś innego.
Bo to urządzenia z obowiązkowym power bankiem. Ekran niedostosowany do obsługi w warunkach zewnętrznych (czytelność w słońcu, obsługa w deszczu). Ponadto jeden upadek na beton i możesz je wyrzucić.
Wojtek Szydlowski pisze: 09 paź 2025, 06:19To już byś nie miał głowy.
Po pierwsze: max 180 godzin pracy to miał GPSMap 67, właśnie ten z 1,5 m dokładności.
W nowym H1 deklarowany czas pracy spadł do 145 godzin, dokładność to max 4 metry.
:lol: :lol: :lol: Oceniasz to co widzisz na zewnątrz i to co ci odbiornik "przedstawia/prezentuje", a nie to jako to działa w środku.

I to są takie oceny Pana Józia. Nie masz nawet mglistego wyobrażenia złożoności współczesnych systemów operacyjnych.

Chyba myślisz, że zarządzanie energią w systemie operacyjnym to "3 linijki kodu". Nie, to cały, potwornie skomplikowany system zależności, którego można poprawiać i usprawniać bez końca. To też częste błędy (regresje), które wymagają poprawek (wycofywania się)
Jakby to było takie proste hop siup, to takie firmy jak Apple albo Google, nie miałyby problemów ze zwiększeniem czasu pracy na baterii swoich smart-zegarków. A tu się okazuje, że mimo bilionów $$$, nie potrafią z tym zrobić nic. Nic, dosłownie nic!
I to mimo, że jest to numer 1 na co skarżą się ich konsumenci.

A wiesz dlaczego tak jest ? Bo żeby poprawić baterię, musieliby cały system napisać praktycznie od nowa, z myślą o inteligentnym zarządzaniu energią właśnie. To jest niewykonalne w realnym świecie. Przerasta to nawet największe korporacje.
Wojtek Szydlowski pisze: 09 paź 2025, 13:49Ale pomiędzy hobbystycznym ambasadorem a bezkrytycznym fanem jest granica.
Nie jestem bezkrytycznym ambasadorem Garmina. Doskonale wiem o bugach, dlatego nawet nie myślę o wymianie Oregon 700 -> eTrex Touch.
Bo wiem jak będzie. Oregon jaki jest taki jest, ale co ma działać to działa.

Stwierdzam tylko, że w dzisiejszym świecie nie ma się co spodziewać, że ktoś zrobi dobre i tanie ręczniaki. To malejący rynek, w dodatku zarzynany konkurencją wewnętrzną (zegarki, rynek wtórny starych odbiorników). Nie wspominając o tym, że wielu zastanawia się czy ręczniaka w ogóle kupować (bo przecież "na grzyby" wystarczy smartfon).

A ty chcesz żeby ktoś na to ładował miliardy ?
Nawet Garmin komuś odpisał, że nie mogą naprawić wszystkich błędów GPSMAP 67, bo nie mają dość zasobów.
Możemy sobie teoretyzować, że można by zrobić to lepiej, ale pokaż mi "te lepsze urządzenia" w realnym świecie.

W ręcznikach ich nie ma, w rowerowych konkurencja wcale nie taka różowa, w zegarkach też (np T Rex 3 Pro wytycza trasy rowerowe autostradą po prąd).
Sytuację pogarsza dodatkowo zepsuty rynek i niska świadomość masowego konsumenta. Mam wrażenie, że teraz produkuje się nowy sprzęt pod YouTuberów i "do zabawy", a nie pod prawdziwych użytkowników i jako narzędzie.
Wojtas81
Bywalec

roro pisze: 11 paź 2025, 17:44Z wyznaczaniem tras dla samochodu, motocykla na mapie Topo Active nie powinno być problemu,
nawet gdy jest jedyną mapą w odbiorniku.
Oczywiście, że nie. Dostaniesz prostą kreskę.
Dopiero na OSMapie, City Navigator lub innej z samochodowym routingiem, dostaniesz normalną trasę samochodową.
roro
Bywalec

Wojtas81 pisze: 11 paź 2025, 22:22 Oczywiście, że nie. Dostaniesz prostą kreskę.
Napisałeś:

"To samo dotyczy wytyczania tras samochodowych i motocyklowych."

Uznałem, że nie mogłeś wyznaczyć trasy dla samochodu, i motocykla, tak jak nie mogłeś wyszukać adresu.
Wojtas81
Bywalec

Wytycza połączenie bezpośrednie (linia prosta) na trasie 10 km, czyli de facto nie wytycza.
Jak chcesz przejechać 10 km samochodem przez miasto i park po linii prostej ? :o To ma być trasa samochodowa, a nie trasa dla czołgu :lol:

Z resztą to pokrywa się z oficjalnymi danymi Garmina. Garmin TopoActive została połączona z mapą rowerową, ale nie z samochodową.
Do samochodu i motocykla nadal oficjalną mapą pozostaje Garmin City Navigator.

Oczywiście są też mapy nieoficjalne, które potrafią wytyczać trasy samochodowe, jak wspomniana OSMapa.
roro
Bywalec

Wojtas81 pisze: 12 paź 2025, 14:33 ..... czyli de facto nie wytycza.
Czyli przy jednej mapie Topo Active nie zniknęły opcje routingu.

Wojtas81 pisze: 12 paź 2025, 14:33 Jak chcesz przejechać 10 km samochodem przez miasto i park po linii prostej ? :o To ma być trasa samochodowa, a nie trasa dla czołgu :lol:
Może popełniłem błąd, wyznaczyłem dłuższą trasę dla samochodu niż 10 km, trasa nie jest linią prostą.

Jednak odradzam jazdę samochodem według mapy Topo Active.
Wojtas81
Bywalec

roro pisze: 12 paź 2025, 19:12Może popełniłem błąd, wyznaczyłem dłuższą trasę dla samochodu niż 10 km, trasa nie jest linią prostą.
Tak, popełniłeś błąd, bo użyłeś innego odbiornika (Oregon 650 to nie to samo co Oregon 700).

Ja załączając TopoActive i wyłączając inne mapy, nie mam możliwości wytyczenia tras ani dla samochodu ani dla motocykla (rysuje tylko linie proste).
Wytycza natomiast prawidłowe trasy dla wszystkich innych profili (kolarstwo, kolarstwo rekreacyjne, turystyka piesza, jazda terenowa, itp.).

Natomiast po wyłączeniu TopoActive i włączeniu Osmapy, trasa samochodowa wytyczana jest normalnie i poprawnie po drogach do tego przeznaczonych.

Więc wnioskuję, że Garmin wyłączył możliwość wytyczania tras samochodowych i motocyklowych na mapie TopoActive, na wersji firmware którą posiadam (v6.00).
roro
Bywalec

Wojtas81 pisze: 12 paź 2025, 21:17 Więc wnioskuję, że Garmin wyłączył możliwość wytyczania tras samochodowych i motocyklowych na mapie TopoActive, na wersji firmware którą posiadam (v6.00).
Ja nie popełniłem błędu, napisałeś, że wyznaczanie trasy jako linii prostej
jest po stronie mapy, a przyczyna (pewnie słuszna) jest po stronie odbiornika.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

W Oregonie 700 na pewno nie ma routingu dla samochodu i motocykla na mapie TopoActive 2025.10.
roro pisze: 12 paź 2025, 21:33
Wojtas81 pisze: 12 paź 2025, 21:17 Więc wnioskuję, że Garmin wyłączył możliwość wytyczania tras samochodowych i motocyklowych na mapie TopoActive, na wersji firmware którą posiadam (v6.00).
Ja nie popełniłem błędu, napisałeś, że wyznaczanie trasy jako linii prostej
jest po stronie mapy, a przyczyna (pewnie słuszna) jest po stronie odbiornika.
Koledzy, coś jest nie tak w Waszym sporze, bo Garmin podaje na stronie oficjalnie taką informację:
Na tej mapie dostępnych jest kilka różnych opcji trasowania.

Mapy TopoActive zapewniają nawigację po drogach i szlakach dla pieszych i rowerzystów, ale nawigacja w linii prostej działa tylko w przypadku trasowania dla samochodów lub motocykli. Mapy TopoActive oparte są na mapach OSM (OpenStreetMaps), które nie zostały zweryfikowane pod kątem bezpieczeństwa dla pojazdów samochodowych. Ponadto opcja nawigacji do adresu nie jest dostępna w tej mapie.
źródło oficjalne
Czy to zatem na pewno kwestia różnic w oprogramowaniu Oregona 650, czy też "roro" ma włączoną również inną routowalną mapę?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
roro
Bywalec

Ograniczenie w wyznaczaniu trasy według rotingu dla samochodu jest po stronie Fv.

Mój odbiornika przy jednej mapie w odbiorniku wyznacza trasę zakręt po zakręcie.

Moim zdaniem Garmin słusznie postąpił ograniczając na mapie Topo Active wyznaczane tras routingiem dla samochodu,
jednak trasa nie musi być liną prostą między punktem A i B, można ( sądzę, że również w Oregonie 700 ) zaplanować trasę
bezpośrednią, która nie będzie liną prostą między dwoma punktami.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Post autor: Marko »

Wojtas81 pisze: 12 paź 2025, 21:17
roro pisze: 12 paź 2025, 19:12Może popełniłem błąd, wyznaczyłem dłuższą trasę dla samochodu niż 10 km, trasa nie jest linią prostą.
Wytycza natomiast prawidłowe trasy dla wszystkich innych profili (kolarstwo, kolarstwo rekreacyjne, turystyka piesza, jazda terenowa, itp.).
Mocno bym z Wami polemizował. Próba wyznaczenia trasy do punktu oddalonego w linii prostej o ok. 50-60 km skończyła się dla mnie błędem. Bez dodania punktów pośrednich do trasy się nie obędzie.
Słabe to, 100 razy lepiej nawigować wg śladu, albo VeloMapy, zwłaszcza wtedy, jeśli długość wycieczki rowerowej wynosi ok. 100-200 km.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
ODPOWIEDZ