Zakupy w USA
Dzień Dobry. Chciałbym powitać wszystkich forumowiczów ponieważ dzisiaj dołączyłem do Waszego grona. Swoje turystyczne wojaże chcę ułatwić sobie używając odbiornika GPS.
Przejrzałem zapisy nt guzikologii, odklejajacej się gumy i mój wstępny wybór GPSMap 60CSx. Mimo nowej ceny od 1.02.2008 to ciągle spora kwota. Czy to dobry wybór, pomijając cene? A może Colorado. Jestem w tej dobrej sytuacji, że mój znajomy często podróżuje w relacji USA Polska. Gdzie kupować w stanach, żeby dostac dobrą cene. Link podany przez TomSa pokazuje cenę 288,75+14,95 a nie 257USD. Czy czekają mnie jakieś wydatki zwiazane z przystosowaniem urządzenia do warunków polskich?
Pozdrawiam, Michal
Przejrzałem zapisy nt guzikologii, odklejajacej się gumy i mój wstępny wybór GPSMap 60CSx. Mimo nowej ceny od 1.02.2008 to ciągle spora kwota. Czy to dobry wybór, pomijając cene? A może Colorado. Jestem w tej dobrej sytuacji, że mój znajomy często podróżuje w relacji USA Polska. Gdzie kupować w stanach, żeby dostac dobrą cene. Link podany przez TomSa pokazuje cenę 288,75+14,95 a nie 257USD. Czy czekają mnie jakieś wydatki zwiazane z przystosowaniem urządzenia do warunków polskich?
Pozdrawiam, Michal
-
bartoszgorecki
- Nowy
GPS z usa
witam wszystkich forumowiczow. od dluzszego czasu przebywam w usa. od czasu do czasu wysylam elektronike do polski i tam sprzedaje wsrod znajomych. jak do tej pory udaje mi sie unikac cla, a wysylalem rowery, aparaty fot., zestawy kina domowego i gps. wysylam za posrednictwem polskich firm przewozowych (sa dwie), zarowno statkiem jak i samolotem. nigdy nie deklarowalem faktycznej wartosci towaru. zazwyczaj zglaszam wartosc <100$. od obslugi dowiedzialem sie ze tak zadeklarowane paczki nie sa clone.
pozdrawiam,
Bartosz Gorecki
pozdrawiam,
Bartosz Gorecki
Załóżmy taką sytuacje:
Wysyłamy paczkę z USA z elektroniką (GPS Garmin:)). Oznaczmy ją jako GIFT, deklarowana cena poniżej 100$, do paczki wkładamy kopie dokumentów zakupu (paragon, faktura). Na granicy polskiej mamy pecha, paczka została przeznaczona do oclenia i otwarta. I tutaj pojawia się pytanie.
W jaki sposób zostanie naliczone cło i vat?
Celnik uwzględni kopie dokumentów zakupu i cenę zakupu sprzętu w USA i na tej podstawie obliczy cło i vat za użądzenie? czy cło i vat zostanie naliczony po krajowych (polskich) cenach sprzętu?
Pozdrawiam
Wysyłamy paczkę z USA z elektroniką (GPS Garmin:)). Oznaczmy ją jako GIFT, deklarowana cena poniżej 100$, do paczki wkładamy kopie dokumentów zakupu (paragon, faktura). Na granicy polskiej mamy pecha, paczka została przeznaczona do oclenia i otwarta. I tutaj pojawia się pytanie.
Celnik uwzględni kopie dokumentów zakupu i cenę zakupu sprzętu w USA i na tej podstawie obliczy cło i vat za użądzenie? czy cło i vat zostanie naliczony po krajowych (polskich) cenach sprzętu?
Pozdrawiam
Nie wiem jak to zostanie wycenione.stasimon pisze:Wysyłamy paczkę z USA z elektroniką (GPS Garmin:)). Oznaczmy ją jako GIFT, deklarowana cena poniżej 100$...
Zastanawiam sie tylko, czy taka przesylka "w czasie oclenia" nie moglaby np. "zginac"... Wtedy to nawet nie trzeba placic cla, omija sie VAT, a na dodatek mozna odzyskac 100$
Gina takie paczki? Kiedys ginely rozne przesylki, ale to bylo dawno...
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Zaginiona paczka. Nad takim scenariuszem również się zastanawiałem.Bas pisze:
Nie wiem jak to zostanie wycenione.
Zastanawiam sie tylko, czy taka przesylka "w czasie oclenia" nie moglaby np. "zginac"... Wtedy to nawet nie trzeba placic cla, omija sie VAT, a na dodatek mozna odzyskac 100$
Gina takie paczki? Kiedys ginely rozne przesylki, ale to bylo dawno...
Temat "paczek" zza oceanu mam przećwiczony dosyć dobrze.
Oznaczanie paczki jako GIFT nic nie daje. Omijasz cło tylko w przypadku gdy zadeklarowana wartość nie przekracza 60 USD a w dokumentach celnych nie będzie faktury (czyli wysyłka od osoby prywatnej).
Amerykańskie firmy bardzo niechętnie godzą się na zaniżanie wartości na deklaracji i na niewkładanie faktury do dokumentów celnych. Zdarzyło mi się, że po takiej prośbie odmówili mi sprzedaży towaru (i to to akurat na ebay'u - zakup od osoby prywatnej).
Cło naliczane jest od od wartości towaru (kwota brana z deklaracji celnej lub faktury znajdującej się w dokumentach celnych). VAT naliczany jest od wartości towaru powiększoną o cło i uwaga o koszty przesyłki - moim zdaniem to czyste złodziejstwo i rozbój w biały dzień.
Niewielkim pocieszeniem niech będzie to, że czasem moje paczki nawet z fakturą na grubo powyżej 300 usd jakimś cudem omijały cło i listonosz pukał z paczuszką do moich drzwi

Oznaczanie paczki jako GIFT nic nie daje. Omijasz cło tylko w przypadku gdy zadeklarowana wartość nie przekracza 60 USD a w dokumentach celnych nie będzie faktury (czyli wysyłka od osoby prywatnej).
Amerykańskie firmy bardzo niechętnie godzą się na zaniżanie wartości na deklaracji i na niewkładanie faktury do dokumentów celnych. Zdarzyło mi się, że po takiej prośbie odmówili mi sprzedaży towaru (i to to akurat na ebay'u - zakup od osoby prywatnej).
Cło naliczane jest od od wartości towaru (kwota brana z deklaracji celnej lub faktury znajdującej się w dokumentach celnych). VAT naliczany jest od wartości towaru powiększoną o cło i uwaga o koszty przesyłki - moim zdaniem to czyste złodziejstwo i rozbój w biały dzień.
Niewielkim pocieszeniem niech będzie to, że czasem moje paczki nawet z fakturą na grubo powyżej 300 usd jakimś cudem omijały cło i listonosz pukał z paczuszką do moich drzwi
Ostatnio zmieniony 03 mar 2008, 19:14 przez harcerzyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Mam kuzyna w stanach. On by mi prywatnie wysłał paczkę. Wysyłka nie szła by bezpośrednio ze sklepu. Zadeklarowaną cenę paczki musze potwierdzić dokumentami?
Ostatnio zmieniony 03 mar 2008, 22:13 przez stasimon, łącznie zmieniany 1 raz.
osoba prywatna wysyłając paczkę do Polski wypełnia tylko deklarację celną, czyli rodzaj oświadczenia nt. zawartości i wartości paczki. To jest podstawą dla Polskiego urzędu celnego do obliczenia cła i vatu. Jak wartość będzie niska (poniżej 60 USD) to masz bardzo duże szanse, że na cło w ogóle nie wpadnie. Jeśli wpadnie na cło to urząd będzie chciał od Ciebie pisemne oświadczenie o wartości przesyłki i na podstawie tego oświadczenia obliczy Ci cło i VAT.
Odradzam zakupy w sklepie w USA polecanym przez Pinixa we wrzesniu 2007 - strona 2 tego tematu. Nie zrealizujemy Twojego zamowienia, bo Twoja karta jest International, a nie American. Korespondowanie, odblokowywanie zastopowanej kwoty i takie tam niedogodności. Zawsze twierdziłem, że po tych zza wielkiej wody wszystkiego można się spodziewać. Poza wszystkim te nasze karty jakieś ułomne, mimo że opłaty spore, nie mówiąc o stopie odsetkowej. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
POLAMER
Czytam opisywane przez Was doświadczenia z przesyłkami do Polski.
Proszę pomóżcie mi w sprawie wysłania paczki do Polski przez POLAMER.
Prosze o pomoc,gdyż robię to po raz pierwszy i mam poprostu kłopot. Chcę wysłać rowerek dziecięcy za 58 dolarów.Waży 26.5 pound.W cenniku Polameru cena za wysyłkę drogą morską jest ok 23 dolary.A gdy wchodzę w opcje :wylicz koszt przesyłki wyskakuje mi 157 dolarów!!!!!!!!!
Czy może wiecie która cena jest bliska prawdy? Bo różnica jest kolosalna.
Przy okazji jeszcze jedno:czy jest cło na rowery?
Dzięki.
Proszę pomóżcie mi w sprawie wysłania paczki do Polski przez POLAMER.
Prosze o pomoc,gdyż robię to po raz pierwszy i mam poprostu kłopot. Chcę wysłać rowerek dziecięcy za 58 dolarów.Waży 26.5 pound.W cenniku Polameru cena za wysyłkę drogą morską jest ok 23 dolary.A gdy wchodzę w opcje :wylicz koszt przesyłki wyskakuje mi 157 dolarów!!!!!!!!!
Czy może wiecie która cena jest bliska prawdy? Bo różnica jest kolosalna.
Przy okazji jeszcze jedno:czy jest cło na rowery?
Dzięki.
-
SP2BZW
czy ja wiem czy wszystkiego ? po prostu część sprzedawców w USA nie honoruje europejskich kart...Michal pisze:Zawsze twierdziłem, że po tych zza wielkiej wody wszystkiego można się spodziewać.
i jak ''życie pokazuje" mogą sobie na to pozwolić... jedynym wyjściem w tej sytuacji jest "posiadanie" rezydenta/przyjeżdzającego który przywiezie sprzęt