Garmin nuvi 765 t
Re: Garmin nuvi 765 t - test opinia pytania
A ja chyba nie czaję bazy...
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
-
art.mariusz
- Początkujący
Bazy garmina, navteq, gpmapy czy cia...
Tak jak to kombinuja inne firmy produkujace nawigacje samochodowe.
Tak jak to kombinuja inne firmy produkujace nawigacje samochodowe.
Garmin nie jest tak jak inne firmy produkujące nawigacje samochodowe:-)
Po pierwsze, nawigacje samochodowe to tylko fragment oferty Garmina. Najwyraźniej założenie Garmina jest takie, żeby te odbiorniki były jak najprostsze. Funkcje, o których piszesz nie bardzo pasują do takiej koncepcji.
Po drugie w przypadku Garmina sytuacja jest dokładnie odwrotna. To użytkownicy kombinują i dzięki temu sprzęt Garmina jest ciekawy.
Po pierwsze, nawigacje samochodowe to tylko fragment oferty Garmina. Najwyraźniej założenie Garmina jest takie, żeby te odbiorniki były jak najprostsze. Funkcje, o których piszesz nie bardzo pasują do takiej koncepcji.
Po drugie w przypadku Garmina sytuacja jest dokładnie odwrotna. To użytkownicy kombinują i dzięki temu sprzęt Garmina jest ciekawy.
Jak już popej napisał Garmin nie tworzy map tylko je kupuje od Navteq'a. Aczkolwiek na stronie www mają jakiś wybitnie mało user-friendly formularz do zgłoszenia błędówart.mariusz pisze:Bazy garmina,
Navteq zarabia na Garminie i na całej masie innych firm. Dlaczego Garmin ma pomagać Navteq'owi? Przecież w ten sposób będzie pomagać większości swojej konkurencji....art.mariusz pisze:navteq,
GPMapa to Imagis nie Garmin. Dlaczego Garmin ma pomagać Imagisowi???art.mariusz pisze:gpmapy
Tzn niby kto? TT? W końcu jest właścicielem TA więc ma w tym interes. Kto jeszcze?art.mariusz pisze: czy cia...
Tak jak to kombinuja inne firmy produkujące nawigacje samochodowe.
Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
-
art.mariusz
- Początkujący
Popej malo widac za tych brwi na twoim avatarze czy ty żartujesz czy ty naparwdę tak wąsko postrzegasz temat.popej:
Garmin nie jest tak jak inne firmy produkujące nawigacje samochodowe:-) ...
Za całym szacunkiem, ale każde Twoje zdanie w tym wątku nie wniosło nic konkretnego do pytania prócz podobnych "obwieszczeń" jak by Garmin był twoim sztandarem.
Pytam o coś konkretnie, jeśli nie masz konkretnego rozwiązania na zadany problem to po co śmiecisz. Zachowujesz się jak być chciał tylko zadymiać. Pisz konkretnie bo ten wątek jest już przesycony podobnymi pustymi tresciami.
Co dokladnie uzytkownicy Garmina "kombinuja" w tym konkretnym przypadku do czego mozna sie ew. przylaczyc masz na myśli http://ump.waw.pl/?
Swietnie! jak pisalem popieram!!! ale w oprogramowaniu Gramina nie ma wygodnej funkcji do zbierania odpowiednich danych na potrzeby budowania takiej wspolnej mapy?
A co bedzie jak wszsycy sie napracuja, a Garmin zablokuje uzywanie takiej mapy bo jesli nie zaimplemetowal tego w ogole moze zwyczajnie nie bierze sprzedaży nawigacji samochodowych na powaznie? Nie kupil TeleAtlasu, Navteq tez odpuscil i kupila go Nokia... Moze za rok się okaże, że wychodzą z tego tematu i zablokują swoją platformę na podobne pomysły jak umap? Ma ktos moze jakis oficjalny uklad z Garminem, czy chocby poloficjalne wsparcie Garmina dla podobnych dzialan?
Wiele rzeczy nie rozumiem, ty tez z tego co pisze. Wybaczcie, że się teraz jako nowicjusz wymądrzam ale w moim przekonaniu powiem to dla dobra tej sprawy chyba ze sa jakies jeszcze interesy za tym wszsytkim ukryte, bo jesli nie to:
Prosze nie mądrzcie sie, nie przesmiewajcie jak by to byla pisakownica, jesli chcecie miec powazne forum, piszcie konkretnie, przekonujac i jednajac sobie nowych uzytkonikow argumnetami, a nie frazesami.
Pozdrawiam z szacunkiem wszystkich.
Dziękuję Ci za odpwiedzi i cierpliwośc za tłumaczenie co to jest... ale przeciez WikiPedia jest 2 kjlikniecia stad i ja juz to wiem inaczej bym nie zabieral zdania na temat. Przepraszam też, za mały żart CIA to http://pl.wikipedia.org/wiki/CIA.wojtek:
Mam nadzieje, ze sie nie obraziles a przyjemiesz to jako maly zart aby rozladować napiecie jakie pojawia się w tym wątku.
Taki znaczek:-) świadczy o żartobliwym tonie wypowiedzi.art.mariusz pisze:Popej malo widac za tych brwi na twoim avatarze czy ty żartujesz czy ty naparwdę tak wąsko postrzegasz temat.
Nie ma żadnego pytania w Twoim poscie, do którego nawiązuję.art.mariusz pisze:Pytam o coś konkretnie, jeśli nie masz konkretnego rozwiązania na zadany problem to po co śmiecisz.
Po pierwsze użytkownicy nie oznacza tylko kierowców samochodów. To turyści, rowerzyści, paralotniarze, wodniacy, motocykliści, sportowcy itd. Każdy z nich stosuje dedykowane urządzenia. Zobacz w podpisach dyskutantów, maniacy na tym forum miewają po kilka różnych odbiorników. Inaczej od Ciebie patrzą na tryb rowerowy, bo na rower wybierają inny sprzęt.art.mariusz pisze:Co dokladnie uzytkownicy Garmina "kombinuja" w tym konkretnym przypadku do czego mozna sie ew. przylaczyc masz na myśli http://ump.waw.pl/?
Po drugie użytkownicy kombinują: kolekcjonują mapy, tworzą własne mapy, tworzą oprogramowanie. Inne firmy kombinują, jak stworzyć społeczność użytkowników, która współpracowałaby i wspomagała biznes. W przypadku Garmina taka społeczność istnieje bez udziału czy zasługi tej firmy. Jak dla mnie, znacznie ciekawsze jest to, co sam mogę zrobić, niż to co mi zaoferuje producent
Owszem, są funkcje przydatne do tworzenia UMP. Np. poszukaj na forum informacji o ukrytym tracklogu.art.mariusz pisze:Swietnie! jak pisalem popieram!!! ale w oprogramowaniu Gramina nie ma wygodnej funkcji do zbierania odpowiednich danych na potrzeby budowania takiej wspolnej mapy?
Nic, Garmin na tym straci. Ale z powodu kombinowania, system Garmina mógłby istnieć nawet bez Garminaart.mariusz pisze:A co bedzie jak wszsycy sie napracuja, a Garmin zablokuje uzywanie takiej mapy
Literówka chyba? Ale wymyśliłeś dobrą nazwę na dyskusje, które zabawki są lepszeart.mariusz pisze:Prosze nie mądrzcie sie, nie przesmiewajcie jak by to byla pisakownica
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
beetle-m jako użytkownik. No właśnie chciałem podejść do tematu raz jeszcze ale ... pierwszy post był zmieniany już ... 30 razy. Mam nadzieję, że jako autor panujesz nad nimi i była to tylko kosmetyka.art.mariusz pisze:Przeczytajcie sobie prosze moj poczatek, tam sa zapisane i porownane cechy urzadzenia wg mojej subiektywnej oceny jako wady i zalety.
beetle-m jako Moderator.
Jeśli możesz popraw BBCode w cytatach swoich postów, bo trudno połapać się kogo cytujesz:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=69680#p69680
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=69683#p69683
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=69733#p69733
Jeśli zwalimy to na Moderatorów ... będzie wstyd.
Ze swojej strony nie widzę szans na zaprowadzenie porządku w tym wątku
beetle-m jako Radny forum.
W zamian mam radę na przyszłość:
"4. Jeśli treść wypowiedzi będzie zawierała kilka różnych problemów zastanów się czy nie napisać ich w oddzielnych, czytelniejszych wątkach"
(cytat z
beetle-m jako Moderator.
Bez względu na Twoją ewentualną przyszłościową ocenę tego postu "technicznego"
przykład:
podjąłem próbę ogarnięcia wątku.art.mariusz pisze:Prosze nie mądrzcie sie, nie przesmiewajcie jak by to byla pisakownica, jesli chcecie miec powazne forum, piszcie konkretnie, przekonujac i jednajac sobie nowych uzytkonikow argumnetami, a nie frazesami.
Beetl(e)dit: Masz propozycję wydzielenia jednego z tematów - daj znać na PW. Ciągnięcie wątku w takiej formie nie ma sensu.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Sprobuje swoje 3 grosze wtracic.
Ja jestem zdania ze Garmin do map dodawanych przez siebie (zawezmy to do drogowych jedynie) czyli CN powinien dodac mozliwosc latwego zglaszania bledow przez uzytkownikow. Pomysl ten stosuje konkurencja i robi to z sukcesem (a same mapy przeciez tez kupuja tak jamo jak Garmin). Aktualizacja czasami bardzo kuleje - wiele ulic czy osiedli tam gdzie mieszkam nie ma naniesionych na mapie chodz istnieja 5 czy 7 lat!!!! Dla wyjasnienia mieszkam w Irlandii. Samo zglaszanie bledow czy zapelnianie przez uzytkownikow bialych plam nie jest skomplikowane ale wymaga nakladow co wiaze sie z wiekszymi kosztami. Jedno jest faktem jak beda przesadzali z pozostawaniem z tylu straca swoja pozycje. A wtedy juz bedzie zbyt pozno by odrobic to co sie stracilo.
Ja Garmina cenie chodz glownie za jakosc materialow uzytych do produkcji sprzetu - software kuleje i to dosc strasznie
Czestotliwosc aktualizacji zwiekszyli, asysten pasa ruchu tez jest (to dobrze) - dla przykladu powiem ze z CN 2008 do CN 2009 nie zaobserwowalem ZADNYCH zmian w Irlandii w CN 2010 juz jest lepiej (znacznie).
Ja jestem zdania ze Garmin do map dodawanych przez siebie (zawezmy to do drogowych jedynie) czyli CN powinien dodac mozliwosc latwego zglaszania bledow przez uzytkownikow. Pomysl ten stosuje konkurencja i robi to z sukcesem (a same mapy przeciez tez kupuja tak jamo jak Garmin). Aktualizacja czasami bardzo kuleje - wiele ulic czy osiedli tam gdzie mieszkam nie ma naniesionych na mapie chodz istnieja 5 czy 7 lat!!!! Dla wyjasnienia mieszkam w Irlandii. Samo zglaszanie bledow czy zapelnianie przez uzytkownikow bialych plam nie jest skomplikowane ale wymaga nakladow co wiaze sie z wiekszymi kosztami. Jedno jest faktem jak beda przesadzali z pozostawaniem z tylu straca swoja pozycje. A wtedy juz bedzie zbyt pozno by odrobic to co sie stracilo.
Ja Garmina cenie chodz glownie za jakosc materialow uzytych do produkcji sprzetu - software kuleje i to dosc strasznie
Czestotliwosc aktualizacji zwiekszyli, asysten pasa ruchu tez jest (to dobrze) - dla przykladu powiem ze z CN 2008 do CN 2009 nie zaobserwowalem ZADNYCH zmian w Irlandii w CN 2010 juz jest lepiej (znacznie).
Garmin nie jest źródłem danych do CN. Jeżeli chcesz poprawiać akurat tę mapę, to zrób to tutaj:filemoon pisze:Ja jestem zdania ze Garmin do map dodawanych przez siebie (zawezmy to do drogowych jedynie) czyli CN powinien dodac mozliwosc latwego zglaszania bledow przez uzytkownikow.
http://mapreporter.navteq.com/dur-web-e ... anguage=en
Z tego co słychać w internecie, reakcja nie będzie szybka.
No tak; zadufanie producentów wymyka się opisowi...popej pisze: Z tego co słychać w internecie, reakcja nie będzie szybka.
276C z mapami Polski i Europy
-
art.mariusz
- Początkujący
Tak zmieniam przepraszam, jesli to irytuje, poprawiam bo po rozmowie zdecydowalem, ze niektore zdania napisalem tak niezgrabnie, ze czytajacy mogl wyciagnac nieoczekiwane wnioski. Poprawialem aby bylo berdziej klarownie, przynajmniej sie staralem tak poprawic.beetle-m pisze:beetle-m jako użytkownik. No właśnie chciałem podejść do tematu raz jeszcze ale ... pierwszy post był zmieniany już ... 30 razy. Mam nadzieję, że jako autor panujesz nad nimi i była to tylko kosmetyka.
Jesli o mnie chodzi mozesz wyciac cos nie jest choc troche na temat bezposredni uzytecznosci 765t moim zdaniem wyjdzie tylko na dobre.
ALBO zakładam zupełnie nowy watek ale jeśli ten pomysł CI sie nie spodoba to go po porstu zaraz usuń z forum.
- beetle-m
- Garniak
Zobaczymy, co da się zrobić z naszym chaosem.
Pozdrawiam, mariuszD
-
czeslaw555
- Bywalec
Re: Garmin nuvi 765 t
Tragicznie słaba bateria w 765 ,myślałem że po kilkakrotnym naładowaniu jakoś to będzie ale wielka pomyłka. Po naładowaniu zaraz po odłączeniu ładowarki jest komunikat "słaba bateria" ,nawigacja działa jeszcze ok 0,5 godz. i koniec.... Słyszałem że tak już jest w 765 ale czy to nie lekka przesada że praktycznie nie ma bateri ?.Czy można coś z tym fantem zrobić ? Co na to Garmin?
Nuvi 2595LM
- beetle-m
- Garniak
Re: Garmin nuvi 765 t
Reklamuj !czeslaw555 pisze:Po naładowaniu zaraz po odłączeniu ładowarki jest komunikat "słaba bateria" ,nawigacja działa jeszcze ok 0,5 godz. i koniec....
Pozdrawiam, mariuszD
-
art.mariusz
- Początkujący