Firmware 60Cx/60CSx/76Cx/76CSx v3.30 dla odbiorników z USA

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
Pschemo
Początkujący

Post autor: Pschemo »

program publikowany przez popeja pozwala na dość bezbolesną zamianę języków
Sorry, pogubilem sie troche :? - chodzi Wam teraz o sposob modyfikacji firmware przy uzyciu programu poepja GLang ver.01 czy tez o sposob przy uzyciu edytora Hex omawiamy przez PouchXa w watku http://www.garniak.pl/viewtopic.php?t=25 ?

Moje powyzsze obawy odnosily sie do sposobu PouchXa, gdyz musze zaczac od podstaw tj od obslugi edytora Hex, o ktorym jeszcze nic nie wiem.
Zas z programem poepja nie ekperymentowalem bo nie znalazlem instrukcji (i nie znajde sadzac po jego powyzszej odpowiedzi), a tekst w pliku zip ktory sciagnalem ze strony popeja wyraznie ostrzega "Do not use if you don't know how it works!" Tak wiec nie uzywam, bo nie wiem jak.
GPSmap 60CSx (outdoor) + Nuvi 360T (auto)
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Pschemo pisze:Zas z programem poepja nie ekperymentowalem bo nie znalazlem instrukcji (i nie znajde sadzac po jego powyzszej odpowiedzi)
To jest prosty program uruchamiany z linii komend. Jak go wywołasz bez żadnych parametrów, to Ci napisze jakie parametry można mu podać.
Jak go wywołasz z nazwą plików, np:
  • glang 029201000350.rgn
to wyszuka i wyświetli nazwy języków jakie są dostępne. Jeżeli zdecydujesz się na zamianę, to trzeba mu pokazać co zamieniasz, np. zamiana polskiego z portugalskim wygląda tak:
  • glang 029201000350.rgn -s Pol Por
Powyższe wywołanie jeszcze nic nie zapisuje na dysku. Żeby zapisać nowy plik, trzeba podać drugą nazwę pliku, w szczególności może to być oryginalny plik z firmware:
  • glang 029201000350.rgn -s Pol Por 029201000350.rgn
Jak chcesz podmienić więcej języków, to powyższą operację trzeba powtórzyć z kolejnymi nazwami języków. Oczywiście wszystko jest pięknie, dopóki robisz to na PC. Jak zdecydujesz się załadować do Garmina, to już robisz na własne ryzyko. Ja ze swojej strony dołozyłem wszelkich starań, żeby to było poprawne, ale gwarancji, że zadziała na 100% nie mogę dać.

Dodam jeszcze, że PouchX w swoich wersjach firmware robi nieco więcej niż mój program - tłumaczy na polski także niektóre teksty, o których zapomniał Garmin.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
Pschemo
Początkujący

Serdeczne dzieki.
Chyba zatem poeksperymentuje na domowym PC. Jak mi sie firmware rozwali, to rozumiem ze Ty, Twoj 60CSx oraz kabelek RS232 dacie sie zaprosic na "piwo ratunkowe" w Trojmiescie (bede w Gdyni na urlopie za kilka dni) :wink: ?
Pzdr
Pschemo
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Wszystko jest oprócz kableka RS. Ale nie wydaje się, żeby tego nie dało się zrobić przy pomocy lutownicy, starej myszki i wkładu do długopisu ;-)

Tylko że ja też wyjeżdzam na urlop :-)
popej
Awatar użytkownika
Pschemo
Początkujący

GPS Maniak pisze: De facto, kombinując z językami - nie ingerujesz w pamięć (nazwijmy ją ROM) odbiornika, a tylko przerabiasz soft obsługiwany przez odbiornik.
Klarowne, Lechu - to wyjasnia wszystko, dziekuje.
Dociekliwosc kaze mi zadac kolejne pytanie, luzno powiazane z powyzszym :) - Czy to wlasnie z powodu zapisu w owej, rozumiem dla nas niedostepnej, pamieci wewnetrznej nie da sie podmienic Base mapy USA na te europejska?

Pschemo
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Tak to mniej więcej musi być. Jest część danych, których nie da się nadpisać (lub przynajmniej nie wiemy jak to zrobić). I w tych dancych siedzi co najmniej mapa bazowa, indywidualne ID odbiornika i jego lokalizacja. Zapewne jest też fragment kodu umożliwiający podmiane firmware. Ten kod, który można wykorzystać do celów ratunkowych, jak procedura upgrade się nie uda.
popej
ODPOWIEDZ