Instalacja map w wewnętrznej pamięci GPS

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
mateo112
Początkujący

Re: Instalacja map w wewnętrznej pamięci GPS

Post autor: mateo112 »

beemer pisze:Witam panowie

Mam pytanko odnosnie wewnetrznej pamieci 478
Wiem ze w pamieci wewnetrznej sa dwa osobne pliki -Mapy samochodowe i mapy morskie

To jak wprowadzic dodatkowe mapy na pamiec wewnetrzna to jest to juz tutaj wyjasnione..
Ale czy mozna np wykasowac mapy morskie z pamieci wewnetrznej 478 (co oczywiscie powiekszy pamiec wewnetrzna) i wgrac na to miejsc np mapy TOPO.
Dziekuje za odpowiedz

PS:
A i jak wywolac to na macu . :oops: :oops:
jeżeli są 2 pliki to prawdopodobnie jeden będzie "gmapprom.img" a drugi "gmapsupp.img"
ja bym spróbował tak:

wysłać powyższą komendą z wojtka postu plik gmapprom.img z zaznaczonym jednym regionem np. tylko lubelszczyzna. wtedy system usunie poprzedni plik i zastąpi go nowym dużo mniejszym co automatycznie zwolni pamięć. następnie wysłać plik gmapsupp.img z właściwą mapą.
rozwiązanie podaje jako logiczne a nie przetestowane więc robisz na własną odpowiedzialność.

co do maca to niestety nie wiem.
NUVI:775 i 255W z softem od 465 by =PouchX=; Mapy: CN -LMU, UMP-pcPL -LMU:-)
eTrex Venture HC powered by UMP-pcPL LMU
a teraz jeszcze nowiutki GPSMAP 60 Cx
dopra
Początkujący

Post autor: dopra »

a czy jest możliwość na skopiowanie na dysk w komputerze mapy zainstalowanej w takim odbiorniku?
GPSMap 478
dopra
Początkujący

dopra pisze:a czy jest możliwość na skopiowanie na dysk w komputerze mapy zainstalowanej w takim odbiorniku?
ponawiam pytanie, czy jest możliwość zgrania mapy z urządzenia na dysk (jako kopia) i jak to się robi? Bo nie widzę urządzenia jako dysku, mogę jedynie przez MapSource'a wysłać/pobrać dane z urządzenia
GPSMap 478
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Nie ma takiej opcji.
Połowicznie załatwia to GPSDeamon.
dopra
Początkujący

A ja mam problem z wgraniem do pamięci urządzenia pliku gmapprom całej Europy. Wyrzuca mi błąd po 20% wgrywania, natomiast jak wygenerowałem sobie mapę tylko Poznania to bez problemu ją wgrał do urządzenia. Cały czas widzę jednak mapę City Navigator NA 2010.10 ALL i ten nowy plik gmapprom jej nie zastępuje. Ma ktoś jakiś pomysł co mam teraz zrobić?
GPSMap 478
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Robisz to z podłączonym zasilaczem?
dopra
Początkujący

PouchX pisze:Robisz to z podłączonym zasilaczem?
tak, dodam tylko, że jest to mapa CN 2011.10, czy ona może mieć jakiś błąd i przez to anuluje mi przesyłanie map do urządzenia? Oczywiście wygenerowałem z odblokowanej mapy w Mapsource plik .img
GPSMap 478
dopra
Początkujący

CN Europe 2009 wszedł, hmm ma ktoś jakiś pomysł?
GPSMap 478
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

Za mało pamięci w urządzeniu?

W.
nuvi 215W, SP 2720
dopra
Początkujący

wojtek pisze:Za mało pamięci w urządzeniu?
podobno w GPSMAP 478 jest 8GB, zastanawia mnie jednak fakt, że mimo wgrania mapy gmapprom i gmapprom1 nie usunęło CN Ameryki 2011....

a jak to sprawdzić? polecenie ze strony 1 nie działa u mnie (c:\"Program Files"\Garmin\WebUpdater\WebUpdater.exe /sacrifice_maps rgn=49 path=C:\gmapprom.img -autorun usb ) wyrzuca błąd
GPSMap 478
dopra
Początkujący

próbowałem wgrać CN 2010.3, po 28% wyskoczył mi błąd, a na urządzeniu pojawił się komunikat, wydaje mi się że związany z mapami, a mianowicie: TIRANE, SHQIPERIA, GRAZ, OSTERREICH, SANKT, POLTEN, czy ktoś już się z czymś takim spotkał?

Pozdrawiam
GPSMap 478
dopra
Początkujący

OK, próbowałem do bólu i zmieniałem ilość map, wychodzi na to że do pamięci wewnętrznej można wgrać plik gmapprom.img o wielkości ok 450MB, cały czas w pamięci urządzenia natomiast jest mapa CN N America i nie chce jej nadpisać nowy plik, czy ktoś wie jak to zmienić?
GPSMap 478
ODPOWIEDZ