O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Czy można w Garminie (mam nuvi200) jeździć z włączonymi dwoma mapami? oryginalna plus np. UMP-pcPL ? Czy to się gryzie czy uzupełnia?
Czy lepiej na jednej?
Może ktoś się wypowiedzieć jak sprawuje się ta UMP ?
damneazy pisze:Czy można w Garminie (mam nuvi200) jeździć z włączonymi dwoma mapami? oryginalna plus np. UMP-pcPL ? Czy to się gryzie czy uzupełnia?
Zwykle jedna będzie przesłaniać drugą. A jeśli będą dwie, to na ekranie będzie totalny pieprznik, nie do użycia. Zrób zeza, to będziesz miał wyobrażenie.
deja vu czy co
Na na ten temat już gdzieś była dyskusja i jak zwykle GPSManiak ma racje
Z tego co pamiętam wszystkie mapy (ump, topo, cne, gpmapa) mogą być aktywne, natomiast od bieżącej pozycji nawigacja odbywa się po mapie o najwyższym priorytetecie. Dlatego przy włączonych gpmapie i cne nie da sie nawigować z np. wawy dokądkolwiek za granicą np. do berlina, gdyż gpmapa nie sięga do tego miejsca. Gdy obszar gpmapy sie skończy (na granicy lub zaraz za nią) obowiązującą mapą zrobi się cne i spokojnie do jedzie się do celu.
jeżeli znów coś namieszałem proszę o skorygowanie mej wypowiedzi...
W moim przypadku (Nuvi 660) jak ustawie dwie mapy (CN 9NT i UMPa NT) to zawsze widzę tylko CN (zarówno jeśli chodzi o mapę jak i o poi).
Odbiorniki outdoorowe to zupełnie inna bajka. Na mojej 60tce jak mam dwie mapy aktywne i wyszukuje POI to przeszukuje mi obie mapy i w wynikach mam informację jaki POI z jakiej mapy pochodzi.
Ostatnio zmieniony 09 mar 2008, 20:05 przez harcerzyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Igor Nuvi 660FM, 60Cx, UMP-pcPL, CN9NT, Topo_PL_100
Sa mapy ( UMP, CN, GP akurat nie ) tzw transparentne, czyli takie co wyswietlaja sie razem z inna mapa. Ale zwykle wyswietli sie tylko jedna, jak pisano powyzej, o wyzszym priorytecie,
Ja jeżdzę z ... Vistą Cx (nie śmiejcie się i tez czasem mam włączone dwie mapy GP i UMP. Trochę wolniej wtedy przesuwa ekran, ale np ostatnio jechałem obwodnicą Gorzowa (nie ma jej GP), normalnie cały czas widziałem na ekranie GP, ale gdy wjechałem na obwodnicę, to cały czas wciąż pokazywał obraz z GP (wg niej jechałem po polu), ale wszelkie zjazdy i ronda pokazywał na podstawie UMP:)
Byłem mile zaskoczony:)
Pozdrawiam, Norbert