CNE - Problem z Junction View (widok skrzyżowań)

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Re: CNE - Problem z Junction View (widok skrzyżowań)

Post autor: Marko »

Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
kaltam
Bywalec

Post autor: kaltam »

Znam to ale miałem nadzieję, że po kilku tygodniach pisania o tym na różnych forach Garmin uporządkuje to, a tu nic. Problem się pogłębił bo pojawiły się wersje z literą "C" na końcu nazwy plików JCV (wpierw była "A"). Podejrzewam, że odpuścili sobie temat i miejmy nadzieję, że przy następnej aktualizacji (kwiecień ?) uporządkują te pliki. Poza tym można podejrzewać, że problem plików JCV nie zależy tylko od rodzaju ściąganej mapy (pełna Europa, sam kraj , itd) ale także od typu nuvi.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Wersje A, B, C odpowiadają CNE 2011.30, 2011.31 i 2011.32

Nowa wersja CNE 2011.40 już jest gotowe, pewnie lada moment zacznie się udostępnianie.

Moim zdaniem 1490 dostaje z definicji inny plik JCV niż 3790. Można pokombinować z modyfikacją GarminDevice.xml, żeby ściągnąć od Garmina ten właściwy. Kombinacja polega na tym, że produkuje się kopię katalogów nuvi na dysku przenośnym, wrzuca GarminDevice.xml do katalogu \Garmin i ściąga aktualizację. Próbowałbym podmienić zapisy w oryginalnym pliku xml na takie wartości:

Kod: Zaznacz cały

<Model>
<PartNumber>006-B1101-00</PartNumber> 
<SoftwareVersion>360</SoftwareVersion> 
<Description>nüvi 3790</Description> 
</Model>
I ewentualnie ten kavalek:

Kod: Zaznacz cały

<UpdateFile>
<PartNumber>006-D2504-02</PartNumber> 
<Version>
<Major>2</Major> 
<Minor>0</Minor> 
</Version>
<Path>.System/JCV</Path> 
<FileName>D2504020C.JCV</FileName> 
</UpdateFile>
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
futrzak6
Początkujący

Post autor: futrzak6 »

po aktualizacji do 2011.40 znów JV nie działa...
znów trzeba z neta ściągać z wersji 3790 tak ?
nuvi 1490T
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Nie
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Zibi_67
Początkujący

Post autor: Zibi_67 »

Witam, dzisiaj zauważyłem 'ciekawe' zachowanie się JV w CNE 2011.4 w mojej 765T podczas jazdy A2, w stronę Poznania (z kierunku Łódź, Warszawa), na zjeździe 'Dębina" nie pojawił się obrazek JV. Wracając A2 i zjeżdżając na węźle 'Stryków' obrazek JV pojawił się. W poprzedniej wersji CNE 2011.32 JV węzła 'Dębina' działał prawidłowo. Czy może ktoś z Forumowiczów zauważył podobne 'braki' w JV w 2011.4 i czy można temu zaradzić, np. przez ponowną instalację tej wersji CNE. A może się po prostu czepiam :?: :lol: Poza tym zauważyłem, że JV w wersji 2011.32 pojawiał się, gdy do węzła było ok. 1,8 - 1,6 km, teraz w 2011.4 JV np. dla węzła 'Stryków' pojawił się na około 1,2 - 1,0 km przed zjazdem. Inny przykład, jaki zauważyłem, dla węzła 'Nowe Marzy' na A1, w kierunku Grudziądz, Łódź, JV pojawił się na 0,6 - 0,5 km przed rozjazdem, ale tam jest inna sytuacja z uwagi na faktyczną zabudowę rozjazdów po wyjeździe z bramek i odległości do pokonania. Czyżby programiści CNE postanowili pokazać JV kierowcy bliżej zjazdu, aby 'nie zapomniał' jak ma się zachować i nie przegapił zjazdu :D, pozdrawiam.
765Tx2; forerunner 310XT
daniel4g
Bywalec

Post autor: daniel4g »

Witam,

Nie udało mi się odnaleźć odpowiedzi na forum chociaż za pewne gdzieś tu jest. Czy do działania funkcji Lane Asyst niezbędny jest plik z rozszerzeniem JVC :?: Chodzi mi o to czy jeśli hipotetycznie przy aktualizacji CNE nie ściągnąłby mi się plik odpowiedzialny za Junction Viev to czy asystent pasa ruchu działałby normalnie czy też nie?
NUVI 760+CNE2008+GPMapa 2008
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

daniel4g pisze: Czy do działania funkcji Lane Asyst niezbędny jest plik z rozszerzeniem JVC :?:
Nie jest niezbędny. Można go spokojnie usunąć z odbiornika - co zresztą uczyniłem. Wyświetlanie LA pozostało.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
daniel4g
Bywalec

Post autor: daniel4g »

Czyli wychodzi na to, że asystent pasa ruchu zawarty jest w danych mapowych w pliku np gmapsupp.img tak :?: Czy może jest jeszcze jakiś inny plik, który odpowiada za tę funkcję :?: Właśnie sprzedałem nuviego 760 i jako następce wybrałem model 1490t. Czytając o róznych problemach z aktualizacją która czasami nie pobiera pliku JVC wolę się dowiedzieć co i jak :wink: To może jeszcze ostanie pytanie: wiem, że 1490t nie obsługuje budynków 3D więc plik z mapą 3D nie jest potrzebny, ale czy aby w 100% wykorzystać mozliwości tego modelu trzeba posiadać tylko plik *.*img oraz *.*JVC czy niezbędne są jeszcze inne pliki :?: Czytałem też coś o obsłudze stref czasowych ale nie bardzo wiem z czym to się je i czy wymagany jest oddzielny plik. Odbiornik będe posiadał z dożywotnia aktuaizacją map.
NUVI 760+CNE2008+GPMapa 2008
sdsyc
Radny
Has thanked: 4 times

Post autor: sdsyc »

daniel4g pisze:Czyli wychodzi na to, że asystent pasa ruchu zawarty jest w danych mapowych w pliku np gmapsupp.img tak :?:
Tak
daniel4g pisze:Czy może jest jeszcze jakiś inny plik, który odpowiada za tę funkcję :?:
Nie
daniel4g pisze:ale czy aby w 100% wykorzystać mozliwości tego modelu trzeba posiadać tylko plik *.*img oraz *.*JVC czy niezbędne są jeszcze inne pliki :?:
Nowy nuvi powinien je zawierać.
daniel4g pisze:Czytałem też coś o obsłudze stref czasowych ale nie bardzo wiem z czym to się je i czy wymagany jest oddzielny plik.
gmaptz.img
Nowe nuvi powinno to mieć, ostatnio webmapupdater zaktualizował bez problemu.
ODPOWIEDZ