Garmin Colorado - Faq & Issues

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
stasimon
Początkujący
Kontakt:

Post autor: stasimon »

kwieto pisze: Natomiast tak wygląda wykres ciśnienia (barometr), przy ustawieniach "stała wysokość":

Obrazek Obrazek Obrazek

Widać gigantyczną dziurę, gdzie ciśnienie dochodzi do zera (sic!) Spadek zaczyna się w okolicach godziny wyłączenia odbiornika, pionowy wzrost - po jego włączeniu.

Co ciekawe, przy przesuwaniu kursorem po wykresie spadek ten jest pokazywany niejednoznacznie. Przy cofaniu się w czasie np. godzina 20:26 jest na spadku:
Obrazek

Natomiast jeśli będziemy się przesuwać do przodu, godzina 22:56 jest jeszcze na "płaskiej" części wykresu, tuż przed jego gwałtownym spadkiem:
Obrazek

Szczerze mówiąc, trochę tego nie rozumiem :/
Dokładnie tak samo, identycznie wyglądały wykresu u mnie tylko, że ja mam od zawsze włączoną Zmienną Wysokość. Gdy przesuwałem kursorem w lewo w prawo wykresu zachowywał się u mnie dokładnie tak samo jak u Ciebie Kwieto.

Gdy zacząłem się bawić w wyjmowanie i wykładnie baterii (może zabrzmi to dziwnie) ale obserwowane problemy z wykresem ustąpiły i wykres się "wyrównał" i przy różnych skalach podziałki zaczął zachowywać proporcje.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Obrazek
Obrazek

GPS był włączony od 24.07 od godz 9:00 (godzina ta się już nie zarejestrowała na wykresie). Zgasł o ok godz 1:10 25.07, w tedy też wymieniłem baterie na nowe ale odbiornik był wyłączony

Wykres skomentujcie sami.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 lip 2008, 15:53 przez stasimon, łącznie zmieniany 5 razy.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

rotsik pisze:
GPS Maniak pisze:
Magnoom pisze:60CSx jest w terenie i nie mam jak sprawdzić.
Przecież 60CSX nie ma możliwości śledzenia trendu ciśnienia po wyłączeniu :!:
nie ma?
Bo ja coś włączyłem w menu wysokościomierz i widziałem jak ekran mrugał chyba co 15 minut i jak rano włączyłęm to zobaczyłem wykres zmian ciśnienia...To ja już nie wiem sam :D
Pewnie się nie zrozumieliśmy i piszemy o różnych sprawach.

Nie mam w tej chwili 60CSX, zatem nie sprawdzę, ale jakoś jestem przekonany że 60CSX nie ma tej opcji:

Obrazek

Włączony odbiornik zbiera informacje o zmianie ciśnienia. To oczywiste. Tyle że ja skojarzyłem rozważania z wątku z pracą odbiornika w funkcji barometru. Czyli także w nocy, kiedy po pierwsze to jest najbardziej przydatne, a po drugie kiedy odbiornik jest wyłączony i nie zżera baterii. I powiem szczerze, trochę mnie zaskoczyłeś. Moim zdaniem 60CSX nie zbiera takich informacji po wyłączeniu, ale ..... nie dam się zabić z tego powodu :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

stasimon pisze:GPS był włączony od 25.07 od godz 9:00 (godzina ta się już nie zarejestrowała na wykresie). Zgasł o ok godz 1:10 25.07, w tedy też wymieniłem baterie na nowe.
To jeszcze sprawdź proszę, jak jest przy ustawieniu skali innym niż 12h.
Przy 12h i u mnie tej "dziury" nie widać.

Powiem więcej - "dziura" jest tylko przy skali 45 minut.
Przy czym jak teraz włączyłem odbiornik, to "dziura" jest między ostatnim wyłączeniem a ponownym włączeniem - poprzednia (ta ze screenshotów) zniknęła
:shock:

Czy u Ciebie ta wyrównana linia to okres gdy odbironik był wyłączony, natomiast ta "postrzępiona" część wykresu dotyczy czasu gdy odbiornik pracował normalnie?
Ostatnio zmieniony 26 lip 2008, 15:59 przez kwieto, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
stasimon
Początkujący
Kontakt:

Post autor: stasimon »

Potwierdzam.
Przy skali 12h i 6h dziury nie było widać i wykres wyglądał prawidłowo.
Problemy zaczynały się pojawiać przy małych skalach czyli przy skali 45min 1h. Przy skali 3h niestety nie przypominam sobie jak wykres się kształtował.
Obecnie wszystko jest OK. Wykresy które udostępniłem wyglądają poprawnie we wszystkich skalach.

Postrzępiona linia to efekt pracy włączonego odbiornika.
Prosta linia biegnąca w górę powstała gdy odbiornik był wyłączony (włączał się co 15min by dokonać zapisu ciśnienia)
Ostatnio zmieniony 26 lip 2008, 16:02 przez stasimon, łącznie zmieniany 1 raz.
kwieto
Garniak

To jeszcze proszę odpowiedz na pytanie które dopisałem powyżej :")
Awatar użytkownika
rotsik
Początkujący

Post autor: rotsik »

GPS Maniak pisze: Moim zdaniem 60CSX nie zbiera takich informacji po wyłączeniu, ale ..... nie dam się zabić z tego powodu :wink:
Ja też się zabić nie dam że zbiera, może faktycznie coś pomyliłem. Zobaczyłem tylko że rano pojawił się wykres ciśnienia z nocy...
GPSMap 60CSx +GpMapa 2007.1 +ump pcPL + topo100
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

W moim 60CSx nie widzę opcji dla zapisu trendu ciśnienia. Firmware 3.70.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
mbaszyns
Bywalec

Post autor: mbaszyns »

GPS Maniak pisze: Nie mam w tej chwili 60CSX, zatem nie sprawdzę, ale jakoś jestem przekonany że 60CSX nie ma tej opcji:

Obrazek

..

Moim zdaniem 60CSX nie zbiera takich informacji po wyłączeniu, ale ..... nie dam się zabić z tego powodu :wink:
Bo nie ma.
Dla PouchX widzę jednak zadanie domowe ;-) - złe tłumaczenie. IMHO "Trend' a nie "tręd' powinno być :-)
Michał
GPS II+, 60CSx, Colorado 300, Nuvi1350T + LA/JCV, PL To po, Motorola Defy+ Android 4.4.4 (CM11), Lenovo Yoga 8, Locus, OSMAnd
Awatar użytkownika
rotsik
Początkujący

Post autor: rotsik »

nie ma tej opcji ale czemu w takim razie zapisuje dane z nocy kiedy był wyłączony i pokazuje na wykresie?
GPSMap 60CSx +GpMapa 2007.1 +ump pcPL + topo100
Awatar użytkownika
soko
Garniak

Post autor: soko »

60CSx dane z nocy niby zapisuje, ale chyba nic nie są warte ( podobnie jak w Colorado ):

Tak wyglądają screenshoty z Colorado za ostatnią noc:
Obrazek Obrazek

z 60CSx:
Obrazek Obrazek Obrazek

A tak z 60CS :

Obrazek Obrazek Obrazek

Wczoraj około 15 wszystkie trzy zostały nastawione na taką samą wysokość w ramach kalibracji, po czym po kilku minutach zostały wygaszone. Raczej nie miały szans pobrać pozycji, ale głowy nie dam. Leżały razem w jednej torbie stale w jednym miejscu. Zostały włączone ok. 06:30 i pobrałem te obrazki. Różnice czasu na ekranach wynikają z tego, że czasu na nich nie korygowałem.

Bez komentarza.

Pozdrawiam Krzysztof
60CSx, Colorado 400t, Suunto X10, Colorado 300 i Colorado 400c. 86S, 79S.
Moja "Instrukcja Obsługi Colorado": Link: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=67948#p67948
kwieto
Garniak

Czyli tak jak u mnie - prosta krecha od punktu wyłączenia do ponownego włączenia odbiornika.

No dobra, postaram się po południu naskrobać coś do supportu, zobaczymy co mi powiedzą :")
Awatar użytkownika
pinix
Początkujący

Post autor: pinix »

kwieto pisze: No dobra, postaram się po południu naskrobać coś do supportu, zobaczymy co mi powiedzą :")
Jestem ciekaw czy chłopaki z supportu udzielili Ci już odpowiedzi?

Swoją drogą przydałaby się taka funkcjonalność.
kwieto
Garniak

pinix pisze:Jestem ciekaw czy chłopaki z supportu udzielili Ci już odpowiedzi?
Chłopaki z supportu od trzech dni twierdzą że "support system is off, please try after few minutes". :")

Chciałem ich zapytać jeszcze raz (w końcu "3 business days" zobowiązuje - chyba) no ale nie mogę ze względu na powyższe.

Ale będę próbował :")
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Ktoś już zauważył że w polskim sofcie nie ma V, nie ma też X.
Zadanie dla frasuna ;)
Jest jeszcze nie przetłumaczony komunikat przy odłączeniu od zasilania w samochodzie.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Zachu pisze:Ktoś już zauważył że w polskim sofcie nie ma V, nie ma też X.
Zadanie dla frasuna ;)
Jest jeszcze nie przetłumaczony komunikat przy odłączeniu od zasilania w samochodzie.
Raczej zadanie dla PouchX, to spod jego palca wychodzą spolonizowane pliki firmware.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
ODPOWIEDZ